Založ si blog

Pssst 2. – Sviatok žien. . .

Ach, kdeže sú tie tradičné oslavy MDŽ na pracoviskách. Pri nich sa muži pripili a ženy unudene posedávali, obdarované od zamestnávateľa kvietkom a „niečím na pamiatku“. Kávový servis to najčastejšie bol, nie?

Hej, v tejto chvíli o MDŽ, oslavách MDŽ i ženách – hlavne o nich.

 

Som žena a som s tým spokojná.

Som rada ženou. Ženskosť nie je o šatách a sukniach, ani o láskavosti a starostlivosti nie – však láskaví a starostliví by mali byť i chlapi podľa mňa. Byť ženou a cítiť sa ženou a chcieť byť ženou, byť so svojou rolou stotožnená – to môže byť nie také časté v čase rôznosti pohlaví, až 71 ich vraj uvádzajú

https://refresher.sk/46666-Britsky-Facebook-rozoznava-az-71-pohlavi-Co-znamena-kazde-z-nich

Márnosť, predstavte si, že by každé z nich chcelo oslavovať svoj sviatok…

 

Iste, oslavovať sviatok žien nie je to hlavné, čo spoločnosť pre ženy môže urobiť.

Oveľa viac by urobila, ak by ich videla reálne a prijala ich. Stále vládne nerovnosť platov vo vzťahu ku pohlaviu, i nerovnosť možností presadenia sa vo funkciách či v politike. Nie, neláka ma predstava žien sediacich v traktore, ani šoférujúcich diaľkové autobusy – možno ešte tak predstava žien na čelných postoch armád – verím, že by nebolo toľko vojen.

A stále je tu tlak, aby sa ženskosť stala tovarom –  kúp si za ňu bohatého chlapa, dobré miesto, výhody všetkého druhu. Stále pretrváva tlačenie žien do vzhľadovej roviny, mali by sa snažiť byť štíhle, pekne sa obliecť a vymaľovať a byť sexi. A neozývať sa proti sexizmu, ktorý predstavuje nielen to, ak vás niekto poťapkáva po zadku, či trápne vám nakúka do výstrihu. Sú to i články, ktorých sú plné médiá – s polonahými ženami, s vypisovaním o rozkrokoch a trčiacich bradavkách a komentoch k tým ženám. Mohli by sme tak pokračovať dlho.

 

Keď byť ženou je utrpenie.

Cez víkend som čítala o osudoch kórejských žien, ktoré v čase nadvlády Japonska nad Kóreou, t. j. v medzivojnovom období a počas 2. svetovej vojny, boli nútené slúžiť ako „utešiteľky“ japonským vojakom. Je desivé, že tieto obete sa nedokázali dovolať spravodlivého odškodnenia na japonských súdoch desiatky rokov. A Japonci ich utrpenie bagatelizovali. Niet sa čo čudovať, že tá situácia ako tieň sprevádzala vzťahy oboch národov.

 

Ach, ženy – čo všetkým zaprajem k dnešnému sviatku?

Ešte stále v spoločnosti vládne predstava, že žena by si mala nájsť partnera, aby bola šťastná. Ibaže ako to vtipne – a pravdivo – napísal De Becker, odborník na hrozby a ochranu VIP osôb  – oveľa väčší problém ako nájsť toho pravého môže byť zbaviť sa tých nepravých. A tak čo iné k tomu hľadaniu ako sladkú melódiu Scarborough Fair?

 

Elena

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8981592x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie