Založ si blog

Ovčania 8. – „Ubuntu“. . .

Možno ste už niekde čítali ten príbeh o „ubuntu“ – my ho občas počúvame na výcvikoch:

deti afrického kmeňa sa v hre, ktorú im zorganizoval antropológ, mohli stať výhercom plného koša ovocia, ak dobehnú ako prví k stromu. Namiesto toho, aby bežali jeden pred druhým, sa tieto deti chytili za ruky a došli ku stromu spolu. Začudovanému vedcovi vysvetlili, že „ako by mohol byť niekto z nás šťastný,­ keď ostatní sú smutní?“­ Je to „ubuntu“ – to slovo významovo  znamená spoločenstvo, jednotu, zdieľanie v zmysle „som, lebo sme“.

A ja tento príbeh sem ťahám za uši, hoci by za ne bolo lepšie vyťahať podaktorých bezohľadných spoluobčanov, ktorí neberú ohľad na žiadne riziká šírenia korony a ohrozujú tým ostatných.

Hlavne, že oni nemusia mať rúško, lebo im prekáža. Hlavne, že oni sa môžu prevláčať kade – tade. Hlavne, že oni nemusia sedieť v karanténe po dovlečení sa odkiaľsi. Hlavne, že sú oni – a čo tam po druhých, ktorých môžu nakaziť, však každý raz musí umrieť a ľudia umierajú i na rakovinu, infarkt, kadečo, tak čo si lámať hlavu nad tým, že nakazíme pár desiatok ľudí a niektorí z nich umrú…

V tejto spoločnosti skrátka platí „ubuntu obrátené naopak“my sme len preto, lebo ja som. Chcem byť šťastný, i na úkor smútku ostatných, veď čo ma po nich. Som skutočne veľmi nahnevaná na ľudí, tárajúcich tieto morbídnosti a konajúcich sebecky bezohľadne. A tak budem tvrdá. Bezmála dve tretiny roka robíme na solidarizovanie s kadekým. Ak niekto nemá toľko solidárnosti v sebe voči tým starým a chorým, ktorých korona zabíja, tak prečo by som ja mala cítiť solidárnosť s ním a jeho rodinou?

 

Nie, nemuseli sme byť v tejto situácii…

Ibaže máme facebookových expertov a expertky. Jasne vidia na prvý pohľad, čo je chrípka a čo korona. Jednej takej som včera vo fb diskusii navrhla, aby neváhala a kontaktovala vládu s poukázaním na túto svoju mimoriadnu schopnosť. Že bude úžasné zarábať, lebo ju využijú namiesto tých zdĺhavých a drahých testov. Pozrie – a vidí. Nerozumiem prečo nechcela takú úžasnú príležitosť využiť…

Korona neexistuje podľa týchto expertov – potom prečo sa boja zdravotníci, keď je to taká nič moc choroba, navyše úplne vymyslená podľa niektorých???!!

 

Teraz sme v bode, ktorý je zlomový…

Presne v tom, kvôli ktorému som nechcela radšej nič písať o korone. Lebo na rozdiel od mnohých našich diskutujúcich „tiežexpertov“ veci naštudované mám už pár rokov. A legislatívu v tejto oblasti priebežne sledujem.

To, čo môže nastať, nielen pre chorobu samotnú, chorobnosť a smrtnosť.  Ale i pre súvisiace dopady – možnosť povinných prác občanov, možnosť nasťahovať zdravotnícky personál či záchranné zložky do bytov občanov, vziať im auto a podobne. Napriek tomu som sa snažila opakovane varovne pomenovať, do čoho sa hrnieme. Aby sa ľudia spamätali a boli opatrní, aby boli zodpovední a ohľaduplní voči ostatným. Žiaľ, hlúposť a bezohľadnosť podaktorých nemá hranice.

Pretože aj keby sme v tejto chvíli urobili uzáveru tvrdú a prísnu, aby zostali ľudia doma tri týždne uzavretí, už by bolo pre niektorých neskoro – najbližšie dva – tri týždne by len pribúdali chorí a zomierajúci ešte najmenej ďalší mesiac, možno  i dlhšie. A komunitné šírenie tu podľa mňa už máme. Ak si ešte v tejto chvíli myslíte ako preháňam, tak otvorene poviem – rátam s tým, „experti a la facebook“, že v situácii vyhlásenia nútených prác pri zvýšení chorobnosti budú po vás pľuť i vaši terajší naivní pritakávači.

 

Čo myslíte, koľkí z tých fb – expertov majú reálnu predstavu o tom, aké riziká nám v rámci šírenia pandémie hrozia? 

Koľkí si aspoň prečítali zákon o pandémii? A o mimoriadnych situáciách v štáte, ako môže v rámci nich štát postupovať?  Podľa úrovne pravopisu a úrovne vyjadrovania by podaktorí mali zjavný problém ich naštudovať, a v diskusiách by sa mali venovať úplne iným témam.

O tom, že hranice slovenského zdravotníctva nie sú šírymi pláňami a v problémoch bez dostupnej pomoci sa môžeme ocitnúť veľmi rýchlo, nič u nás netuší len hodne jednoduchý človek. Môžeme veru. Nielen nedostatok priestorov v nemocniciach a lôžok nám v takej situácii hrozí, odkladanie operácií, či dýchacích prístrojov, umelých ventilácií. Aj znedostupnenie zdravotnej starostlivosti celkovo, ak niektoré nemocnice prejdú na COVID-režim. Ale i nedostatok zdravotníkov. Lebo v situácii pribúdania prípadov korony sa podaktorí zdravotníci ochorejú, pôjdu do karantény či sa zdekujú na inú PN zo strachu pred nákazou.

Viete aké % zdravotníkov bude podľa zákona kritickým limitom, pri ktorom bude potrebné riešiť ich nedostatok? A čo sa bude potom diať – zatváranie oddelení, presúvanie pacientov,  aj povinné práce pre občanov ako „pomocný zdravotnícky personál“.

Vonkoncom nejde len o zdravotníkov, ktorých bude nedostatok.

Budú zrejme chýbať i pekári, šoféri autobusov, predavačky či pracovníci rôznych ďalších profesií, bez ktorých sa nepohneme. Ak sa začne komunitné šírenie, ochorenie sa môže týkať veľkého počtu ľudí a exponenciálne narastie. Konečne sa budú môcť v tej situácii všetci nerúškari mať možnosť presvedčiť, ako „vymyslená korona“ funguje v praxi.

A dovtedy si môžu dôkladne naštudovať platnú legislatívu ku mimoriadnym situáciám, podľa ktorej štát v čase ohrozenia môže podnikať rôzne kroky, aby zaistil chod spoločnosti  – medziiným aj nariadiť povinné práce svojim občanom. Žiaľ, nielen tým nezodpovedným, ktorí nákazu vláčia a šíria, ale doplatia na to všetci. Určite s radosťou pôjdete robiť pomocných robotníkov do pekárne, pomocný ošetrovateľský personál či vykladať tovar do predajní v noci. Odporúčam vláde, aby tam šli v prvej línii tí bezohľadní sebci, ktorí sa vláčili na zahraničné dovolenky a dovláčali sem nákazu. Ktorí kohokoľvek svojou primitívnou sebeckosťou nakazili. Toto je jedna zo situácií, pri ktorých si hovorím „kiež by na ňu doplatili len vinníci“.

 

Opakovane poukazujem, že štát mal konať ďaleko razantnejšie a zodpovednejšie…

Vyčítam vláde verejne neefektívnosť krokov, pretože možní šíritelia nákazy mali byť zastavovaní na hraniciach, pri šírenie nákazy mali byť postihovaní za šírenie nákazy a mali uhrádzať všetky nimi spôsobené škody (ušlé mzdy ľuďom v karanténe, či liečebné náklady nimi nakazeným ľuďom preplácať zdravotným poisťovniam). Potom by sa konečne začali správať ohľaduplne.

Bolo potrebné teraz znovu odstaviť na dva – tri týždne školstvo, úrady a všetky podujatia, zaviesť opatrenia v obchodom znovu prísne. Ak ide o ekonomické straty, budú podstatne väčšie, ak sa spustí lavína ochorení a úmrtí a kríza sa bude vliecť, ako keď na dva týždne odstavíme tieto oblasti ráznym seknutím znovu. A pribudnúť k tomu môžu straty na životoch aj následky na zdraví, lebo  údajne veľkej skupine chorých zostávajú aj trvalejšie zdravotné následky rôzneho druhu. Vzrastú teda aj zdravotné náklady štátu dlhodobo rastúcim počtom nakazených. Skutočne máme takých slaboduchých ekonómov, že si toto nedokážu zrátať? Čudujem sa, že sa do tohto priblblého ekonomického pohľadu dal zatiahnuť aj minister školstva – lebo ten po nástupe do funkcie zatiaľ konal rozvážne a premyslene vo viacerých krokoch – a dovolil vôbec otvoriť školy a škôlky v situácii očakávaného zhoršovania. Prešla by som určite na online vyučovanie aspoň na druhom stupni a u stredoškolákov, vysokoškolákov – a to do neurčita. Bolo potrebné znížiť riziká, ako sa len dá.

Prvá vlna ukázala kadečo. Nakoľko sme zodpovední, ohľaduplní, či sebeckí. Aký máme vzťah ku sebe samým, ku svojmu voľnému času, aj ku svojim deťom. To, že niektorí rodičia nedokázali doma vydržať so svojimi vlastnými deťmi, radšej komentovať nebudem. 

Podaktorí nadávajú na Matoviča a vyhrážajú sa súdnym sporom v prípade ďalších obmedzení. Nuž, ja vidím riešenie práve v tom, že vláda by mala rozbehnúť stíhanie roznášačov nákazy a zaviesť, aby platili všetky vzniknuté škody nimi nakazeným či kvôli nim karantenizovaným. A nebolo by ich málo – lebo ide o zdravotné dopady a následky, aj trvalé možno. Ale i o sociálne dopady, ušlá mzda môže ohroziť tých, ktorí platia hypotéky, pôžičky a dostať ich do finančných problémov.

Sme v situácii, keď o mesiac budeme vzdychať nad tým, ako hlúpo sme prepásli šancu zmierniť následky – a neboli sme to schopní urobiť.

 

Elena 26.9.2020

meingeist – takúto sladkú naivitu zdieľa mnoho slovenských občanov, ale neoprávnene. pravdaže to má v zákone oporu u nás – rozhodne nejde o moju fantazmagóriu

už som o tom písala vo viacerých blogoch, napríklad

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/08/16/povedz-mi-9-velka-pravda-o-malom-viruse/

píšu o tom aj médiá

https://glob.zoznam.sk/zakon-umoznuje-vyvodit-trestnu-zodpovednost-za-sirenie-nebezpecenstva-ochorenia-covid-19/

usmernenie pre prokurátorov vydal ku postupu v rámci stíhania generálny prokurátor na Slovensku ešte v marci 2020

http://www.pravnelisty.sk/rozhodnutia/a815-sirenie-koronavirusu-usmernenie-generalnej-prokuratury-sr

a odporúčam všetkým preštudovať si i toto

://www.kozsr.sk/2020/04/28/covid-19-ako-choroba-z-povolania/

Ale plné pochopenie u väčšiny národa zrejme nastane, až keď niektorých budú stíhať a odsúdia. Až potom skutočne niektorým dôjde, že môžeme žalovať tých, ktorí nákazu rozvláčajú svojim nezodpovedným konaním.

 

Ach, pravdaže, a u Vášho obľúbeného právneho experta ide iba o jeho právny názor, ktorý samozrejme môže vypisovať, prípadne i vyjadrovať na súde, ak bude obhajovať tých, ktorí nákazu šíria a niekto ich zažaluje.

