Očami dieťaťa 3. – S Dankom na čelo – na rekreácie veselo. . .

27. júla 2019, elenaistvanova, OČAMI DIEŤAŤA

 

 

Tak nejako by podľa predstáv SNS znelo heslo mesiaca. Možno aj roka. Celého obdobia vládnutia tejto vlády nie, Danko má predsa aj ďalšie kreatívne nápady.

A ak si strana SNS na čele s ním myslí, akýže vydarený nápad to s tými rekreačnými poukazmi mali, tak vám teraz vysvetlím, prečo si to nemyslím – a prečo by ich za ten nápad mali hnať kadeľahšie…

 

Rekreačné poukazy nad zlato…

Vyzeralo to ako taký úžasný prajný nápad dankovcov – však nech si ľudia užijú dovolenku. A nech aj rekreačné zariadenia na Slovensku zažijú boom – budú možno aj praskať vo švíkoch vďaka tomuto skvelému nápadu. To bude radosť podnikať…

Sám osebe bol zlý a nespravodlivý už ten nápad, že príspevok dáva povinne iba zamestnávateľ zamestnávajúci nad 50 zamestnancov. Je to ako s tými vlakmi zadarmo – ľudia v lokalitách, kde vlaky nechodia, len robia skladačku tým „vlakujúcim“ – a smerácka sľubotechna o „aj autobusoch zadarmo“ rýchlo zatíchla.

Je to podobné ako s tými trinástymi a štrnástymi platmi. Nie, nie je to v poriadku, ak veľká časť zamestnancov nemôže takúto výhodu využiť – a mnohí tí, ktorí trináste a štrnáste platy majú, ich mali i bez tohto opatrenia. Prečo ich vláda nedáva všetkým svojim zamestnancom a nejde tak dobrým príkladom všetkým zamestnávateľom v prístupe ku zamestnancom?

Kritérium „viac ako 50 zamestnancov“ zaviedlo nespravodlivo nerovnosť.

 

Na čo slúži zdravotné poistenie?

Rovnako je však nápad s rekreačnými poukazmi bludný v inom smere – a vidno to už teraz na situácii zdravotníckych zariadení. Oddlžila vláda zasa raz nemocnice, aj neštátne – veď čo by sme sa im neposkladali na ich podnikanie, však? – no už zasa kumulujú dlhy. Treba priznať pravdivo, že inak to ani nebude. Pretože nedomyslené opatrenia politikov – a konkrétne aj ten s rekreačnými poukazmi – robia v rozpočtoch nemocníc ďalšie diery.

A tak popri „skvelých rekreáciách“ sa v letnom období mohli tešiť pacienti aj na platenie v nemocniciach, ako to avizovali médiá vo vzťahu ku neuzavretým zmluvám VšZP s niektorými nemocnicami. Tá by mala každoročne nemocniciam pridávať čoraz viac prostriedkov. Lebo lekárov a sestrám sa zvyšujú platy každoročne automaticky, kým pre iné profesie sa štát tvári, že im zvýšením robí láskavosť. Zvýšili sa príplatky za nočné a víkendové služby, rovnako ktosi musí zaplatiť aj rekreačné poukazy pre zdravotníkov.

Pýtam sa otvorene – je v poriadku, že politici vymyslia a presadia absolútny nezmysel, na ktorý sa potom my máme skladať? Lebo inak neviem nazvať skutočnosť, že si platíme povinne zdravotné poistenie, z ktorého by namiesto na kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre nás samých šli peniaze na rekreovanie zdravotníkov.

 

No čo, pán Danko, to na taký účel je určené zdravotné poistenie???!!

Ja osobne vidím riešenie, že ak vláda vymyslí takéto opatrenie, štát by mal dať každému zamestnávateľovi – bez ohľadu na počet zamestnancov – peniaze na rekreovanie zamestnancov priamo, a nemá to čo byť platené nami zo zdravotného poistenia.

Čo vymyslia nabudúce??? Aby sa šoféri v rámci pokuty poskladali policajtkám na kaderníka a lakovanie nechtov? (však aj kaderníčky a kozmetičky treba podporiť, nie?).

 

Kto za to môže?

Povedzme objektívne – iniciátorom bol  Danko, ale schválila to vláda a parlament, moji milí – takže nemožno ukazovať prstom, že „to len on“.

Sociálne balíčky ktosi musí zaplatiť – a mal by to byť ten, kto ich vymyslí. Nie my, na úkor koho si dotyčný autor „balíčkovania“ chce zvýšiť predvolebne preferencie.

 

 Elena   27.7.2019

 

K diskusii: Ach, ach, diskutéri, došli argumenty, čo? Nuž, chápem vaše podráždenie, lebo naozaj logicky obhájiť rekreačáky nemožno – ešte tú kvótu nad 50 by podaktorí aj strávili. Ale skutočnosť, že sa v rámci toho nápadu skladáme zdravotníkom na rekreácie z našich zdravotných odvodov to je nehoráznosť na entú…

 

spozabukakuk – takto: platíme zdravotné odvody povinne, mali by sme za ne dostať potrebnú zdravotnú starostlivosť. Poisťovne musia navyšovať sumy, ktoré nemocniciam platia, aj o spomenuté „balíčkovo“ – príplatky na nočné a víkendy, aj na rekreačné poukazy. De facto tým platíme aj zdravotníkom rekreácie.

A pritom sú doby čakania na vyšetrenia neúmerné, aj „nočné hliadky“ za časenky mnohí dôverne poznajú, tie peniaze by mali ísť na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti…