11×11 1. – Dávne časy. . .

2. decembra 2018, elenaistvanova, 11x11

Máte radi dávne časy? A aké „dávno“ pre vás znamenajú?

Pre mňa sú dávne časy naozaj dávne. Pár storočí dozadu.

Keď ľudia kráčali svetom tak naozaj, naživo. Cesta sa tajomne vinula do diaľky a krajina na nich dýchala. Vietor im rozvieval vlasy, na nohách sa im robili pľuzgiere, ale oni stále kráčali ďalej. Nesedeli v aute, nehnali sa krajinou šialeným tempom. Viedli s krajinou tichý rozhovor svojim srdcom…

Mám rada dávne časy…

Keď ľudia opekanie rozvoniavajúcej slaninky v jesennom podvečere pokladali za zázračnejšiu chvíľu ako obrovskú hlučnú párty. Keď mali jasné, že tie pravé hodnoty sú úplne jednoduché – a že tých naozaj dôležitých je len zopár. Ach, kde je ten svet, keď ľudia verili v drakov, a preto ich dokázali vidieť?

Mám rada stavby dávnych čias…

Keď ľudia stavali hrady, ich hrubé kamenné múry spievajú tichú pieseň o svete, ktorý sa kamsi stratil. Rozbili sme ho na čriepky letmi do vesmíru, mobilmi, facebookmi a lacnými vzťahmi.

Mám rada jedlá dávnych čias…

Obyčajné, jednoduché, dýchajúce domovom. Fučkané zemiaky s rozpraženou slaninkou a cibuľou, ktoré zapíjate mliekom. Polievka podkyslo, s domácou údenou klobásou. Zemiakové placky s kopou čerstvého majoránu a horúcim čajom, sladeného malinovým sirupom…

Mám rada ľudí dávnych čias…

Tých, pre ktorých je najvzácnejší nápoj pohár čistej studenej vody. Ktorých slovo je pevnejšie ako skala. Ktorí dokážu vnímať zázračno vychádzajúceho slnka každý deň znovu a znovu.

Mám rada dávne časy. Naozaj ich mám  rada. Som človek dávnych čias.

 

Mám rada aj hudbu dávnych čias…

Plynie sladko a čisto. Privoláva mi obraz – taký minuloživotový. Slnečné popoludnie, prašná cesta – viac vám neprezradím.

https://www.youtube.com/watch?v=nC_sTCVxX3g&t=20s

Hej – to je jedna z mojich počúvačiek. Dnes ma držala nad hladinou únavy, z dvoch dní a nocí upísanú  termínovanými prácami.  Tak si ju užite aj vy – ak máte radi staré časy…

 

Elena 2.12.2018

 

P.S::K diskusii

 

Mr.Fígeľ  Ďakujem, nádherné. A úprimne – zaujímavé, ako ste zachytili moju podprahovú úvahu, presne o radostnosti a šťastí som pri tom písaní dumala. Málokto to dokáže.