Ja však odporúčam i ďalší jeho článok do pozornosti

https://ficek.sk/je-kazde-porusenie-povinnosti-za-krizovej-situacie-trestny-cin-133

Trestný čin porušovania a vyhýbania povinností za krízovej situácie (§ 290a, 290b Trestného zákona)

Tento trestný čin sa síce nespája priamo so šírením koronavírusu, no úzko súvisí s povinnosťami a opatreniami štátu, ktoré sú osobám ukladané. 

Tohto úmyselného trestného činu sa môže dopustiť ten, kto za krízovej situácie (čo je aj súčasná situácia) odoprie vykonať alebo úmyselne nevykoná povinnosť uloženú orgánmi verejnej moci na obranu štátu a zachovanie jeho bezpečnosti, na ochranu života a zdravia osôb, na ochranu majetku, na dodržiavanie základných práv a slobôd, na odvrátenie ohrozenia alebo na obnovu narušeného hospodárstva, najmä riadneho fungovania zásobovania, dopravy a verejných služieb v obciach a na riadne fungovanie ústavných orgánov.

V prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Ak v by v dôsledku tohto trestného činu bola spôsobená smrť tak hrozí trest od 2 do 5 rokov.

V prípade, ak orgán verejnej moci napr. niekomu uloží zostať v karanténe. Podobne sa potrestá ten, kto sa uloženej povinnosti vyhýba.

Aj keby hneď páchateľa nakoniec neodsúdili, vystavuje sa v našom súdnom systéme rokom vypočúvaní, chodenia po súdoch. Samozrejme počas stíhania sa vystavuje v niektorých profesiách i existenčným starostiam, pretože ich nemôže v tej dobe vykonávať (napríklad v školstve, kde trestné stíhanie vedie ku odstaveniu človeka od práce do doby jeho ukončenia).

Do pozornosti dávam, že sa taký človek vystavuje aj bezprostrednému riziku, že nakazí niekoho, kto mu to následne zráta. Prípadne niekoho, koho blízky človek zomrel v dôsledku nákazy od nezodpovedného koronáča, či i v situácii, že svojim konaním spôsobil napríklad odstavenie niektorých oddelení nemocnice, odloženie operácie. Samozrejme vzniká aj silná sociálna stigmatizácia koronáča a jeho rodiny – u nás i v Česku boli prípady, keď roznášači korony dostávali výhražné  vyjadrenia a početné priania smrti – takže fanklub má taký človek určite zaistený. Ja osobne by som určite radšej volila ohľaduplný a zodpovedný prístup, ako problémy s ľuďmi, ktorým by som mohla ublížiť či spôsobiť ťažkosti.  Ale ľudia sme rôzni – niektorí zrejme túžia dostať sa do povedomia verejnosti ako ten, ktorý rozšíril nákazu v nemocnici, či zavinil smrť svojich rodičov.

 

Ach, áno, a pravdaže paralela z Česka

https://svet.sme.sk/c/22357982/sirenie-koronavirusu-je-v-cesku-povazovane-za-trestny-cin.html

Trestné je všeobecne úmyselné šírenie choroby. Podľa zákonníka za to hrozí najmenej pol roka až tri roky väzenia. V prípade, že ide o organizovanú skupinu páchateľov alebo k šíreniu dôjde pri ohrození štátu, platí až osemročný trest.

Pokiaľ dôjde k ťažkej ujme na zdraví alebo smrti najmenej jedného človeka, sa trest zvyšuje až na desať rokov a o dva roky viac hrozí páchateľovi, ktorý šírením choroby spôsobí smrť najmenej dvoch ľudí.

 

 K diskusii: Ach K004, ty máš v tom príspevku pomiešaných viac tém, ako ja prísad v mojom chilli con carne – a to už je čo povedať. K tým táborom – niektoré spoločenstvá sú bežne tak hygienicky zanedbané, že aj korona u nich prebieha bez veľkej smrtnosti. Uznaj, pliesť dokopy AIDS a COVID, to je trochu veľa, veď prenos je u nich odlišný. Detto tá zdravá životospráva.  Úprimn, dúfam, že Matovič bude rázny, a zopár nezodpovedných magorov odsúdia. Lebo inak zaplačeme nad situáciou všetci.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986676x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie