Založ si blog

Slnko v duši 9. – Čo povedal Krajniak o dôchodkoch naozaj. ..

Vždy som si myslela, že výklad slovenského textu treba robiť len cudzincom, ktorí neovládajú slovenčinu.

Vyzerá to tak, že nielen im – došla som k tomuto záveru po prečítaní časti diskusie k dnešnému článku v Pravde, ktorý hovorí o Krajniakovom vyjadrení ku dôchodkom.

Buď tí ľudia nerozumejú po slovensky, alebo nedokážu čítať s porozumením, alebo majú nedostatočnú rozumovú kapacitu pochopiť fakty. Inak si neviem vysvetliť, prečo pochopili Krajniakove slová tak scestne.

 

Minister Krajniak sa dnes v článku v Pravde vyjadril, že pracujúce deti by mali dávať časť svojich odvodov svojim rodičom.

https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/553328-pracujuce-deti-by-mali-prispievat-na-penzie-svojich-rodicov-tvrdi-krajniak/

 

Plne s ním súhlasím. Lebo teraz solidarizujeme nezmyselne s tými, ktorí nevynaložili na výchovu svojich detí ani najmenšiu námahu – a ich potomok v dospelosti nepracuje.

Ide o to, že za každé dieťa, ktoré rodič vychoval a to dieťa pracuje, by rodič mal dostať k dôchodku príplatok.

Mal by ich dostať ako % z jeho dieťaťom platených odvodov.

 

Čiže NIKTO BY NEPLATIL NIČ NAVYŠE – len by sa tie peniaze, ktoré už platíme my pracujúci už teraz, adresne nasmerovali jeho rodičom (aspoň sčasti). 

Svojho času – pár rokov dozadu – navrhovali zavedenie docenenia dobrej rodičovskej výchovy aj Palko a jeho spolustraníci.

https://ekonomika.sme.sk/c/3160714/palko-navrhuje-rodicovsky-bonus-1-milion-sk-k-dochodku.html

Palko argumentoval, že  „súčasný dôchodkový systém je nespravodlivý v tom zmysle, že rodičom nezohľadňuje, že vychovávajú deti ako budúcu pracovnú silu, bez ktorej by o 20 – 30 rokov nebola žiadna ekonomika,“ a dodal, že štát má rodičom vynahradiť finančné náklady, ktoré mali s výchovou detí, na vyšších dôchodkoch.

https://ekonomika.sme.sk/c/3160714/palko-navrhuje-rodicovsky-bonus-1-milion-sk-k-dochodku.html

Argumentuje tým, že

„Každý pracujúci človek odvedie na daniach – len na daniach z príjmu alebo dane z pridanej hodnoty – 2,1 milióna Sk,“ konštatoval Krajniak. Vyplatenie bonusu za každé dieťa, ktoré rodičia vychovali a ktoré bude pracovať, je podľa neho spravodlivé aj ekonomicky výhodné. Súčasní dôchodcovia, ktorí už deti vychovali, by mali mať vyplatený bonus priemerne v hodnote 1 000 Sk mesačne.

https://www.postoj.sk/37946/vase-dieta-zvysi-dochodok-inym-a-znizi-vas

Pri ocenení „dobrého rodičovstva“  vychádza tento návrh popri investovaní energie do výchovy „ceny dieťaťa“, pod ktorou treba rozumieť to, čo vás to dieťa stojí, keď mu poskytujete stravu, ošatenie, bývanie atď. Do ceny dieťaťa treba zahrnúť aj tzv. náklady obetovanej príležitosti, čiže to, čo by ste si mohli dopriať, keby ste sa pre dieťa nerozhodli. (V. Palko: K príčinám nízkej pôrodnosti (Zamyslenie 1

 

Za každé dieťa, ktoré rodič vychová a to dieťa v dospelosti pracuje, by dostal jeho rodič určité % z  dieťaťom odvádzaných odvodov priamo k dôchodku.

Ja osobne si myslím, že je to výborný nápad. Lebo potom by sa rodičia zrejme viac zamýšľali nad tým, čo vychovávajú a vštepovali by svojim deťom kvalitné hodnoty viac ako dnes.

 

Elena   2.6.2020

 

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

Biden, fiala

USA aj Európa musia aktívne pomáhať Ukrajine, povedal Fiala po stretnutí s Bidenom

15.04.2024 22:25, aktualizované: 16.04.2024 00:20

Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, okrem iného českú iniciatívu nakúpiť muníciu pre Ukrajinu, aj vzájomné vzťahy.

Trump, súd

Začal sa proces s Trumpom v kauze podplácania pornoherečky. Zatiaľ sa nedarí vybrať porotcov

15.04.2024 22:14, aktualizované: 23:26

Donald Trump sa ako prvý exprezident v dejinách USA postaví pred súd v trestnom konaní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8970817x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie