Kulinársky blog strýka Sala

27. augusta 2017, kristinaistvanova, KIKA PÍŠE

Internet je plný foodblogov. Raw food, bio potraviny, smoothies a rôzne zdravé jedlá, ktoré by sme mali jesť. Dosť!  Jedlo má byť poriadne!

Volám sa Salvadore „Sal“ Monela (no všetci ma volajú strýko Sal) a v mojom novom blogu Vás oboznámim so svojimi najlepšími receptami, ktoré sú lacné, jednoduché a samozrejme overené a otestované (na mojich návštevách). A čo je najdôležitejšie – zasýtia Vás. Na rozdiel od tých zdravých jedál, ktorých výsledky s prepáčením chutia ako nejaké jedlo pre kury. Dnes Vám prezradím recept na rýchle jedlo, ktoré môžete za pár minút navariť, keď sa k Vám dotrepe neohlásená návšteva.

Salovo rýchle čili con carne

Čo všetko do čili con carne nahádžete nechám na Vás*. Dôležité je dodržať dve hlavné ingrediencie, ktoré obsahuje samotný názov čili con carne/ čili s mäsom (u mňa je čili samozrejmosť, používam ho aj do kávy či vanilkového pudingu). Ak čili nemáte doma, tak si ho kúpte. Alebo môžete použiť hocičo iné, čo je červené a štípe (okrem červených mravcov, samozrejme). Ďalšou surovinou je mäso. Ak sa chcete držať klasického receptu, pridajte bravčovinu a/alebo hovädzinu. Po pridaní mäsa do receptu je nutné počítať s tým, že sa navýši doba varenia (nechcete predsa podávať surové mäso svojim návštevám).

Ale… Tento recept je na rýchle čili con carne a preto tu pre vás mám jeden zlepšovák. Môžete si pomôcť polotovarom – kapsičkami, kde je mäso predpripravené (je úplne mäkkučké, navyše je aj vo výbornej šťave, neraz aj so zeleninkou – čiže je to časovo nenáročné na prípravu, za 5 minút hotovka). Poviem Vám, nevedel som, že niečo také existuje. Prišiel som na to až minule, keď to dôchodkyne brali doslova na kilá (bolo to v akcii). Dajú sa kúpiť rôzne druhy – kuracina, bravčovina, jahňacina, hovädzina, divina atď. Z pochopiteľných dôvodov Vám nemôžem napísať konkrétnu značku, poradím Vám iba, že na obale produktu je mačička.

Pokračujeme ďalej v recepte. Všetko v hrnci varíme primerane dlho – t.j. kým všetko zmäkne – aby od Vás hostia neodchádzali rovno ku zubárke. Počas varenia to podľa chuti dosoľte, okoreňte, ešte raz pridajte čili (pre istotu) a nechajte dovariť.

Keď máme istotu, že je dovarené, neostáva nám nič iné ako nabrať návšteve čili con carne na tanier. Pred servírovaním to posypeme ešte raz čili, pretože čili je ako zlato – každý ho má rád a nikdy ho nie je dosť.

Dobrú chuť!

Všetci hostia, ktorým som uvaril toto jedlo nepovedali ani jedno krivé slovo. Popravde, odvtedy toho veľa nenahovorili. Už druhý týždeň ležia v nemocnici. Vraj to majú z jedla. Tak to vidíte, kam ich tá nepodarená bio strava dostala!

*Nemáte fantáziu čo do čili con carne?

Mrkva, hrášok, klobása, slanina, kukurica, zemiaky, paprika, paradajka, párky, kaleráb, zeler, petržlen, cvikľu, cesnak, cibuľu atď. Ale fantázii sa medze nekladú a môžete skúsiť aj menej konvenčné potraviny ako je zmrzlina či pomaranče.