Založ si blog

Keď 9. – Matovičova osudová šanca. . .

Cirkus okolo Kollárovej diplomovky sa točí na mieste horšia ako stacionárna búrka cez víkend nad Prednou Horou. Ak tá búrka bola údajne horšia ako storočná, nuž cirkus s Kollárom je podľa reakcií niektorých aktérov udalosťou tisícročia. Nebolo v poriadku vpisovať si texty do práce bez označenia autora, ale otvorene –  veru po ňom nemá morálne právo hádzať pomyselný kameň odsúdenia u nás za tú diplomku veľa ľudí. K tomu cynicky dodávam, že u Kollára oceňujem, že aspoň si ju písal sám – keby mu ju písal profík, mal by určite zhodu pod desať…

Pozrime sa dnes na to, čo táto situácia so sebou nesie. Aj akú osudovú šancu premiérovi Matovičovi ponúka.

 

Kto a prečo to víri?

Rozruch okolo Kollárovej diplomky, do ktorej vkopíroval údajne veci od školiteľa, sa víri podľa mňa účelovo. Ktosi sa ho chce za každú cenu zbaviť. Potvrdzuje sa to tým, že nové a nové veci na neho vyťahujú. No kto to len asi bude, podľa Matovičovho postoja on zjavne nie, chce koalíciu udržať. Premiér predvídavo odhadol, že Kollár je spoľahlivý spojenec, správa sa rozvážne a korektne.

 

Celá tá situácia okolo záverečných prác má viacero rozmerov.

Prvým z nich je právno-odborná rovina okolo záverečných prác.

Matovičov nápad lustrovať záverečné práce spätne ma pobavil – oceňujem jeho snahu o spravodlivosť, no je hodne naivná (pre nepozorných – on hovoril len o diplomkách, ja o záverečných prácach celkovo, však i bakalárky, rigorózky, dizertačky, nie?). Pokojne ich lustrujme od začiatku ich písania u nás, spravíme historickú komisiu a najmeme tímy ľudí, ktorí ich budú čítať a posudzovať. Peniaze na to máme z tých miliárd od EÚ, aspoň ich využijeme. Najmeme na to ľudí, lebo terajší vyučujúci na VŠ majú práce dosť – učia a riešia aktuálne záverečné práce. Tak aspoň nám pribudnú pracovné miesta – akurát smola, že nebudú pre u nás dlhodobo nezamestnaných ľudí s nízkou kvalifikáciou, ktorých by sme potrebovali konečne tiež zamestnať. A potom, keď budeme mať zoznam všetkých, ktorých odhalia ako plagiátorov – možno ich budú tisíce, či desaťtisíce – si ten zoznam môžeme vyvesiť niekde na WC, na Úrade vlády najlepšie. Lebo každý jeden z nich, komu by šli odnímať titul spätne, vyhrá žalobu proti SR za retroaktivitu. Na Ústavnom súde, aj každom medzinárodnom. A odškodnenia by sme sa nedoplatili.

Druhým rozmerom je ľudská rovina okolo záverečných prác.

Bolo by jednoduché byť korektne neúprosný, lebo veď plagiátori jedni darební. Ibaže ja som súcitnejšia rokmi čoraz viac a vnímam svet viacrozmerovo. Nie každý má rovnakú schopnosť písať odborné práce. Nie každý má rovnakú schopnosť ju obhájiť verejne v pohode. Niektorí ľudia sú trémisti, niektorí sú viac praktici ako teoretici. Ale to neznamená, že v praxi nebudú prínosom. Veď chodia do školy niekoľko rokov, stavať záver štúdia na jednej skúškovej situácii je dosť scestné, lebo si viem predstaviť tisíc vecí, kvôli ktorým môžu v takej chvíli zoskratovať. Namiesto A dostanú D, nie preto, že sú hlúpi, ale preto, že im v noci bolo zle, alebo ich vážne chorej mame, alebo ich otca deň predtým prepustili z práce – čo my vieme…

Známky zo štúdia nehovoria nič o človeku. A rovnako ani tá záverečná práca nie. Veď načo je vám lekár, ktorý bude mať pracovňu ovešanú diplomami a perfektne napísanými a odprednášanými prácami, ak vás pri vizite bude vidieť len ako diagnózu,prípad v štatistike, či číslo vo výkaze pre poisťovňu???!!  Oveľa prínosnejší bude pre vás taký odborník, ktorý príde a hovorí s vami ľudsky, aj keby napísal v slovách  „myš“ a „ryža“ mäkké „i“, nie?

Je to naše popletené vnímanie hodnôt, že vyvíjame tlak, aby sa vysokoškolsky vzdelávali ľudia v istých profesiách za každú cenu (napríklad, načo je sestrám vysoká škola?). Veď to nie sú len politickí nominanti,  koľko bežných ľudí študuje popri rodine. Isteže, každé vzdelanie môže človeka obohatiť poznatkovo i ľudsky. Ale to neznamená, že ten vzdelaný je zákonite lepší, múdrejší, že s vysokoškolským diplomom dostaneme patent na rozum. Každá práca je hodnotná a zmysluplná v spoločnosti,

Tretím rozmerom je politická rovina. 

Tá ukazuje dobro tejto situácie pre Matoviča. Ukázala mu totiž, na koho sa spoľahnúť rozhodne nemôže. Tým je Sulík a company. Je pripravený konať kroky a aj reálne konajúci kroky, ktoré môžu viesť ku nepríjemnostiam, vo vláde. Ach, ten náš „demolátor“, večne v štýle „ja nič, ja muzikant“ pobieha, on nepovalil ani Radičovej vládu, a ani teraz nič nerobí, čo by stabilitu koalície narúšalo. Nemá žiadny ohľad, ako som už viackrát upozornila v blogu, jeho empatia je nulová, a strategický potenciál tiež – lebo chceli by ste spojenca, ktorý rozbíja vlády a úspešne to dosmeruje ku pádu vlády, v tom najhoršom prípade?!!!

A dokonca, ak sa im nepodarí odvolať Kollára, mohli by sulíkovci z vlády sami odísť. No poviem vám – to samo nebo stojí pri Matovičovi – nič lepšie by sa mu nemohlo stať.Čím skôr, tým lepšie. Lebo zostať sám so Sulíkom vo vláde, alebo ak sa mu tam napchajú Za ľudí, to by bola  situácia, ktorú by som nazvala „rana osudu“.  Zostať sám s Kollárom by pokojne po odchode Sulíka Matovič zvládol. Ja osobne by som na jeho mieste neváhala a Sulíka by som sa zbavila.

Lebo nemožno spochybniť, že Kollár sa správa voči premiérovi korektne a nekonfliktne, kým u Sulíka sa o niečom takom nedá hovoriť. Pár hlasov navyše.by pri hlasovaniach v prospech ľudí dostali aj od opozície.  Lebo ľuďom sa chce zapáčiť každá strana, majúc na pamäti možnosť predčasných volieb. A tiež faktu, že ľudská pamäť je síce krátka, ale na internete si možno dohľadať každé konkrétne hlasovanie  poslanca i celej strany, a osviežiť si tak voličskú pamäť, komu už viac nenaletieť.

 

Robme potrebné…

Hovoriť susedovi, aký má krásny sveter v situácii, keď nám pomáha hasiť dom je asi nezmysel. Rovnaký nezmysel je riešiť obrovským cirkusom Kollárovu diplomovku. Pretože ten čas a energiu treba teraz venovať zásadnejším veciam. Pribúda nezamestnaných, treba sa venovať ich situácii, lebo čochvíľa tu budeme mať naozaj hlad – podľa mňa niektorí nebudú mať ani na bežné potraviny, aby prežili do ďalšieho príjmu – ako tak pozerám na rast cien v obchodoch.

A kladiem si otvorene otázku – čo všetko sa maskuje týmto diplomovkovým humbugom???!!

Nepotrebujeme všetci papier o vysokoškolskom štúdiu, ale zdravý rozum by sme všetci mali mať.

 

Elena  2.6.2020

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987162x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie