Založ si blog

Tak 1. – Tabuľka s nápisom Dane a poplatky neplatím. . .

Predstavte si, že si pred dom dáte tabuľku s nápisom Dane a poplatky neplatím. Ako by vám to asi pomohlo?

No ak si umiestnia tabuľky Chodníky v zime neudržujeme samosprávy miest a obcí, malo by to byť podľa ich predstáv v poriadku. Podľa mňa nie.

A tak v dnešnom blogu uvažujem o tejto situácii, a aj o súvislostiach popísaného problému.

 

Zomrel človek…

V Košiciach zomrel človek po úraze na chodníku. Zľadovatelom a neposypanom. Nešťastie, poviete si, kto už len za to môže? Stalo sa to samo. Ešte že niekto nespomenie osud či karmu. Nikto ale nespomína slovo „zodpovednosť“ – lebo kompetentní a dobre z daní obyvateľom mesta platení predstavitelia majú utkvelú predstavu, že zodpovednosti za údržbu chodníkov v zime sa možno zbaviť tabuľkou „chodníky neudržujeme“.

Aby sa spamätali,  ku každej z tých tabulí treba osadiť tabuľku „dane a poplatky neplatíme – obyvatelia mesta“.

 

Kedy vieme, že niekto robí pizzu…

Predstava, ako niečo „sa stalo“ ma zakaždým uvádza k pripomenutiu môjho obľúbeného príkladu „kedy vieme, že niekto robí pizzu“. Pravdou je v tomto prípade, kedy zomrel človek, že sa „pečenie pizze“ rozbehlo s predstihom premyslene. Vedenie mesta Košice osadilo ešte minulý rok tabule s nápisom, že chodníky v zime neudržujú. Takže informácia sa objavila v článku

https://www1.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/nahnevani-starostovia-vedenie-kosic-osadenim-tabul-zbavilo-zodpovednosti-chodniky

že Košice údajne platia milióny eur za zimnú údržbu akejsi súkromnej firme, pôsobí pri informácii o tabuľkách ako zlý vtip.

O kvalite jej práce, spokojnosti s  ňou, či skôr o nekvalite a nespokojnosti – píše článok

https://kosicednes.sk/tema-dna/starostu-stareho-mesta-rozculili-neodhrnute-chodniky/

V článku sa hovorí o operačnom pláne zimnej údržby, aj o prioritnosti niektorých priestorov v rámci údržby. Podľa dostupných informácii sa má mesto postarať o údržbu 232 km chodníkov, vďaka tabuľkám 143 km z nich ostane úplne bez údržby.

I fotky tých pofiderných modrých tabúľ v tom prvom článku nájdete. Koncom minulého roka boli medializované „tabuľkové“ informácie, podľa ktorých mesto dalo vyrobiť cca 800 tabúľ – tiež iste neboli zadarmo.

 

Niet peňazí…

Tisíce ľudí u nás utrpia každú zimu úrazy na zľadovatelých chodníkoch. Ktosi by mal vyčísliť sumu, potrebnú na ich liečbu a rehabilitáciu, na ich výpadky z práce. Iste by nebola malá, odhliadnuc od ľudského utrpenia, ktorého cenu vyčísliť nevieme.

Ale my nemáme peniaze“ – obľúbená mantra primátorov a starostov mnohých miesta a obcí. Zvykli sme si na ňu, normálne nám už chýba, ak sa niekde neobjaví a čosi sa z peňazí občanov v prospech občanov skutočne zrealizuje.

I v závere minulého roka ju omieľali mnohí z nich, spomínate si? Že nie sú peniaze a je nutné zvýšiť od januára poplatky rôzneho druhu. Aj ich zvýšili občanom mnohí, však?

Zrejme by sme mali zostaviť verejne tabuľku s výškou platu starostu či primátora, jeho celého ansamblu, aj s výškou odmien za minulý rok. Skutočne ma zaujíma infomácia, či zamestnanci samospráv dostávali trináste a štrnáste platy – odmeny. Lebo niekedy sa mi zdá, že na odmeny jesto vždy, na službu občanom potom zrazu nie. Možno by bolo zaujímavé sledovať i to, o koľko si vylepšili platy samotní starostovia a primátori v priebehu posledných piatich rokov napríklad.

