Založ si blog

Novembrenie 6. – Pár slov o páchateľovi Violinej vraždy. . .

 

Spoločnosťou víria informácie o brutálnej smrti mladej modelky, učiteľky a fotografky Violy. Pridám sa do diskusie, prispejem trochu neobvyklým pohľadom a profiláciou páchateľa.

 

Viola nie je jediná obeť, beštiálne vraždy sa u nás stávajú…

Dajme si pomalší rozbeh – nie je to jediná beštiálna vražda u nás, vrahov máme viac ako dosť – a tresty pre nich sú úbohé

https://www.cas.sk/clanok/912670/smrt-krasnej-violy-34-ozivila-bolestive-spomienky-bestialne-vrazdy-mladych-zien-ktore-otriasli-slovenskom/

Bolo by preto namieste dať si otázku, či náš prístup voči páchateľom nie je prihumánny…

Dobre, dám vám otázku, ak ste si ten článok prečítali:

Keby ste boli sudcom vy, dali by ste páchateľovi, ktorý postupoval tak ako to popisujú prípady v článku, iba dajakých 23-24 rokov? Aj v prípade, že by obeťou bola vaša dcéra, neter, alebo spolupracovníčka? Ak raz niektorý z týchto vrahov, ktorých článok spomína, vylezie na slobodu, veríte tomu, že potom bude dobrým a láskavým človekom, ktorý už nikomu nikdy neublíži? Chceli by ste ho mať za suseda? Chceli by ste, aby s ním chodila vaša dcéra? Brali by ste ho neutrálne, veď si odsedel trest a dôverovali by ste mu?  

Ja nie, podľa mňa prezrádzajú tie v článku popísané činy toľko porúch charakteru a osobnosti, že k žiadnej náprave nedôjde. Chýba tam akákoľvek empatia voči obetiam, chýbajú tam akékoľvek morálne zábrany pri čine a hlavne aj po čine, súcit s obeťami a úprimná ľútosť svojho činu, hanba a vina. Preto si myslím, že všetci v článku menovaní – a všetci im podobní – by mali byť usmrtení, humánne pravdaže – ako sa to dnes volá? Eutanazovaní, prosím pekne, tak.

 

A prípad utýranej Violy…

Je málo pravdepodobné, že to bol náhodný vrah, ktorý si nevytipoval obeť presne, ale ju napadol náhodne – že len tak mohol vybehnúť z ubytovne pre cudzincov, ako to písali kdesi na sociálnych sieťach.

  • Nemyslím si, že šlo o skupinové znásilňovanie – páchateľ od začiatku vedel, že ju musí zabiť, takže do toho by sa asi väčšia skupina nezaplietla a ani páchateľ by to zrejme vo veľkej partii neriskoval – väčšina ľudí má signálku zdravého rozumu, ak už nie morálnych zábran, aj keď sú hodne opití.

Takže jednotlivec, najviac dvaja.

  • Navyše si myslím, že ho Viola poznala – nešla by sa stretávať s kadekým v čase výstavy, iba naľahko oblečená. Ak šla z výstavy vonku, tak stretnutie bolo dohodnuté. A nešla by tam kvôli hocikomu, väčšinu ľudí a dôvodov by odkázala na „stretneme sa inokedy a inde…“

Kvôli komu a čomu by bola ochotná spraviť to, že ide vonku? Bola len ľahko oblečená. Muselo to pre ňu byť dôležité a musela páchateľa poznať už dlhšie. A nemala voči nemu podozrenie – lebo inak by tam nešla. Ako o nej hovoria v médiách tí, ktorí ju poznali, nebola to žena ľahkých mravov a nešla by hocikam s hocikým. Zrejme ani na výstave nepila ani nedrogovala, aby ju kamsi niekto mohol odtiahnuť proti jej vôli vonku. Je to chyba páchateľa, to môže byť silný znak.

  • Podľa článku, že s ňou páchateľ vykonával rôzne sexuálne praktiky, zrejme trvalo dosť dlho, kým ju zabil.

Minimálne pár hodín ju týral. Vraj sa našiel vibrátor v okolí miesta činu, takže aj stopy, ak naozaj patrí k tomuto činu, a nie je len náhodným nesúvisiacim artefaktom. Aj keby vrah mal rukavice a nezanechal odtlačky, možno ho spojiť s ním. Biologické stopy jasne ukázali určite, či patria k nej (nie ste takí naivní, aby ste verili, že to našli teraz a hneď to dali do novín). Mohol ho kúpiť krátko pred činom, najviac mesiac, tak by som preverila aj túto stopu. Alebo ho mohol niekomu zobrať – a tomu niekomu to tiež môže dôjsť, polícia by mala dať foto, ak podľa stôp s činom súvisí.

  • Minimálne pár hodín ju týral, potom ju nejako doviezol na miesto činu.

Možno autom – no to má smolu, že dnes sú kamery kade-tade. Aj vrátnik si môže aspoň čosi pamätať, aj keď sa novinári zahrali na detektívov a natrepali sa na miesto činu autom, či vrátnik sleduje. Myslím, že vrátnik nie je ľahostajný, ak nie je úplne vymetený – ak by sa našla mŕtvola, ani vy by ste neboli nevšímaví, ak tam robíte vrátnika. Len nebude pútať pozornosť – má zrejme jasné inštrukcie polície.

Podľa mňa kamerové preverovanie bol aj dôvod, že polícia neoznámila veci hneď, lebo prvý krok, ktorý by som urobila ja, by bol monitoring kamier 3 km v okruhu miesta činu a previerka všetkých áut  v inkriminovanom čase idúcich tým smerom a späť. Nehovoriac už o lodičkách, ktorých pohyb na Dunaji je tiež ľahko identifikovateľný. Určite neprišiel pešo s ňou na chrbte, ani ju nepriniesol ako potápač, ani lietadlom. Takže na mieste páchateľa by som sa bála dvojnásobne. Je to jeho veľká, veľká chyba, ten výber miesta.

  • Čas kedy ju tam priviezol od doby jej nájdenia nemohol byť pridlhý, najviac 24 hodín, aj to som už nadsadila hodne. Sobota podvečer, skôr však nedeľa večer. Zjavne neovládal režim prístaviska, nerátal s takým skorým nájdením svojej obete. Vyvliecť obeť a zahrabávať ju do železnej rudy si tiež vyžaduje nejakú kondíciu. Trvalo by to minimálne trištvrte hodinu, hodinu – asi by to neriskoval za bieleho dňa, kedy by bol viditeľný z rôznych strán. veď je pekne, ľudia sa prechádzajú, všímajú si. Šiel večer alebo v noci, tam a späť, takže vrátnikovi mohlo byť auto nápadné – ak prišiel autom, a nie člnom.

Pri dnešnej dokonalosti počítačov je možné priblížiť aj číslo auta či identifikovať loď, ktorá sa tam motá. Je to jeho skutočne jeho veľmi veľká chyba, ten výber miesta.

  • Rany vypovedajú veľa, ak mala dobité členky, možno sa snažila brániť kopaním, možno chcela ujsť. Tomu by napovedal i ten zlomený stavec. Ak jej zlomil stavec, aby jej zabránil v pohybe a znehybnil ju, potom je pravdepodobné, že to nebola náhodná vec – a že presne vie, čo urobil, aj prečo.

Takže vzdelanie medicínske, alebo má v tom prax? Ak áno, kde ju získal – má ju profesijne získanú, alebo že by nešlo o prvý zločin? Je to rozhodne páchateľova ďalšia veľká chyba.

 

Sľúbila som analýzu osobnosti páchateľa Tak poďme na to…

Som si istá, že rovnako ako policajti, sleduje prípad a jeho medializovanie aj páchateľ.

Naštvem ho teraz touto úvahou – je otázne, či je Viola mŕtva. Lebo to týždenné mlčanie mohlo znamenať, že policajti len pripravovali pascu na páchateľa – môže mať pochybnosti, určite ju on sám videl mŕtvu? Lebo čo ak mŕtva nie je, len získavajú čas, čakajú, kým sa trochu prelieči a prehovorí? Tak či onak – je to len moja úvaha, mŕtvu som ju nevidela, no on už teraz podvedome vie, čo je to napätie hodinu za hodinou, minútu za minútou. Aj keď si zrejme pripadá príliš suverénne, lakte naširoko s pocitom „nemajú na mňa, mňa nechytia“ – strach bude narastať každou stopou, ktorú polícia pustí správnym smerom.

Verím, že minimálne tretinu informácií polícia púšťa ako balóniky, nepravdivo. Vôbec nevie, koľko vedia. Ktovie čo im Viola stihla povedať…

A je vysoko pravdepodobných pár vecí – ak ju zabil samotný páchateľ, a nie nájomný vrah pre objednávateľa, čo nepokladám za veľmi pravdepodobné –

  • Páchateľ sa sebapreceňuje, sám sa pokladá za väčšieho frajera, ako je v skutočnosti, inak by telo zmizlo do stratena, bola to jeho prvá veľká chyba – nech ju už urobil úmyselne, alebo Violu zahrabal a ona sa vyhrabala – tak či onak, robí chyby.
  • Deficitné je jeho sebavedomie, preto sa ho snaží v živote prekompenzovať, tváriť sa „ako borec“ sám pred sebou – pochopenie, že urobil vyššie popísanú chybu, mu pocit ktorý sám pred sebou skrýva, ešte prehĺbi.
  • Má výrazne patologický sexuálny vzorec, je sexuálny agresor – sadistické zameranie je tam zrejmé, t. j. on to vie, že nie je v poriadku, napriek tomu zrejme nikdy nevyhľadal pomoc psychiatra.

Nezdá sa mi, že by šlo o ohrdnutého bývalého milenca – v tom súhlasím s bývalým vyšetrovateľom Šátkom, ten by ju aj v prípade predstierania sexuálneho útoku podľa mňa znásilnil a zabil, neverím, ale že by tam bola až táto brutalita v prístupe. https://www.cas.sk/clanok/912240/byvaly-vysetrovatel-satek-o-vrazde-violy-34-na-plne-usta-povedal-co-si-myslia-vsetci/

Mohol by to byť záujemca odmietnutý – na toho by sedel psychologicky profil zakomplexovaného chlapíka, s tendenciou ku kompenzačnému sebapreceňovaniu sa – páchateľ mal k nej zjavne zvláštne objektový vzťah, nevnímal ju ako človeka. Prispôsoboval si ju, zlámal jej nohy, stavec, aby konal bezpečne. Nezabil ju, to je hodne zvláštne – možno si myslel, že ju tak skoro nenájdu, ale tým riskoval veľa – menej otrlý páchateľ by ju radšej rovno pre istotu zabil. Mohla začať v aute kričať v nevhodnej chvíli, napríklad.

  • Nebol zrejme na výstave, skôr ju len vyvolal vonku.

Musel by byť na hlavu padnutý, ak by ju ťahal z výstavy, kde bol i sám, pred svedkami. Mohol ju tajne sledovať nejaký čas, ak to nebol človek – sledovateľ z jej okruhu známych, ktorý by ju vyvolal vonku – lenže zasa, prečo by šla vonku kvôli niekomu cudziemu?!

  • Isteže sexuálny agresor neberie ohľad na spôsob prístupu voči obeti, no pri takejto extrémnej brutalite má veľký sexuálny problém a je rozhodne anetický, je to ťažký deviant – myslím, že ak má viac ako 25 rokov, čo zrejme má, muselo sa to už niekde niekedy prejaviť.

Určite už aj nejaké ženy vedia, že celkom v poriadku sex s ním nevyzeral, respektíve že jeho sexuálne predstavy sa spájajú s agresiou – tie by mali začať hlásiť tipy.

  • zrejme mal deficity v správaní už v detstve – anetickosť, aj keď to sa dá prehliadnuť, lebo veľa ľudí podceňuje takéto signály rizika a berie ich len ako „detské vylomeniny“.

Necitlivosť a chýbajúci súcit v správaní voči zvieratám, aj voči rovesníkom sa mohli prejaviť – a niekto z jeho okruhu známych by o tom mohol niečo vedieť – najmä ak si to poskladá teraz z tých všetkých informácií.

  • otázny je aj jeho vzťah s rodičmi, lebo ten formuje správanie človeka veľmi silne.

Chlap, ktorý má normálny vzťah so svojou mamou nikdy neublíži ženám – netýra ich ani psychicky, má voči nim úctu, normálny vzťah s otcom zasa identifikuje chlapovi normálnu a jasnú mužskú rolu, že nepoužíva násilie voči slabším, voči ženám – je namieste otázka v akom smere boli rodičovské vzory a identifikácia sa s nimi u páchateľa pokrivené.

  • Ak polícia predpokladá, že páchateľ sleduje médiá, časť údajov nemusí byť pravdivá.

Samozrejme, to by páchateľ musel vedieť čítať, či mať dosť peňazí získavať iným spôsobom informácie – prístup na internet, kupovať si časopisy. V takom prípade to nenahráva verzii náhodne prechádzajúceho vraha týmto mestom, ktorý si užil a šiel ďalej. Je to v takom prípade našinec, pravdepodobne.

Nájdenie ďalšej mŕtvej ženy a rázne vyhlásenie polície, že to s prvou vraždou nesúvisí, môže znamenať, že podozrivý je v base – ako to naznačoval článok

https://www.cas.sk/clanok/912545/policia-predstupila-pred-verejnost-so-sokujucou-informaciou-dalsia-mrtva-zena-v-bratislave/?AT=wgt.article_clanok-najcitanejsie-24.c.x…B.1

údajne mala zlomenú nohu a lekár cudzie zavinenie vylúčil – ale polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia (nie vraždy, tak o čo šlo?). Alebo len polícia chce zabrániť panike?

Zmizol i mladý študent, môže to mať nejaký súvis? Zrejme skôr nie, ak to nie je snaha zmiasť stopu, alebo páchateľ nie je natoľko deviantný.

https://www.cas.sk/clanok/912658/michal-zmizol-bez-stopy-student-si-bol-zabehat-pri-dunaji-odvtedy-ho-niet/?AT=wgt.article_clanok-najcitanejsie-24.c.x…B.1

 

Záverom…

Páchateľ je ako dve mrkvy v igelitovom vrecku – preto páchatelia mohli byť aj dvaja, alebo žeby to bol jeden ťažko psychicky narušený – rozdvojený páchateľ? A čo tie jeho ruky mierne rozšírené a zdvihnuté v lakťoch nahor? Ach, tá moja intuícia, veď uvidíme. Do konca roku to bude jasné, dovtedy prípad vyriešia…

 

Elena   21.11.2019

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 6. – OEDC je horšie ako medvede. . .

19.03.2024

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako. Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich [...]

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,836
Celková čítanosť: 8912612x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Kategórie