Založ si blog

Slnko v duši 10. – Gándhího odkaz. . .

Nádherný obrázok – majetok Mahátmu Gándhiho, ktorý vlastnil, som videla na fb, ani neviem presne kde.

A tak uvažujem o viazanosti a naviazanosti a záťaži, ktorú so sebou životom vlečieme.

 

 

Je to pre nás veľká výzva – takáto odpútanosť od všetkého „čo vlastníme“. Nie sme naučení žiť skromne, bez opory hmotných vecí. Sú pre nás istotou, zázemím, bezpečím, bohatstvom.

Nie, čo ste, ja v tomto smere nie som dobrý príklad. Od Gándhího mám na míle ďaleko. Mám naozaj veľa kníh. A cez víkend chcem urobiť ďalšie triedenie vecí v skrini, musím vyhádzať ešte aspoň polovicu z nej. Nosím iba pár vecí z toho, posuniem takto nenosené oblečenie ďalej, niekomu spraví radosť.

Obrázok som objavila až večer, no presne nad tým jeho posolstvom som uvažovala už od rána. Na balkóne mi už dlhšie kvitli temne ružové muškáty a ťahavé žlté petúnie a biele bakopy, aj omamne voňajúce ružové klinčeky. A listy dychtivo ťahajú kapucínky, moje najobľúbenejšie, aj krásky  podobné margarétam vyklíčili a pokvitnú čoskoro v mnohorakých odtieňoch ružovej a bielej.

Moja terajšia nedôvera sa však prejavovala i v tom, že som nevyložila kvety a stromčeky zo schodov – však čo ak sa ešte ochladí? Konečne som sa zmobilizovala, a tak som od včasrána do večera včera a ešte i dnes presádzala a upravovala kvety a stromčeky na balkón. A stoličku starú na balkóne som prerobila pomocou starého svetra a kusa látky do romanticky dojímavej podoby.

Plynie druhý týždeň mojej dlhej, dlhej dovolenky. Bola by som už v lese, keby nebolo chladno a nepršalo. Dážď i teraz šuští za oknom – a ja stále váham, či zajtra skorým ránom vyrazím do Popradu, alebo nie.

 

Nejaký citát od Gándhího som sa rozhodla nájsť práve. Ach, pobavilo ma to, Zámer sveta zjavne pokračuje v preškoľovaní –  „vykonať vec, ktorej sa bojíme, je prvý krok k úspechu“.  Hm, zaobídem sa bez ďalšej analýzy aj realizácie tohto výroku, povedala som si.

Dáme radšej náhodnú myšlienku z nejakej knihy. Prišla mi kniha, ktorá bude jednou z tých, ktoré chcem cez víkend prečítať. Cesta Hrdinky sa volá –  a ja som si nikdy ako hrdinka nepripadala. Všetko, čo som kedy robila, som brala ako samozrejmé, ako svoju zodpovednosť a záväzok. Tak som zvedavá, o čom všetkom sa v nej píše.

Práve stretnutia s drakom sa hrdina pri svojom putovaní bojí najviac. Ale musí sa mu postaviť, aby sa dostal k vytúženému pokladu.“ –  Hm, ja draky milujem. A čoho sa bojím? Nechcem robiť veci, ktorých sa bojím. Vlastne sa ani nebojím ničoho okrem zrady – a tomu sa úspešne vyhýbam, keďže som sa izolovala od všetkých. Moja dôvera je príliš cenná na to, aby som ju komukoľvek dala.

Dáme radšej myšlienku z inej knihy – Pema Chõdrõn a jej kniha Místa, která vás děsí. Aj tú chcem konečne cez víkend prečítať a moc sa na ňu teším. Až keď mi kniha dorazila z českého antikvariátu, uvedomila som si, že autorka je buddhistická mníška, ktorej som počula na výcviku Súcit so sebou. Moc som si chcela od nej niečo prečítať – tak teraz sa mi to splní.  A tá myšlienka náhodná? Jedna moja učiteľka mi povedala, že ak chcem trvalé šťastie, jediný spôsob ako ho získať je vyjsť von, zo svojej ulity.  Snažím sa správať voči iným súcitne, som súcitiaca. No nemám  dôveru k nikomu a necítim sa v ulite nešťastná, len v bezpečí.

Čítala som si chvíľu tie Gándhího citáty a uvažovala som o jeho ceste. Neviem, až taká odpútaná od hmotných vecí ako on určite nie som – a  domček so záhradou by ma veru nadchli. Je to podobne ako s matkou Terezou. Obdiv a úctu u mňa majú obaja za svoju životnú cestu a skutky. Myslím, že je to  v podobe životnej inšpirácie, ako niečo z toho zaviesť vo svojom živote, no nie bezhlavé kopírovanie. Je to skrátka ich životná cesta. Zrejme každý z nás sám za seba musíme nájsť tú správnu hranicu, čo z ich odkazu prevezmeme. No žiť láskavejšie, skromnejšie a jednoduchšie je každopádne veľký odkaz oboch – Gándhího aj matky Terezy.

 

Elena  4.6.2020

 

P.S.: Ach, niekedy sa hrabeme v minulosti a zavalia nás spomienky. Dokonca pulóvre vlastnoručne pletené, ktoré som nosila kedysi dávno ako slobodná, som v skrini skladovala. Žltý som už dnes aj popárala.

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8972235x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie