Založ si blog

A veď hej. . . 2. – Ešte stále oslavujeme. . .

Ešte stále oslavujeme dnes medzinárodný deň mobilizácie proti jadrovej vojne.

Že nám to naši bojovníci za mier nikde nepredniesli…

Čušia a schvaľujú ako naše peniaze vopchajú do vreciek zbrojárskych lobby. A ešte majú tú drzosť podaktorí vykladať, že nákupom vojenskej techniky budú mať naši ľudia prácu.

No tak teraz sa k tomu vyjadrím.

 

Krásny príklad v tomto smere som predvčerom vnímala

– kdesi pod Tatrami rómski spoluobčania kradli drevo, policajti ich chytili a ľudia sa rozdelili na dva tábory –

  • jedni ich odsudzovali, tí hovorili o neprípustnosti kradnúť drevo a vlastníkoch lesa, ktorí znášajú škody,
  • a druhí ich ľutovali, že drevo kradnú, aby zahriali svoje deti.

Vnímam oba hľadiská – a každé z nich má svoj kus pravdy.

Súcitím s tými ľuďmi, lebo je ťažké zažívať biedu a vidieť svoje deti, ktorým je zima. Zažívala som situácie, kedy som musela napriek odbornej práci rátať peniaze na centy, a skutočne som musela deťom do variaceho sa kakaa niekedy priliať trochu vody, aby sa ušlo každému. Rozumiem aj ich dávkovému správaniu, že si vtedy doprajú kadejakú hlúposti, čo veľa ľudí odsudzuje –  chápem ten pocit –  pri nákupe po výplate som sa i ja  deťom snažila dopriať, kúpila som im cukríky i lízatká, no zato som v rámci úspory kupovala potraviny akciovo a výpredajovo, kde majú čo najlacnejšie. Veľa ľudí tak u nás žije, že skutočne rátajú peniaze a dovolia si len to základné.

Riešením ale nie je podľa mňa tolerovať kradnutia dreva. Lebo kde to bude mať koniec, tá falošná benevolencia – budeme chápaví voči tomu, že okradnú nejakého spoluobčana, „veď ide len o drobnú krádež“ – povedia niektorí? A čím budeme pokračovať potom – budú môcť niektorí beztrestne kradnúť v obchodoch, lebo veď chcú len nakŕmiť deti?  Riešením skrátka nie je benevolencia voči krádežiam dreva, podľa mňa, ale povinnosť štátu tých ľudí zamestnať, aby mohli svoje deti nakŕmiť a zahriať.

Otvorene hovorím – máme ľudí mrznúcich a hladných, odkázaných kradnúť drevo v zúfalstve. Máme ľudí, ktorých pre zatvorené podnikanie dochádzajú sily, dokonca sú aj od elektriny poodpájaní niektorí, ako som nedávno čítala. Citlivo vnímam a zachytávam tieto signály, lebo so všetkými tými ľuďmi súcitím –  a zakaždým im úprimne posielam dobro, nech sa ich situácia zlepší.  Lenže to nestačí – to nie my občania by sme mali robiť zbierky na rehabilitácie postihnutým deťom, ani na drahé lieky chorým, ani na prístroje do nemocníc a kadečo ďalšie. To štát sa má starať v potrebnej miere, má si plniť povinnosti voči nám všetkým.

 

A už mám skutočne dosť tých hajzlíkov,

ktorí nám tu robia všetko pre prospech cudzích mocností namiesto dobra a záujmov svojho vlastného národa. Lebo obrovské peniaze dáva štát do zbrojenia, načo nám je 14 stíhačiek amerických predražených? A načo nám je kopa ďalšej výzbroje, ktorá je údajne na našu ochranu, a pritom ju posielame na hranice s Ruskom?!!!!

Čo by asi tak povedali policajti, keby som si šla susede pred dvere sadnúť so sekerou v ruke s vysvetlením, že to sa pred ňou chránim? Skončila by som buď v base, alebo na psychiatrii, však? No tak už všetci dobre vieme, kam patria tvorcovia tej našej novej národnej bezpečnostnej stratégie, ktorú nám tu práve schvaľovali.

 

Chýba azda niekomu z vás ku šťastiu 14 predražených amerických stíhačiek?

Za koľko vlastne sú – sedem či až desať miliárd aj s údržbou na desať rokov nás vyjdú? Nie, však? Tak koho záujmy to vlastne háji táto vláda? Ľudia, u ktorých sa preukáže spolupráca s cudzou mocnosťou, by mali byť potrestaní za vlastizradu.

Tie peniaze, ktoré dávame na zbrojenie, by sme mali dať na náš bežný ľudský život. Na prácu pre tých, ktorí teraz hladujú a chodia kradnúť drevo. Na slušné kompenzácie tým, ktorí teraz nemôžu pre koronu podnikať a živoria. Na dôstojný život dôchodcov a rodín s postihnutím či vážne chorým členom. Na mzdy za poctivú prácu, z ktorých budú môcť rodiny pracujúcich ľudí dôstojne žiť. A na zamestnanie všetkých nezamestnaných. Na poľnohospodárstvo a zdravé potraviny, na cesty a kvalitné vzdelávanie aj zdravotníctvo. Na to, čo skutočne my všetci potrebujeme pre dobrý život.

Lebo presne tieto veci nám chýbajú – slušné dôchodky, dôstojné mzdy, kvalitné cesty, zdravotníctvo a školstvo. Zdravé slovenské potraviny.

Mal by s tým konečne niekto oboznámiť vládu, aby pochopili, kde sú naše skutočné priority.

 

Elena

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935499x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie