Založ si blog

Čas vykročiť 10. – Ako by to bolo pri krachu civilizácie. . .

 

Čierno-čierna tma sa rozprestiera všade vôkol, za oknom spálne sa črtajú len obrysy stromov. Takto vyzerá Predná Hora v rámci výpadku elektriny, ktorý má pre poruchu vysokého napätia veľká časť nášho okresu od včerajšieho rána. Keďže sme odchádzali do práce včasráno, zaskočilo nás to pri návrate domov.

Cestovinový nákyp urobím, sľubovala som Kike ešte cestou z Revúcej. Máme ho obe rady, v chladničke je k nemu zeleninový šalát odvčera. Ach, prezradím vám recept – vždy som túžila zanechať čosi ľudstvu, nejakú veľkú vec – tak sa podelím. Zmiešame uvarené cestoviny (najlepšie kolienka, makaróny či vretená) a bežne nakrájané uvarené zemiaky. Pridáme kúsky taveného syru, soľ, čierne korenie, opraženú cibuľku a bylinky podľa chuti (ja dávam obvykle tymián), opraženú slaninku môžeme primiešať, alebo dať jej plátky navrch nákypu pri dopekaní spolu so strúhaným syrom. Pravdaže, môžete primiešať kadečo, kúsky opraženej údenej klobásky, alebo kúsky cukety. V strúhankou vysypanom pekáči upečieme dozlata. Hmmm, už sme cítili jeho vôňu s Kikou, keď sme vstupovali do bytu. Zložila som tašku s nákupom, zapnem sporák, nech sa varí voda na cestoviny a zemiaky našúpemach, Jazmínka vyhodila elektrinu? Vedecky založená Kristína vykročila z bytu, nesvieti ani svetlo na chodbe v bytovke, skonštatovala, nie je zasa raz elektrina.

Nie je elektrina. V takej chvíli si uvedomíme, aké by to bolo pri krachu civilizácie. Totálne odpojenie od modernej komunikácie – čo keby sa niečo stalo niekomu z blízkych, a nedovolajú sa mi – napadlo mi v prvej chvíli. Sociálne siete by mi ani nechýbali, beztak sa tam väčšina ľudí len na čosi hrá, no tá informatívna stránka médií, zvykli sme si na ňu. Ktovie čo sa deje vo svete, nevieme najnovšie správy, veď aj vojna by mohla vypuknúť – kedysi mi vírili pri výpadku elektriny hlavou myšlienky – hoci, logicky, keby nejaká vojna vypukla, možno by sme to zistili skôr na vlastnej koži ako zo správ. Dnes takýmto predstavám nečelím, televízne správy už nejaký čas nepozerám, vlastne televíziu teraz takmer vôbec nesledujem – pretože televízor, ktorý máme s deťmi teraz, som kúpila kedysi pre Maroška a pripomína mi syna.

Chladnička a mrazák – v tomto teple, to čo stvárajú tí elektrikári????!! bola hneď druhá, praktická myšlienka. Aj veci na balkóne konečne určite vyschli po upršanom víkende, chcem predsa prať – doletelo mysľou ešte upozornenie. I moju druhú atestačku som mala písať – napadlo mi. A večerná telepatická meditácia Petra Chobota, na tú som sa na rozdiel od písania atestačky tešila – no, mávla som rukou, to správne samo príde ku mne, a do večera času dosť, azda elektrinu dovtedy pustia. Prezradím vám, že elektrina nebola, no mala som na tvári šťastný úsmev. Brežnev sa vrátil – teda náš holub Brežnev. V sobotu ráno odletel, zvykol sa vrátiť za dve či tri hodiny. No teraz ho nebolo – priala som mu šťastný a slobodný život, no bála som sa, že ho chytil nejaký dravec tu u nás v horách. Ak sa niečomu podarí prebojovať do môjho srdca, som starostlivá a chránim to. Jasné, že som kvôli nemu v sobotu podvečer plakala. Zjavne mal radosť, že ma vidí aj on – pišťal a natriasal krídelkami. Zhltol za pol misky pohánky a napokon odletel. Som moc rada, že sa vrátil. Teraz aj keby sa už vôbec nevrátil, budem veriť, že niekde šťastne žije.

Nuž, tak sme boli „ako za starých čias“. Kika ani nie, umývala si auto. No ja som si uvedomila, ako taká vec – chýbajúca elektrina – spomalí čas. Drobnosti oprať viem i v rukách, bez práčky – a potom môžem chvíľu čítať – kúpila som si nejaké knihy, tak tie prišli, a sú moc zaujímavé. Po zotmení je bez elektriny priestor uvažovať o kadečom. Sľúbila som, že tieto dva blogy jedenástky budú prakticko-filozofické, tak o  pár úvah z toho sa s vami podelím – týkajú sa šamanizmu. Šamanizmus je cesta veľkého poznania. Kopa úlomkov poznania sa mi k tomu sypalo v posledných troch dňoch, ich kúsky som dychtivo skladala dokopy. O niečo z toho sa s vami podelím. Objavila som popis, ktorý sa mi zapáčil – že šaman je vyliečený liečiteľ, ktorý po úzdrave narušených častí tela a duše transformovaním cez osobný rituál zjednotí rôzne roviny životnej skúsenosti. Prepája sa mi to s Cheironom – tiež je to symbol liečiteľa, ktorý musí byť zranený, aby mohol liečiť. Potom som uvažovala, že každý z nás zažíva rôzne zranenia. Niekedy si myslíme, že tie naše sú najväčšie, no je zbytočné to takto porovnávať – bolesť je vždy bolesť. Ak rán je priveľa alebo sú hlboké, vytvoria jazvy. Zjazvené miesta nám môžu brániť cítiť bolesť, ale aj cítiť čokoľvek. Alebo naopak sú také zjazvené miesta viac citlivé – pretože prežitá bolesť zvyšuje našu citlivosť – robí z nás zranených liečiteľov? Keď si ofukujem rany, vravím si, že niekedy sú naše zranenia možno príliš hlboké, sú prihlboké, a hodne krvácajú, nehoja sa.

  • Zvláštny úlomok poznania mi priplával – že každý šaman počas svojej cesty učenia musí aktivizovať KANAY – svoju hlbokú vnútornú pamäť. Je to vraj celistvá pamäť našej duše a obsahuje záznam nielen tohto života a toho čo sme v ňom prežili, ale i tie životy predtým. Také rozpamätanie sa. Hm, stalo sa niekedy, že sa vám vynorila spomienka na „časy predtým“? Mne veru áno, opakovane, boli to záblesky poznania z niekoľkých životov, tak spontánne sa objavili v priebehu rokov.
  • Život môžeme prežiť na rôznych úrovniach, podľa šamanov existuje aspoň sedem ciest – možností prežiť svoj terajší život. To sa mi prepojilo s mojim doterajším intuitívnym poznaním, že miera zbelenia vplýva na to, kam sa posunieme – otvára nám nové prechody. A existuje jedna, najvyššia verzia, ktorú dosiahneme, len ak sa naozaj očistíme, „zbelieme“ úplne – tá je dvojplamenná, a je spojená s „veľkým dielom“. Zvláštne, tieto čriepky poznania som akosi intuitívne dala dokopy už predtým, teraz sa to doplnilo.
  • Hľadať poznanie a hľadať silu sú dva kroky v procese, ako sa stať nagualom, šamanom, objavila som v knihe Tanec sily. Tretí je byť ostražitý, mať kontrolu nad emóciami. Tam mi to riadne cinklo v mysli, riešim už nejaký čas hlboký hnev v sebe a jeho niť v čase. Pochopila som prepnutie z bolesti, neviem však zatiaľ nájsť jej základný zdroj.
  • Aj zmienka o Dravcoch, ktorú som objavila v jednom článku, zvláštne zarezonovala vo mne. Dravci sú strážcovia prahu a snažia sa nás odpútať od belenia. Živia sa ľudskou bolesťou, emocionálnym trápením – strachom a hnevom – ju iniciujú. Zlo sa nás snaží brzdiť pri belení, uvažujem o tom už pár dní – tak nejako sa to teraz utvrdilo. A prepojilo sa mi to s reálnou situáciou – moja intuícia ma varuje už nejaký čas, že „nenadávaj“, aj som o tom písala opakovane v blogu – len som si to nevedela spojiť s ničím konkrétnym. Keď som si dala otázku KTO vnáša do môjho života zlo a ČO to robí so mnou, ujasnilo sa to. Nadávky ma brzdili v belení, nadávala som desivo – avšak iba na jednu konkrétnu osobu. Ako som to mohla nevidieť, však celým svojim životom slúži Zlu – skonštatovala som. Pozrela aj uzavrela som to konštelačne, nech si následky svojich činov nesie sama. A prepojilo mi to potom ďalší úlomok pochopenia mojej veľkej témy „dobro-zlo“ – dôležitosť duality, lebo nie je problém strážiť si emócie voči Dobru, ale voči Zlu.
  • Čo hľadáš? Práve vyššie spomenutá kniha ma zaskočila tou otázkou. Neviem na ňu odpoveď. Nehľadám sebarealizáciu, ani existenčné zaistenie – mám zaujímavú prácu, viem o poslaní – pre mňa úžasnom projekte, mám dosť aktivít a možností ako sa realizovať, niektoré veci mám tvorivo rozpracované. Nehľadám lásku, lebo pre mňa bez dôvery nemá cenu – a dôveru nemám, lebo to, čo si pustíme do srdca, nám buď zomrie, alebo nás zradí. Nehľadám seba – som so sebou vždy a stále, prijímam sa taká, aká som a netúžim meniť sa podľa predstáv iných. Nehľadám zmysel života – ten je pre mňa v živote samom a postupne prináša od Zámeru sveta to, čo má priniesť. Neviem, či niečo vôbec hľadám – a ak áno, tak čo.

Záverom…

Ach, nie, nemáme ešte elektrinu, ale ntb má ešte trochu dychu. Od krachu civilizácie máme, pravdaže ďaleko, teda čo sa týka elektriny – morálny sme už podľa mňa dosiahli. Ale že vraj do štvrtku nebude elektrina – prišla moja najmladšia dcéra Jazmínka s poplašnou správou podvečer, no veď uvidíme…

Á, už sme opäť v 21. storočí…..

 

Elena 16.7.2019

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936211x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie