Založ si blog

Tornádo 6. – Povedzme si pravdu, kto je tu nezodpovedný. . .

Je to medzinárodná hanba, ako premiér Matovič obišiel pri príprave celoslovenského testovania s pomocou armády jej vrchnú veliteľku – prezidentku. Samozrejme nie pre ňu je to hanba, ale pre neho – a pre nás všetkých s ním.

Mám voči prezidentke veľa výhrad, no teraz objektívne kopem „za ňu“.

Tak sa trochu pozrime na súvislosti a dôvody toho jeho konania. A pomenujme otvorene, kto je tu nezodpovedný.

 

Matovič sa mýli, zasa raz…

Premiér Matovič vyhlásil, že byť vrchným veliteľom vojsk je v čase mieru len ceremoniálna funkcia. Takýmito vyhláseniami akurát vyvoláva v národe neistotu – veď ľudia si položia otázku, že ako prevezme prezidentka velenie armády v čase vojny, mimoriadne zložitej situácie štátu, keď teraz je len bábkou podľa neho? Už tento fakt sám osebe hovorí, že prezidenta nemožno obchádzať v tejto oblasti a nemôže byť len bábikou v poličke ani v čase mieru, musí mať prehľad o všetkom a riadiť to kompetentne. Takže predstava premiéra Matoviča, ktorú mediálne prezentoval, svedčí nie o jej nekompetencii, ale o jeho. A o jeho neznalosti veci, čo zasa nie je vôbec mimoriadne.

Matovič skrátka má smolu, je to funkcia prezidenta, výlučne prezidenta – a premiér ani v zlom sne nemôže prevziať velenie namiesto nej, hocako rád by to urobil.

 

Druhý uhol pohľadu…

No a prečo to vôbec premiér Matovič vyhlasuje, že je tá funkcia len ceremoniálna? Urobil by to, i keby bol prezidentom chlap, alebo to robí len preto, že je prezidentkou žena? Sú podľa neho ženy menej schopné ako muži, celkovo, či len v oblasti armády? No to by bola tak či tak škaredá diskriminácia, nie?

Navyše scestná, lebo ženy nie sú ani v tejto oblasti menej zdatné ako muži. Pripomeniem kmeň Amazoniek, slávnych  a obávaných bojovníčok. Aj v slovenskej armáde jesto šikovné a múdre ženy. Tak neviem, pán premiér by mal rozhodne vysvetliť, prečo to povedal a ako to myslel.

 

Tretí uhol pohľadu…

Prezidentka má rozhodne pravdu, čo sa týka komunikácie o takom podujatí. mala by byť rozkrokovaná, jasná a efektívna. Z toho čo a ako prezentoval bolo jasné, že nie je jasná ani jemu samému. Až človek nadobúda dojem, že radšej kúzelníka mal ísť pán premiér robiť, ťahať zajace z klobúka a pozerať nadšene na prekvapené tváre divákov. Lebo krízová komunikácia vyzerá SAKRA INAK. 

Nemá šokovať davy, ale upokojovať, utvárať pocit istoty. No nech pozerám ako pozerám a počúvam ako počúvam, nenachádzam to v premiérovej show pre národ.

 

Štvrtý uhol pohľadu…

Je to len trápne, alebo aj trestné? Trápne určite, lebo obísť prezidentku v takej veci a nechať ju dozvedieť sa takúto závažnú informáciu cez médiá je skutočne hlúpy kúsok. Nepamätajú však na to aj nejaké paragrafy? Neprajníci hovoria, že by mal premiér aj minister obrany rezignovať na funkciu. A že by mal premiér byť stíhaný za tento svoj výčin, padajú pojmy ako vlastizrada, či trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa.  Sladko pripomínam, že máme ním osobne vyhlásený núdzový stav, v ktorom človek za krádež čokolády vyfasuje desať rokov. Prekročenie svojich právomocí  by u verejného činiteľa v čase krízovej situácie podľa § 326 TZ malo viesť ku pálke 10 až 20 rokov. Dávam k tomu do pozornosti, že podľa ústavného zákona 227/2002Z.z. čl. 5, ods. 4) v čase núdzového stavu môže nariadiť plnenie mimoriadnych úloh príslušníkom ozbrojených síl iba prezident na návrh vlády.

Takže, pán generálny prokurátor, konajte svoju povinnosť. Pani prezidentka, konajte svoju povinnosť, odvolajte zástupcov armády, ktorí porušili platnú legislatívu SR a je nutné ich postaviť pred vojenský súd.

A hej, ani zďaleka si nemyslím, že to je jediný paragraf, ktorý tu možno uplatniť.

 

Piaty uhol pohľadu…

Logická premisa

  1. Podľa platnej legislatívy je povinný každý zamestnanec preukázať svoju telesnú i duševnú spôsobilosť pri nástupe do zamestnania a aj počas tejto doby na vyzvanie zamestnávateľa.
  2. Premiér je zamestnanec štátu.

 

Záverom…

Nápad testovať celoplošne občanov je zbytočným plytvaním verejných zdrojov, lebo negarantuje nič, ani len to, že sa ľudia pri tom slávnom hromadnom testovaní nenakazia.

Nehovorí nič o tom, kto ponesie zodpovednosť za falošne diagnostikovaných, lebo ostať doma dva týždne či viac je o ušlej mzde – a to nielen jednotlivca, ale všetkých pracujúcich karantenizovaných členov rodiny.

Ak chce premiér odmeňovať tých, čo sa otestujú, tak by to mali vyplácať z toho, čo mu zosobnia ako škodu – lebo práve on umožnil nesprávnymi opatreniami šírenie korony (benevolencia voči dovolenkárom, svadbám, atď.) a spôsobil drvivej väčšine občanov ťažkosti kvôli ním preferovanej nezodpovednej menšine.

Ak hovorí o nezodpovedných občanoch, treba sa pozrieť pravde do očí – predovšetkým máme nezodpovedného premiéra.

 

Elena 19.10.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9001758x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie