Očami dieťaťa 10. – Sabatikl a la progresívci. . .

1. augusta 2019, elenaistvanova, OČAMI DIEŤAŤA

 

Rok voľna s polovičným hrubým platom (či 70% čistej mzdy), presnejšie s príspevkom od Sociálnej poisťovne v takej výške – progresívci to nazvali sabatikl – vraj plánujú zaviesť, keď vyhrajú voľby. Ja by som tam dala podmieňovací spôsob – AK vyhrajú voľby (prajem úprimne tomuto národu, aby k ničomu takému nedošlo).

Podaktorí naivní občania sa po ohlásení toho nápadu včera už vidia rok oddychovať. Tým sa určite tento môj blog páčiť nebude.

 

Problémy – a to sme ešte nezačali…

Podľa ich predstavy by také polročné až ročné voľno dostal zamestnanec po 10 odpracovaných rokoch. Otázok sa vynára viac ako dosť

Základným problémom by samozrejme bolo, že zamestnanec, ktorý by si vybral roky voľna – napríklad v 26 rokoch, ak by pracoval od 16 rokov, potom v 37, potom v 48 rokoch – a potom by sa stal invalidom. A preto by následne žiadny z tých rokov voľna navyše k dôchodku neodpracoval.

A ďalšia z možných pohrôm, že by si sabatikl vybrali zamestnanci, ktorí naň majú nárok odrazu. Nikto by nemal povinnosť čakať rok či dva, ak by mal nárok zo zákona na také voľno – veď čo ak by sa ho ani nedožil? Zamestnávateľom nemusím vysvetľovať, čo za pohroma by mohla v niektorých prípadoch nastať.

 

Ach…

Povedzme si rovno – nie je to nejaký úžasný nápad progresívcov. Sabatikl existuje vo vyspelých krajinách a Česi už niekoľko rokov o ňom diskutujú. No je určený výlučne pre profesie pomáhajúce, kde dochádza po viacročnom pôsobení k možnému vyhoreniu – a ten rok nie je určený na povaľovanie sa na pláži, ale na ďalšie štúdium, osobnostný rast. Preto sa to volá tvorivé voľno.

https://nazory.aktualne.cz/komentare/rok-volna-pro-ucitele-jednou-za-10-let-urcite/r~97a1783a82bf11e9b2a00cc47ab5f122/

Progresívci tento nápad doslova sprznili. Nazvali to „pauza od každodenného stereotypu“ a chcú ho zaviesť pre všetkých zamestnancov, čo pokladám za nezmysel. Lebo robiť sabatikl napríklad pre predavačky či pre manuálne pracujúcich ľudí je nezmysel, tí ľudia nepotrebujú predlžovať dôchodkový odchodový vek takýmto nápadom.

O to viac, že v tomto súhlasím s mojim najsamobľúbeným ministrom Richterom, ktorý pripomína k tomuto nápadu, že máme predsa Ústavou odobrený maximálny vek odchodu do dôchodku – tzv. základný ústavný dôchodkový odchodový strop. Takže progresívci by Ústavu porušili svojim nápadom.

Ale veď čo tam po Ústave.

 

Záverom…

Viete, hovorím si niekedy, že ak chce niekto čosi vylepšovať, mal by sa v tom dobre vyznať.

Ešte jeden alebo dva také nápady, progresívci – a voličskú základňu si zdecimujete sami… Lebo za toto nezdvihne ruku žiadny občan so zdravým rozumom – a rovnako ani žiadny zamestnávateľ.

 

 

 

Elena 1.8.2019