Ovčania 11. – Ako korona národ rozdelila. . .

4. októbra 2020, elenaistvanova, Ovčania

Doktora Liptáka mám za čiarou znášanlivosti od chvíle, kedy v našej spoločnej besede v Slobodnom vysielači prezentoval názor, že lekára po pochybení s následkom smrti pacienta netreba nijako stíhať – čo na tom, že niekoho usmrtí, veď on sa predsa učí na takýchto prípadoch. A že ľudský život je len list zahodený do koša.  Písala som vtedy o tom https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/06/22/zablesky-7-janka-nie-ty-si-spravila-chybu/

Rozprúdila sa teraz debata i v Pravde k blogu pani Beňovej, ktorá kritizuje vyjadrenia pána doktora o korone a o tom, ako v ambulancii nenosí bežne rúško, len v niektorých prípadoch si ho nasadzuje. Nebudem analyzovať jeho názory, jej argumenty, ani celú tú debatu, len malé opravenie pridám – ktosi z diskutérov tam písal, že doktor len vyjadril svoj odborný názor – nie, kdeže, on podľa mňa vyjadril svoj NEODBORNÝ NÁZOR. Aj také sa vyjadrovať môžu, pravdaže, no ľudia naivne vidia titul a tak si myslia, že ak je niekto lekár, má múdrejšie názory ako nelekár. Mal by mať, no zjavne to tak nie je v tomto prípade.

Rúško iste nie je ideálne nosiť, a zle sa nám pod ním dýcha, rosia sa okuliare, atď. Preto sme mali urobiť všetci všetko, čo je v našich silách, aby táto situácia opäť nenastala. Otvorene hovorím – mám to za zlé všetkým tým sebcom, ktorí sa prevláčali nerozvážne na dovolenky do zahraničia, na nákupy do Viedne či organizovali obrovské svadby, či pendlujú za prácou kamsi a vracajú sa v pravidelných intervaloch. Lebo mali dodržať bezpečnostné opatrenia, aby svojim konaním neublížili ostatným. A tak dnes zasa raz doplním pár slov k situácii o korone. Pretože správne a spravodlivé by bolo, aby na svoje nezodpovedné konanie doplatili len oni sami. Ibaže je to presne opačne.

Situácia sa aj u nás rozbieha a kvôli hŕbe nezodpovedných sebcov

Rizikové faktory v zdravotníctve

veľa chorých pacientov, veľa chorých zdravotníkov, nedostatok liekov a kapacít

Rizikové faktory v ekonomike

Výpadky chorých a karantenizovaných z práce, nedostatok kúpnej sily, chýbanie pracovnej sily v nutných oblastiach chodu spoločnosti a povinné práce

Naštvú sa ľudia, ale nie na Matoviča…

Nedôvera, zúfalstvo, hnev.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-koronavirus/656867/ztrata-cichu-a-chuti-unava-s-priznaky-koronaviru-bojuje-9-z-10-vylecenych-ukazala-studie.html

https://www.startitup.sk/covid-19-moze-mat-trvale-nasledky-aj-zdravym-ludom-choroba-nenavratne-poskodila-srdce/

Štát mal vykonať systémové opatrenia…

Štát v niektorých situáciách konal nerozumne – napríklad zrušením štátnej karantény s argumentom

Dlhodobé zotrvávanie v izolácii a neznámom prostredí karanténnych zariadení môže neblaho pôsobiť na duševné zdravie osôb, ktoré sa v nich nachádzajú. Ak ste v štátnom karanténnom zariadení a máte aj po 14 dňoch opakovane pozitívny test na COVID-19, máte šancu dostať sa do domácej karantény.

https://korona.gov.sk/ako-sa-dostat-zo-statnej-do-domacej-karanteny/

Neviem, kto tieto hlúposti vyrába a navrhuje, ale expert to podľa mňa nie je. Oveľa väčšiu traumu spôsobí ľuďom, ktorých nakazili, dlhodobý pobyt v nemocnici, na JIS či pľúcnej ventilácii, nehovoriac o bolestnej smrti blízkeho na koronu, či v dôsledku karantény so znížením príjmu a existenčné ťažkosti, nemožnosť platiť úver v dôsledku toho napríklad. Nečudujem sa reakciám, ktoré popisovala česká tlač, že slečne, ktorá na diskotéke údajne nakazila ľudí, sa vyhrážali smrťou.

Takisto je potrebné hovoriť otvorene o tom, ako by to vyzeralo, ak by boli nutné povinné práce. Čoho a koho by sa týkali. Lebo som presvedčená, že presne tak by to vyzeralo, že by zasa raz tí zodpovedne pracujúci mali ísť riskovať zdravie a život do takých povinných prác. Treba o tom otvorene a pravdivo hovoriť teraz, aby boli občania informovaní a pripravení na možný vývoj situácie – nie až v situácii, kedy sa to začne realizovať.

Moc som si priala, aby sme sa vyhli takejto situácii. No žiaľ, sú medzi nami ľudia, ktorí zrejme nikdy nebudú brať ohľad na iných a ktorých morálne hodnoty zaviazli na úrovni prvého roku života v štýle „já, já, já, jenom já“. Tí, ktorí sa nedokážu v ničom obmedziť a je pre nich prvoradé ich pohodlie a  bezzábranové užívanie si. Som skutočne nahnevaná, do akej situácie nás všetkých tí ľudia dostali – a to ešte nie je koniec.

O tri týždne budeme vedieť lepšie predikovať. Z vývoja, ktorý predvídam, som skutočne smutná. Otvorene – ja osobne si myslím, že práve ponechanie spoločnosti bez systematických expertných krokov môže byť i zámerom – rozšíriť koronu natoľko, aby bolo nutné očkovať davy. Lebo zodpovednosťou v prístupe ku riziku sme mohli byť naozaj uchránení pred tou hrôzou, ktorú zažívali ľudia v niektorých krajinách v prvej vlne. Škoda reči – ľuďom bez svedomia a morálnych hraníc je stratou času hovoriť o morálnych hraniciach a svedomí…

 

Elena  4.10.2020

 

K diskusii

slávik To nie je navážanie do pendlerov, ale pomenovanie rizikových súvislostí. A žiaľ, pendleri patria medzi riziká – podobne ako zahraniční pracovníci či zahraniční študenti, ako dovolenkári a výletníci všetkého druhu.

Systémové opatrenie znamená, že naozaj chráni – tieto súčasné kroky vlády sú ako kondóm, z ktorého polovicu odstrihnete. Lebo nemali po prvej vlne povoliť – umožniť zahraničné dovolenky, ani zrušiť štátnu karanténu. Tak by boli obmedzili zopár tisíc ľudí, takto obmedzili celé Slovensko.

Ja chápem, že niektorí ľudia chodia na prácou, lenže potom doma majú sedieť v karanténe so svojimi blízkymi a testovať sa zakaždým, inej cesty niet. A tí denne pendlujúci by mali byť raz týždenne testovaní. Ak niekto za prácou dochádza v takejto situácii, je to zo strany ostatných voči nemu ústupok v bezpečnosti – mal by preto na druhej strane i sám zodpovedne chrániť ostatných a poskytnúť im istotu, že nie je prenášač nákazy. Lebo je zodpovedný na to, že niekoho nakazí. Lenže pendleri chceli pendlovať, ale testy už nie. Chcieť mať všetky výhody a nebyť ochotný mať ochranné obmedzenia nie je v poriadku.

V blogu sa hodne miernim – lebo podľa mňa situácia je naozaj zlá. A som veľmi nahnevaná na tých, ktorí svojim sebectvom a neschopnosťou predvídať riziko nás dostávajú do čoraz horšej situácie. MALI by si plne hradiť náklady na testy, na liečbu seba i tých, ktorých nakazili. A i náklady tým, ktorých dostali do karantény.

A tak záverom dávam ukážku, kam nás dotiahli koronaexperti z fb – na ich debilizmus a bezohľadnosť už doplácajú iní ľudía, a žiaľ, práve ľudia chorí a bezmocní

https://www.facebook.com/ivan.bielik.7/posts/1660631277437621

Dnes som mal dva smutné, až desivé, telefonáty. Volali mi dvaja blízki ľudia, že im práve telefonovali z Národného onkologického ústavu v Bratislave, že ich operácia sa zatiaľ odkladá na neurčito, ale že určite to nebude do konca roka. Horor… Viete si predstaviť byť v ich koži?!
Ak dovtedy títo ľudia zomrú, alebo zmetastazujú, podám za nich trestné oznámenie za ich vedomé zabitie. A viem si tiež predstaviť, že niekomu z ďalších možno prdnú nervy a zoberie spravodlivosť do vlastných rúk, ak bude vedieť, že to má už vďaka ním, nadobro spočítané!
Pľula by som do tváre všetkým tým prekliatym sebcom, ktorí svojou bezohľadnosťou rozvláčajú nákazu. A verte, čoskoro vlna hnevu voči nezodpovedným zo strany ostatných bude veľmi vysoká.