Na krídlach vetra 9. – Infovojna. ..

13. septembra 2018, elenaistvanova, NA KRÍDLACH VETRA

Včera som trochu videla Nitru, dnes Sereď (akurát tak Lidl) – a nakoniec konečne aj Šamorín. Len tak letmo tiež, pravdaže – na Infovojne sme tam dopoludnia tri hodiny tri mamy rozprávali príbehy našich detí – a bolo to hodne ťažké.  Plakali sme pri tých výpovediach ostatných, všetky tie detaily sme jedna o druhej ani nepoznali – je to príliš zraňujúce počúvať. A nie to ešte niečo také žiť. A hej, uvedomila som si, že náš plač v tej situácii je len normálnou reakciou na nenormálnu situáciu.

Myslím si, že to nebol márny krok, lebo si mnohí ľudia uvedomili, že je to náš spoločný boj – a že ak naozaj nechceme hovoriť o slovenskom zdravotníctve ako o POHREBNÍCTVE (ako to výstižne nazval dnes v telefonickej diskusii na Infovojne jeden poslucháč), tak potrebujeme zjednotiť sily.

Iste, sú aj slušní zdravotníci, ktorí sú dobrými odborníkmi a ľuďmi, a tí by sa mali pridať k nám, lebo riešiť čestným spôsobom prípady pochybení musí byť náš spoločný záujem. Pretože tak ako potrebujú pacienti zdravotníkov, potrebujú aj zdravotníci pacientov.

Ide tu o systémový bordel, ktorý sa týka podľa môjho názoru viacerých oblastí, medzi ne patrí:

mali by byť aj lepšie platy, ale motivačne pre tých kvalitných zdravotníkov – nie plošne, ale na základe systematického monitoringu, napríklad na základe každodenného hodnotenia pacientov zo služby zdravotníka,

lebo buď SR porušila práva môjho dieťaťa, alebo porušuje práva všetkých detí,

Systémová chyba je, ak síce jednotlivec spraví chybu, no štát nekoná účinne na jej nápravu a účinné postihnutie toho jednotlivca,  nemá prostriedky na systémové riešenie problému.

Je to nekvalita prístupu štátu ku obetiam pochybení lekárov – my sme obete pochybení lekárov, nielen poškodení – pretože nesieme priamo dôsledky ich činov a aj výčinov (podľa správania po pochybení u podaktorých to ťažko nazvať inak).

To je len časť problematiky, no nateraz stačí – večer som dorazila po troch dňoch  domov – po tých dňoch natoľko vyčerpaná, že som cestou z Nitry v autobuse zaspala. Nesťažujem sa, bolo to zmysluplné.

 

Záverom…

Niečo pekné nakoniec?  Veď hej  – z knihy Strážce majáku…

“Nedovoľ nikomu, aby Ťa uhasil. Nedovoľ sám sebe sa vzdať. Stráž svoj poklad. V srdci. Majáky možno raz nebudú. Omietka popadá, schody sa vylámu. Zostanú len strážcovia majákov. Ľudia, ktorí žijú svoj pravdivý príbeh, bez ohľadu na čokoľvek…“  

 

Elena   13.9.2018

 

P.S.: Ďakujem v mene nás matiek Otvoreného listu všetkým za podporu…