Pravdaže, tabuľky s nápisom „dane a poplatky neplatíme“ uvedené do praxe skutočne neplatením na nekvalitu služby by nepochybne ich rozpočtové plány riadne okresali.

 

Ako problém riešiť???

Vyššie spomenutý článok

https://www1.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/nahnevani-starostovia-vedenie-kosic-osadenim-tabul-zbavilo-zodpovednosti-chodniky

priniesol správu i o zaujímavom nápade, ten mal ktorýsi z poslancov mesta

Viete si predstaviť 300 mladých ľudí s lopatami, ktorí dostanú 1000 € za to, že budú v pohotovosti a keď zasneží, ošetria si priestor okolo bloku či domu? Ja áno. A to spomínam menej ako desatinu balíka, ktorý mesto pustilo minulý rok na zimnú údržbu. Vidím to efektívnejšie, ako platiť súkromnej firme milióny. O použití peňazí, ktoré dáme mládeži alebo dôchodcom asi pochybovať nemusíme.“

Pokladám tento nápad za vynikajúci, pretože namiesto predražených zmlúv sa zamestnajú ľudia bez práce, zvýši sa tým životná úroveň ich rodín a zároveň mesto bude mať kvalitnú službu.

Pridávam tiež informáciu, že podľa názoru právnika nie je tabuľka zbavením sa zodpovednosti.

V zmysle zákona o pozemných komunikáciách sa správca miestnych komunikácií môže vyviniť zo svojej zodpovednosti za škodu v prípade, ak preukáže, že nebolo v medziach jeho možností tieto závady odstrániť ani na ne predpísaným spôsobom upozorniť.  „Domnievam sa, že osádzanie informačných tabuliek o tom, že chodník je v zimnom období neudržiavaný, nemožno považovať za okolnosť vylučujúcu zodpovednosť mesta ako správcu miestnej komunikácie,“ hovorí advokát Martin Friedrich v citovanom článku, a dodáva, že pokiaľ by to tak malo byť, mohlo by dôjsť k absurdným záverom. „Mesto by si mohlo takéto tabuľky osadiť na každom chodníku a paušálne sa zbaviť akejkoľvek zodpovednosti za škodu.“

Takže ktosi v Košiciach zbytočne vyhodil peniaze za výrobu tabúľ – a aj vám napadá otázka, že kto ich vyrobil a za aké peniaze???

Mesto samo uvádza v článku

https://www.kosice.sk/clanok/mesto-ma-aktualizovany-plan-zimnej-udrzby-vydavky-na-nu-sa-zdvojnasobili

o tabuliach „neudržujeme“ svoju verziu. Mesto Košice údajne na základe návrhu starostov jednotlivých mestských častí nebude zabezpečovať údržbu na niektorých chodníkoch, ktoré sú označené tabuľkou „Chodník v zimnom období neudržiavaný,“ ktorú vyrobila a na vlastné náklady osadila spoločnosť Kosit.

Nuž, a ja  naivná som uvažovala, že čia to je iniciatíva…

 

Riskujeme zdravie a život…

Spomienky ma zaplavujú pri tejto téme – ako som chodievala po celé roky neosvetlenou a neupravenou cestou k autobusu. Riskujeme vlastné zdravie a život, lebo štát berie ako samozrejmosť naše povinnosti, ale jeho vlastné už nie.

Myslím, že je povinnosťou štátu dozrieť na kvalitu služby občanom zo strany samospráv.

 

Záver…

Zomrel človek pre zle  udržiavaný chodník

https://kosicednes.sk/udalosti/zomrel-po-pade-na-klzkom-chodniku/

Jeho príbuzní podali trestné oznámenie. Nepochybujem, že zo zodpovednosti sa v slovenskom systéme súdnictva každý potenciálny vinník vykrúti. Preto si myslím, že práve tento prípad by mal spustiť verejnú diskusiu a verejnú kontrolu nielen zimnej údržby, ale i spôsobu využívania samosprávnych financií.

 

Elena   15.1.2020.

 

 

 

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,850
Celková čítanosť: 8982471x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie