Úprimne 9. – MDR

15. mája 2017, elenaistvanova, ÚPRIMNE

 

MDR? Čo to je? Akože čo – to je predsa dnes. No, pravdaže, je Medzinárodný deň rodiny. A tak tomu dnes venujem pár slov.

 

Rodina…

Rodina je pre mňa jedno z najdôležitejších slov života. Mám k rodine hlbokú úctu –  a ak sme včera hovorili o dôležitosti matky, tak rodina je podľa mňa ešte významovo viac – pretože vyjadruje, že nie je dôležitá iba matka alebo iba otec alebo iba deti, ale všetci spolu existujú v jednotnom celku.

Rodina pre mňa znamená súdržnosť, a v mojej pôvodnej rodine síce bývali neľahké chvíle, ale dokážeme sa zomknúť. Takým spôsobom rodina dokáže čeliť i ťažkým časom, v živote každého z nás občas prichádzajú. Práve v takých časoch si uvedomíme, že rodina majú byť ľudia, ktorí spolu niečo zdieľajú – že ak sa niečo zlé v rodine udeje, tak partneri riešia problémy spolu, hľadajú východiská. Myslím si, že kto si vybudoval silnú rodinu, pevné zázemie, dokáže prekonať i zlé časy.

 

Zodpovednosť…

Zodpovednosť je pre mňa slovo z dávnych čias. Pokladám ju za veľmi dôležitú v blízkych vzťahoch a pripadá mi, že dnes sú ľudia vo vzťahoch často málo zodpovední.

Vlastne ani neviem, či v rodine viac znamená láska alebo zodpovednosť. Možno by to malo byť tak, že ak niekoho milujeme, správame sa k nemu zodpovedne, čestne?

Snáď som iluzívna, ale ja to tak hodnotím – ak sa niekto voči mne zachová nečestne, potom ma nemal rád. Pre mňa osobne zodpovednosť znamená teda nielen prejav charakteru, čestnosti, ale aj prejav lásky.

A vo vzťahu ku rodine zodpovednosť úzko súvisí so zdieľaním.  Obrazne povedané – ak si život rodiny predstavíme ako cestu, tak niekedy je tá cesta pekná a rovná, inokedy príde úsek plný blata. A partnerstvo je o tom, že tým úsekom plným blata obaja vozík spoločnými silami ťahajú k lepším časom – a nemá byť o tom, že jeden  sa na vozíku pohodlne usadí a druhý z nich vozík ťahá sám. Práve tým sa podľa mňa vzťahy v rodine zosypú, pretože tam kde nie je zodpovednosť a zdieľanie,  nie je ani vzťah.

 

Rodina ako celok…

Ak sme zodpovední k sebe, dokážeme si priznať, že zodpovednosť k celku v rámci poriadku systémov – rodine – je mimoriadne dôležitá vec nášho života a ovplyvňuje celý jeho priebeh. Sme súčasť svojej rodiny, tiahne sa v čase generáciami predkov a potomkov. A sme súčasť rodiny, ktorú sme si vytvorili – máme záväzky voči deťom – ak sa jeden z partnerov zbaví zodpovednosti, ona nezmizne, len sa presunie na plecia toho druhého rodiča. Zodpovedne stáť na svojom mieste v rodine je dospelé – a dospelosť nie je o občianskom preukaze …

No hej, zrejme najviac zo všetkého v živote si želáme bezpečné a radostné prostredie pre svoje deti.

 

Záverom…

Prajem rodinám veľa lásky k dnešnému MDR.

 

Elena    Predná Hora, 15.5.2017

 

P.S.:  Ani neviem, či po včerajšku cítim prázdno, či silnú bolesť.

Múdre knihy a ešte múdrejší internet hovoria, že to čo nás najviac drží pri živote je nádej.  Hej, aj nad bránami pekla je vraj nápis „lasciate ogni speranza“ (zanechajte všetku nádej“)…