O časoch 6. – Víla zo starého duba. . .

9. novembra 2020, elenaistvanova, O časoch

 

Slnko hrialo, priezračný jesenný vzduch lákal k modrastým horizontom.

Aj napriek teplou náručou objímajúcemu dňu som upratala balkón pred zimou. Muškáty našli miesto vo veľkom kvetináči na schodoch bytovky. Ale majorán i zeler v truhlíku na zemi sú sklom chránené pred chladom. A biele kresielka so stolíkom spolu so mnou veria, že príde ešte pár slnečných dní. Moc ich privolávam, lebo v dlhom bielom truhlíku sa vinú mladé rastlinky mojich najobľúbenejších kvetov a podaktoré z nich už aj vytŕčajú nesmelo rozkvitajúce žiarivo oranžové hlávky – isteže, sú to kapucínky –  a druhá generácia, vyrástli zo semienok kvietkov vypestovaných tento rok.

 

 

Kraj sa pomaly ponáral do tmy. Temnela už cesta, keď som rýchlo umývala schody bytovky. A  potom som rýchlo kráčala vyhodiť odpad,

Starý dub, popri ktorom by ste prešli a iba letmo zaregistrovali jeho prítomnosť, ticho ševelil konármi. Vietor sa nimi prepletal nenáhlivo v podvečernom šere, akoby unavený z tisícov míľ, ktoré dnes preletel svetom.

 

Na oblohe pomaly fialoveli mraky, zlatistá červeň odchádzala kamsi za obzor. Odrazu zablikala na pozdrav prvá hviezda. Okolitá krajina tíchla v ústrety blížiacej sa noci.

 

Vzduch sladko voňal jeseňou, príjemné teplo dňa ustupovalo pozvoľna nočnému chladu. Kráčala som k bytovke tíško, potichu, aby som vílu nezobudila. Beztak už čoskoro vyskočí a vybehne pochabo si zatancovať  na svah  pri bytovke, na ktorom sa ešte týčia rozkvitnuté kvety.

 

Zaklapla som pomaly kôš na  umelú hmotu a vyložila som papierový odpad do kontajnera na papier. Tak, hotovo. Zasnívane som sa zadívala na temnejúcu oblohu. Obrys cesty k domu sa v nej strácal.

Zrazu nesmelo zablikala pouličná lampa. Osvetlila chodník k bytovke, aj starý dub, stojaci vedľa nej. V neveľkej priehlbine jeho pňa pri veľkom konári poskakovali tiene okolo maličkých dvierok. Boli zavreté, víla Vážka, žijúca v dube, cez deň tíško spala. Minulú noc  ohrievala svojim dychom kvety, ktoré prepadol náhly chlad neskoro-jesenných nocí a mrazivo ich ofukoval. No teraz mala dvierka otvorené. Každú chvíľu vybehne  na svah pri bytovke, potešiť sa s poslednými kvietkami, ktoré tu odvážne dvíhajú hlávky.

Zvonivo sa rozosmiala a jej smiech doľahol až ku mne.

Krásny večer, víla Vážka, zašepkala som.

 

Že ste ešte nikdy nevideli vílu? Ako to?

Sú tu, žijú svoj vílí život tíško a nenápadne. Víla Vážka  domčeku na strome sídli už hodne dávno.  Večer čo večer otvorí dvierka na svojom domčeku a vykročí.

Stáročia plynú popri nej. Putuje nimi, to len my zomierame…

 

 

Elena 9.11.2020

 

P.S. Fotky sú všetky moje, dnešné – teda už včerajšie…

 

K diskusii   ďakujem, malinova – moju dlhšiu rozprávku nájdeš tu, školáci ju radi prednášajú aj na súťažiach

https://uzitocna.pravda.sk/skola/clanok/19480-babika-najstastnejsia-na-svete/