Založ si blog

Kde bolo, tam bolo 3. – Čo nás život naučí. . .

Niektorí počas života napíšu dielo i viaczväzkové, ako taký Marx a Engels napríklad. Alebo trebárs ako Jung, jeden z veľkých filozofov a psychológov, ktorý zanechal súborné dielo viac ako 150 kníh a iných prác.

To ja pri mojej smole na vzťahy s externými diskami a USB s dátami na nich uchovanými som veru 150 kníh nezanechala. I tie štyri, už toľko krát porozpisované, sú zasa na USB, ktorý odišiel neopraviteľne. Pán cez počítače, ktorý ma zachraňuje v mojich ťažkých počítačových časoch, na moju otázku „ach, viete čo sa mi stalo s USB kľúčom?“ len vzdychol „radšej to ani nechcem vedieť“. Nuž, v živote si musíme vedieť správne vyberať, povedala som si – v tom je 90% našich problémov, že si vyberáme nesprávne – a keďže sa mi ulomila kovová časť USB od umelohmotnej, vybrala som si tento raz USB celokovový. Tak.

A hej, do opravy som vliekla notebook. Aj tu bolo moje kritérium výberu polemické – farba polnočná modrá. Aké-také parametre k tomu zaistilo hľadaním dieťa, a notebook s touto farbou som si užívala pri písaní necelý rok. Obrazovka odišla síce v záruke, no keďže som nechcela čakať na dlhé týždne opravy cez internetový obchod, nereklamovala som ho. Nepomohlo, i tak musel putovať za obrazovkou až do Česka – a ktovie dokedy.

Ach, veru, život nás naučí aké je dôležité si zvoliť správne kritériá výberu.

 

Naučí nás tiež, že máme vybrať správnu z možností…

Toto poučenie som zažila pred týždňom v piatok, v posledný deň spoločnej cesty s najstaršou dcérou autom do práce pred jej sťahovaním do Revúcej. V temne rána je stres zo semaforov veľký, a tak som vbehla do náruče šípového kra, ktorý sa ma snažil zabrzdiť v mojom náhlení. Vytrhla som sa mu, no v práci som zistila evidentné stopy po tom objatí na mojich elasťákoch.  Ejha, zapracovala vo mne dilema, pôjdem do mesta v legínach s dierami, alebo radšej na seba navlečiem sukňu, aby som diery zakryla? Diery sú na šťastie nad kolenami, sukňa je mierne pod kolená. Dilema bola ale len zdanlivo ľahká, šlo o ružovú šifónovú sukňu so žltými kvetmi a sieťovinou, Nikdy som ju nemala na sebe, doniesla som ju do práce, lebo som ju chcela posunúť ďalej, nech niekoho poteší. Že ako to dopadlo? Hm, niekedy nemáme v živote dve možnosti, ale tri – ááá, na vešiaku boli jedny z mojich princeznovských šiat. Mám ich viacero, sú dlhé po zem, na schodoch si ich musím pridvihovať, čo je hodne nepraktické, ak vlečiete tašku s nákupom – ale nosím ich rada. A tak som zvolila možnosť číslo tri – tie dlhé fialové šaty nosievam s machovozelenými semišovými botaskami bežne, takže som spokojne vyrazila do ulíc. Nuž, áno, ak si vyberieme správnu z možností, ideme radostne…

 

Nuž a do tretice – život nám dáva poučenie, čo je skutočne dôležité, takú životnú filozofiu nám pomáha utvárať.

No veď hej. Ak by sme hrali hru, akú životnú skúsenosť by sme zanechali my sami ľudstvu, čo by ste tam dali?

Prezradím vám tú moju „nikdy, nikdy, nikdy nešpárujte kachličky rukami“ (pohľad na moje dorezané ruky by vám určite túto múdrosť potvrdil).

 

Pekný deň – a veľa príležitostí na učenie od života dnes – všetkým prajem.

 

Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986512x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie