Dračí dych 7. – Predvolebne. . .

12. mája 2019, elenaistvanova, DRAČÍ DYCH

 

Médiá sú plné komentárov, ktoré sa snažia ľudí „odkotlebovať“. Pretože aktuálny nárast preferenčných percent Kotlebovej strany je fakt, rovnako aj výskum medzi mladými ľuďmi, potvrdzujúci ich podporu tejto strane.

A tak som sa rozhodla povedať k tomu pár slov.

 

Voliť Kotlebu…

Strašiť ľudí tým, že  voliť Kotlebu znamená voliť fašizmus, je trápne a zjavne aj neúčinné. Ľudia chcú zmenu. Lebo to, čo tu máme, nie je nič pre život, aký by sme chceli žiť.

Pozrime sa dobre okolo seba…

A to ani nehovorím, o tom, že sem-tam zabijú nedopatrením vášho blízkeho, či pooperujú vám niečo úplne iné, ako mali. No spravodlivosti sa nedovoláte.

To, čo nám v poslednej dobe funguje, je iba vojenská oblasť. Tam sa nalievajú na naše pomery obrovské peniaze – ja osobne si myslím, že oveľa väčšie, ako si táto spoločnosť môže dovoliť. Ale vďaka našej zákazke zamestnali Američania 400 ľudí navyše. Hurá, hurá, hurá…

Neviem ako vy – ja zbrojiť netúžim.

 

Dovtedy sa chodí s krčahom po vodu…

Popri všetkých Tí pri korytách si mysleli, že budú ľudí klamať azda naveky. Že ich budú pohodlne zdierať podľa vzorca – nízke mzdy, vysoké ceny životných nákladov, naši kumpáni budú ťažiť a my s nimi…

Nie, to nebol dobrý vzorec. Zjavne nie.

Lebo ľudia už majú dosť toho, že v porovnaní s vyspelými krajinami „tiger Európy“ s vysokým rastom HDP ožobračuje najviac práve tých, ktorí pracujú poctivo. Mnohí si vedia porovnať nielen svoje platy s tými západnými, ale aj životné náklady – a ten vzorec, čuduj sa svete, nie je pre Slovákom ani len o priamej úmere. A keď nám na začiatku roka lepili oči „rastom platov“, podotkla som – teraz to možno doložiť aj faktami – že ten nárast ani nepokryje zvyšovanie životných nákladov. Je to tak – a kým pre nepracujúcich sa chystá „pomoc štátu v podobe príplatku na elektrinu“, aby nežili v energetickej chudobe, pracujúcim nedá nič. Pravdou je, že takýto poplatok by som ja osobne dala len dôchodcom a ľuďom závažne chorým a postihnutým. Nepracujúcich by som zamestnala.

Žobrácke mzdy sú  najmä v školstve – včera som čítala prehľad o tom, že slovenský učiteľ zarobí dokonca menej ako podaktorá predavačka. A je to veru náramný rozdiel – musí byť  vysokoškolsky vzdelaný, s potrebou celoživotne sa vzdelávať, vykonávať zodpovednú prácu s deťmi a čeliť ustavičným inšpekciám. K tomu ako bonus nový zákon z dielne ministerky školstva, s ktorým učitelia nesúhlasia.  Nuž, keby som bola na jej mieste ja, nepokladala by som sa za úspešnú ministerku.

A to nás privádza ku ďalšiemu aspektu problému.

 

Ryba smrdí od hlavy…

Popri mzdovo-nákladových nespravodlivostiach je tu i stav štátu. A ten je – slušne povedané – zúfalý. Podľa správania sa prezidenta sa neviem rozhodnúť, či natáčajú reality show, alebo je to zlý sen. A Trošková ako štátna radkyňa tiež zapadala do scenára.

Povedzte mi, ako nás môžu ku lepšej budúcnosti viesť ľudia, s ktorými by som nešla s dôverou ani pár metrov od bytovky smeti do košov vysypať?

A nie je to len „o nich“, ale aj o nás. Namiesto tradičných rodinných hodnôt, čestnosti, zodpovednosti a slušnosti sa i my podaktorí tvárime, že „máme moderné hodnoty“ – a zo Slovenska sa stáva raj pobehlíc a lumpov. Nechcete ma presviedčať, že žena ľahkých mravov vychová deti s morálnymi hodnotami, však – deťom dávame to, čo sami máme?!!!

K akej dobrej budúcnosti môže kráčať spoločnosť, ktorá morálne upadá?

 

A čo si myslím ja?

Keď zomieral môj jediný syn – pred piatimi rokmi vinou lekárky – nesúhlasila som s odpojením od prístrojov a zúfalo som hľadala pomoc. Všetci na to kašľali – ministerstvo zdravotníctva , vtedajšia ombudsmanka, kadejaké ľudsko-právne inštitúcie. Jediný, kto ako vtedajší predseda BBsK prejavil účasť, dokonca prerušil poradu a snažil sa mne – neznámej žene pomôcť, aby moje dieťa neodpojili, bol Kotleba.

Ach, áno, vtedy som si po prvý raz položila otázku, kto sú tí praví fašisti…

A o odpovedi na ňu som už kedysi písala

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/04/26/dnes-120-kto-su-pravi-fasisti/

Elena   12.5.2019