Založ si blog

A prečo nie 11. – Láska je to, čo nám dáva život. . .

 

Už pozajtra je dúhový pochod – deje sa v mene lásky – teda v mene lásky homosexuálov medzi sebou, a nimi požadovanej našej lásky k nim.

O dôležitosti lásky niet pochýb. Láska je najväčšou silou vesmíru. Aj Biblia hovorí, že v živote nás sprevádza buď láska, alebo strach.

Názov je mnohovýznamový.

 

O láske k sebe…

Nemožno mať rád sám seba a pritom vyhadzovať smeti kade – tade. Ak máme radi seba, potom sa musíme stať vytrvalými bojovníkmi za ochranu Zeme a životného prostredia. Lebo bez zdravého vzduchu, vody a pôdy neprežijeme – neuchráni nás pred tým ani členstvo v „tej správnej politickej strane“.

A že problémov je ďaleko viac, ako si podaktorí uvedomujú, o tom niet pochýb. Nejdem písať o zmenách klímy, každý ich cíti. Dám to, čo si neuvedomujeme bežne – napríklad o tom, ako sa k mnohým civilizačným chorobám a poruchám mozgu, hormonálnym, imunitným môžeme dopracovať. Pesticídy majú množstvo nežiaducich účinkov – rakovinotvorné, mutagénne (poškodzujú DNA) a teratogénne (poškodzujú plod), aj hormonálny a imunitný systém človeka. Mnoho z nich pôsobí bezprahovo – poškodzujúca koncentrácia nie je jasná, alebo pôsobia synergicky, t. j. aj veľmi nízke koncentrácie jednej látky môžu stimulovať účinky látky inej. Hrozivé fakty uvádza o tom článok

https://science.hnonline.sk/biologia-a-chemia/1975959-najstarsie-pesticidy-v-nas-koluju-dodnes

Po druhej svetovej vojne sa u nás začal používať insekticíd DDT, čo je vlastne jedna z prvých „globálnych“ pesticídnych látok. Zakázaný bol v roku 1974. A hoci je veľmi málo rozpustný vo vode, stále ho dnes nachádzame v tukových tkanivách živočíchov a predovšetkým v materskom mlieku cicavcov, teda aj človeka.

Tiež sa merala koncentrácia herbicídu alachlór, ktorý môže byť rakovinotvorný a ktorý sa používal až do zákazu v roku 2008. A tá vychádzala veľmi nízka. Vzbudilo to dojem, že žiadny problém vlastne neexistuje. Dnes však vieme, že je potrebné merať koncentráciu jeho metabolických produktov, napríklad alachlóru ESA a OA. Ak sa totiž zameriame na ne, zistíme, že koncentrácie tejto látky vo vode sú na mnohých lokalitách značné. Niektoré metabolity pesticídov majú potenciálne ešte horšie environmentálne alebo zdravotné dôsledky, než má materská látka. Ani nevieme, ktorú konkrétnu látku treba vo vode sledovať, pretože neexistuje žiadny register, z ktorého by bolo zrejmé, aké postreky poľnohospodári v danej oblasti používajú. Pri súčasnom množstve chemických preparátov používaných v poľnohospodárstve (asi 300) je totiž nereálne robiť rozbory na všetky.

Navyše v podzemných vodách dochádza k ich hromadeniu. Pri rozboroch nachádzame látky desať a viac rokov zakázané. Žiadny pesticíd nemožno považovať za látku úplne bezpečnú.

Pridám k tomu ešte jednu informáciu – pribúda ľudí s alergiami. Odborník v oblasti imunológie profesor Stříž poukazuje na zhoršovanie epidemiologickej situácie a na fakt, že alergény v kyslom prostredí menia chemickú štruktúru a stávajú sa dráždivejšími.

Takže, ak máme radi seba, mala by nás zdravosť životného prostredia a jeho ochrana zaujímať podstatne viac, než to, čo „nechtiac“ pretrčila, či aké gaťky si kúpila ktorá celebrita.

 

Láska k iným…

Niekedy mi pripadá, že v súvislosti s láskou a iným ľuďom mnohí hovoria len o tom, čo by mali oni sami dostať.

Veľkou témou, prepájanou s láskou, je migrácia. Láska k blížnym by ale nemala byť zneužívaná – a ja celú situáciu s migráciou pokladám za organizovaný podvod. Stačí sa pozrieť na obrázok, ako sa hrá so súcitom – ostro sa pýtam, koľko rokov má tá pani na obrázku s dieťaťom v náručí?

https://www.webnoviny.sk/do-rima-prileteli-desiatky-utecencov-z-libye-osn-evakuovalo-aj-deti-z-dalsich-krajin/

Popri kultúrnych a náboženských stretoch prináša migrácia aj zdravotné riziká. Epidémia eboly v Kongu s viac ako 1600 priznanými obeťami je varovná.

https://www.webnoviny.sk/v-kongu-vyhlasili-stav-ohrozenia-epidemia-eboly-si-uz-vyziadala-stovky-obeti/

 

Láska k „iným“ iným…

Myslím, že najväčšou tragédiou sa stáva „dúhovanie“ pre normálnych homosexuálne orientovaných ľudí. Lebo postoje verejnosti sa voči nimi znegatívňujú v dôsledku zvrátených exhibicionistických prezentácií ľudí, ktorí by potrebovali skôr dohľad psychiatra ako verejné predvádzanie sa.

Fotografie, na ktorých sa prezentujú takéto indivíduá, lezúce takmer nahé po ulici  a v sprievode s nimi idú rodičia s deťmi, tak to by som stíhala za ohrozovanie a zanedbanie mravnej výchovy. Nerozumiem tomu, čo chcú títo rodičia naučiť svoje deti – že je to normálne správanie? Takúto rôznosť máme akceptovať? Poznám veľa inteligentných ľudí, ktorí žijú v homosexuálnych zväzkoch a nemyslím si, že ktokoľvek so zdravým úsudkom by s nimi mal problém. No naozaj sa mi nepáči ten chorý tlak na „rovnosť práv“ fílií všetkého druhu.

Ak sa hovorí o podpore pochodu, ktorý sa má dúhovo konať už pozajtra, mňa najviac zaujíma to, či peniaze ktorými pochodujúcim prispelo napríklad Ministerstvo spravodlivosti SR (tuším 7000 eur?) nie sú viazané účelovo a či ich použitie organizátori nemusia nijako zdokladovať (to ma zaujíma, keďže pochodujúci uvažujú nad ponechaním peňazí na „budúcoročný veľký pochod“).

 

Záverom…

Láska má veľa podôb, hovorí sa. Ja si myslím, že má len jednu – láska je tam, kde sme sami sebou, bez pretvárky a klamstiev.

Láska je to, čo zostane, keď zmiznú všetky pretvárky a klamstvá.

 

Elena  18.7.2019

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936385x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie