Na ostrí noža 9. – Nelegálna inaugurácia. ..

14. júna 2019, elenaistvanova, NA OSTRÍ NOŽA

 

Slová doktora Harabína o tom, že inaugurácia prezidentky by nemala prebehnúť, pokiaľ nie sú Ústavným súdom SR doriešené všetky podania, týkajúce sa regulárnosti volieb a teda aj právoplatnosti zvolenia pani Čaputovej ako prezidentky, ja osobne vôbec neberiem na ľahkú váhu. Predniesol ich včera na tlačovom briefingu, takže verejne.

 

Harabín má pravdu…

Jeho slová svedčia o jednom – že tento štát si zarába na veľký problém. Pretože podľa mňa bol by menší problém inauguráciu pozdržať a vynaložiť všetky sily, aby boli všetky podané podnety riadne doriešené, ako inaugurovať potenciálne neprávoplatnú prezidentku. Doktor Harabín pripomína situáciu z rakúskych volieb v roku 2016, nuž je namieste si z neho vziať poučenie pre nás. Súhlasím s ním – ide o atribúty právneho štátu. V právnom štáte nemožno páchať verejne a dokonca zo strany štátu bezprávnosť. Spochybnenie právoplatnosti inaugurovanej prezidentky zakladá závažný precedens – ohľadne všetkých ňou realizovaných krokov.

Navyše vyvstáva otázka, keď Ústavný súd rozhodne o neprávoplatnosti volieb, čo potom s neprávoplatne zvolenou prezidentkou? Budeme sa jej skladať na odškodnenie, ako Čentéšovi za nevymenovanie do funkcie?

Ja som už po voľbách napísala otvorene, že doktora Harabína pokladám za človeka, ktorý sa vyzná v práve. Naozaj vyzná. Takže vôbec si nemyslím, že by chcel robiť podania len demonštratívne, aby bolo. Ak niečo podal, je to riadne premyslené, má to hlavu a pätu – a preto mi pripadá nepochopiteľné, že sa tu vo veľkom inauguruje už pomaly mesiac. O šatách budúcej pani prezidentky sme sa dozvedeli toľko, že som už začala očakávať, že do inaugurovania média prinesú aj popis toho, akú spodnú bielizeň si pod tie šaty navlečie…

Zrejme očakáva, že si je inauguráciu pozrie národ aspoň kvôli tým šatám. Svoju pozornosť by však mala nasmerovať ku svojmu prejavu, mala by ním predstaviť svoju prezidentskú líniu. A podľa mňa by to mali byť jej vlastné slová, a nie čítanie kýmsi spísaného prejavu.

Slávnostná inaugurácia pani Čaputovej by sa v tejto situácii mala nazývať trapas storočia. A keby len trapas – ale i demonštratívne, oficiálne realizovaný neprávny krok. Presne tak, ako to doktor Harabín verejne pomenoval.

 

 

Elena     13.6.2019