Kde bolo, tam bolo 5. – Čo vidíme, keď vidíme. . .

4. decembra 2020, elenaistvanova, KDE BOLO, TAM BOLO

Matovičovanie sa valí na nás deň za dňom. Hukot blogerov ako v úli – čo zasa raz povedal či nepovedal. Moje priority sú na míle vzdialené sledovaniu jeho každodenných vyhlásení.

A iba pár bodov k tomu na uvažovanie

ŠKOLSTVO – Treba na predvianočný týždeň či dva otvárať školy, aby sme zvýšili počty nakazených v čase sviatkov? Neschopnosť anticipovať je u premiéra a niektorých občanov až desivá.

ZDRAVOTNÍCTVO – Zasa raz sa oddlžujú nemocnice, aj súkromné iste. Už ani pes neštekne po tom, že to minulí oddlžovanie malo byť úplne, úplne, úplne a definitivne posledné, kto by si to pamätal…

CELKOVO – lockdown na Vianoce neurobíme, lebo ľudia by nás zabili. Uvedomuje si národ aj vláda, že lockdown nakoniec byť musí – aj odborníci na to varovne poukazujú, len ich hlas nikto nepočúva?

Oveľa viac než nad zjavnými krokmi vlády či skrytými nitkami v ich pozadí uvažujem v tejto dobe o charakteroch a hraniciach. Namiesto ľudí premieľajúcich politiku dookola sú mi teraz bližší ľudia s iným zameraním, dívajúci sa viac do hĺbky.

Dostala som veľkú lekciu dôvery. Môj starý kamarát Aster mi ju dal. Kedysi pri nástupe do práce bol prvý, kto ma tam vítal na schodoch. Odvtedy medzi nami vládol priateľský vzťah, vítali sme sa letmo občas, keďže býva v susedstve. Minulý týždeň za mnou došiel, sedel schúlený a díval sa ticho sklenenou výplňou dverí. Vybehla som k nemu, bol chorý. Díval sa na mňa a ticho mraukal. A tak pár hodín tepla denne zažíva, usadený v škatuli. No dobre, pracujem v tieto dni od skorého rána až do večera. Hej, už mu je oveľa lepšie.

Podelím sa s vami ešte o jednu skúsenosť. Knihu Stála som pri bráne neba som v minulom týždni čítala – príbeh zubnej lekárky, hnala sa za svojim dobrým výzorom a úspechom, aj sa jej to darilo. Všetko v živote jej vychádzalo, mala usporiadanú rodinu, dobrú prácu, nezažila nič ťažké.  Až raz – mala tuším 45 rokov, písala spolu so synovcom dizertačku – ich cestou pre knihy na pracovisko zasiahol blesk. On zomrel, ona zuhoľnatená, nedávali jej šancu prežiť, pár dní v kóme. O rok a pol nato porodila dieťa, aj ho kojila. Je zdravá. Nie je to len príbeh o stretnutí s Bohom, ale i o láskavosti. Lebo ju zachránilo nie to, že sa za jej život modlili jej blízki, ale to, že tam bola obrovská vlna nezištnej láskavosti cudzích ľudí. Ľudí, ktorí ju vôbec nepoznali, no priali jej uzdravenie.

Hej, to je to, čo by som bola rada, keby sa šírilo dnes viac – nezištná láskavosť. Lebo byť dobrý ku svojim blízkym, to dokáže každý zrejme. Ozajstná láskavosť podľa mňa je však práve o tých „nie našich“…

A tak vám poviem ešte jeden postreh – je rozdiel medzi dávať a dávať – robia sa charitatívne akcie, dávame potraviny do košíkov rodinám v núdzi, balíme krabičky deduškom a  babičkám,  no kadečo. Lenže včera som zachytila informáciu, ako to naozaj vyzerá s tými balíčkami – že tam ľudia balia použité oblečenie, špinavé hrnčeky, iba pár sladkostí bez ďalšieho darčeka, ktorým by niekoho naozaj potešili. Dar nie je o veľkosti a cene, ale o otvorenosti srdca, s akou ho dávame.

Vianoce by nás to mohli naučiť, no zjavne nemusia…

 

 

Elena 4.12.2020