Výkop 7. – Sýrske siroty

3. novembra 2018, elenaistvanova, VÝKOP

 

Dostali ma včerajšie večerné televízne noviny. Jednoducho ma dostali s tou dojímavou správou o sýrskych sirotách. Až natoľko, že pouvažujem a porozprávam dnes práve niečo o sýrskych sirotách.

A že sa o nich dá porozprávať kadečo…

 

Kto už by bol taký krutý – a nechcel pomôcť dieťaťu…

Natŕčajúca sa rúčka na ulici, tenučký hlások pri nákupných košíkoch „teta, som hladný, dajte mi eurko“… Koľkí z nás poznajú túto každodennú realitu. Márnosť, veď nie je sýrska, ale slovenská.

Koľkí z nás aj pomáhajú, dávajú, dávajú, dávajú.

V predvianočnom čase to platí dvojnásobne – sú medzi nami ľudia, ktorí sa nezištne skladajú na vianočné sviatky pre bezdomovcov, nosia do chudobných rodín potraviny a darčeky, prispievajú na rozličné kontá po celý roky, aby ťažko chorí ľudia, hlavne deti, mohli absolvovať potrebnú liečbu (ktorú by im mal v plnom rozsahu bezplatne zaistiť tento štát, keby bol právny).

Slováci určite nie sú bez srdca.

A presne na tom stavia niekto, kto sa nami snaží manipulovať – myslím, že úplne cielene práve v predvianočnom období.

 

Včerajšie večerné televízne noviny…

Ten údajne sýrsky chlapec s milým úsmevom v správach na mňa nepôsobil traumatizovane – na to, že sa ocitol v cudzom svete, úplne sám, po ťažkých životných skúsenostiach. Vyzeral lepšie, podstatne lepšie – lepšie oblečený, aj veselší – ako mnohé rómske deti u nás. Používam cielene tento tvrdý príklad, aby sme si podaktorí uvedomili, že tu máme dosť ľudí, ktorým treba pomáhať v naozaj zúfalej situácii – je mnoho takých slovenských detí, ktoré netreba odnikiaľ dovážať, sú tu medzi nami. A to som ešte nevytiahla príbehy detí s postihnutím, ktorých rodiny u nás musia žiť naozaj skromne len preto, že sa rozhodli o svoje dieťa zodpovedne postarať.

 

Moja veľká naivita…

Priznám sa úprimne na úvod, že som bola doteraz nedovzdelaná, alebo naivná – myslela som si, že úplnou sirotou je také dieťa, ktoré nemá rodičov a súrodencov. K cudzím ľuďom  sa obvykle dostáva preto, lebo nemá ani žiadnych príbuzných, ktorí by sa ho ujali a mohli ho spoľahlivo vychovávať. Nie, nie, kdeže – nie je to tak, určite nie – aspoň u povestných sýrskych sirôt, ktoré by sme mali prijať na Slovensko. Veď chlapček, ktorého predviedli médiá, nám bez zaváhania prezradil, že má niekoľko bratov, ale sú teraz každý niekde inde. To ako vážne – sirota???!!

To úbohé osamelé dieťa by sa malo dostať ku svojim príbuzným, na tom by mali zapracovať všetky tie pomáhajúce medzinárodné inštitúcie – a nie ho prevláčať kade-tade po cudzích krajinách.

 

Prijmime sýrske siroty, som za – skutočne ich prijmime…

Ale siroty, do rodín, začleňme ich do slovenskej spoločnosti.

 

Záverom…

Ak môžem, úprimne pomáham, som súcitný človek. Nemám však rada klamstvá, manipulácie, ani podvody.

Preto si myslím, že príbeh o pomoci sýrskym sirotám musí byť férový.

 

 

Elena    3.11.2018