Iba slová. .. 1. – Horšie už u nás byť nemôže. Keby mohlo, už by bolo. ..

22. decembra 2018, elenaistvanova, IBA SLOVÁ...

 

Horšie už u nás byť nemôže. Keby mohlo, už by bolo…  Táto úžasná myšlienka nie je moja – je z aforizmov Draga Miku. Keď ju nedávno dal v blogu, zdieľala som ju na fb, posúvala sa ďalej a posúvala…

Vraciam sa k nej, lebo, no lebo…

 

Máme dosť dôvodov…

Máme dnes dosť dôvodov povedať si – myšlienka je to nielen úžasná, ale hlavne pravdivá.

Veď vytiahnime pár faktov za uši

Nuž, tak vám poviem – časy majú plno fľakov…

 

Časy majú plno fľakov…

Napriek všetkému svet je krásne miesto. Vianoce sú úžasný čas.

A dnešok je fajn – teda pre mňa isto, stredné dieťa má narodeniny. Svetlanka (muška – svetluška s láskavým srdcom) chcela nepečené koláčiky – guľky, podvečer som preto vyrábala trojaké – tatrankové, rafaelo, aj krémovo-čokoládové. Odarčekované dieťa mi už popolievalo všetky kvety a stromčeky, ukryté na dvoch poschodiach bytovky pred zimou a umylo v bytovke schody.

Deti sú podľa mňa veľkí učitelia života, až cez ne naozaj niektoré veci začíname vidieť a chápať. Aj čas Vianoc.

Ach, áno, v tomto čase vianočnenia by sme mali i napriek fľakom na časoch zamerať našu pozornosť na „zázračno“ a „dobro“, načrime do pokoja a radosti.

Sneh včera padal a padal (to možno niektorých potešilo, no meteorológovia u nás v horách varujú pred orkánom, a ešte pred týždňom básnili o +10-stupňových teplotách na tento víkend – naivne som sa tešila, že zajtra zájdem na vyhliadku, keď sa roztopí sneh). Snehobiele Vianoce, plné ticha, máme tu v horách – na rozdiel od mestského nákupného blázinca. Čas tu plynie jednoducho iným tempom, uvoľnene a pokojne. Človek sa v ňom stíši, začne vnímať ako preletí sýkorka z vetvy na vetvu, ako padajú snehové vločky a menia tvár krajiny, ako vietor povieva korunami stromov. Všetky tie malé zázraky života.

Pokoj a radostnú pohodu prajem vám všetkým…

 

 

Elena   22.12.2018

 

P.S.:  Je znepokojujúce, že existuje niekto, kto jediný vidí pod povrch zdanlivej idylky, tak hlboko nám rozumie.