Doba covidová 9. – Asi bol pripitý Havel. . .

24. marca 2021, elenaistvanova, DOBA COVIDOVÁ
Viete aké výročie dnes „oslavujeme“?
Týka sa hrdinského zásahu našich spojencov v  NATO – bombardovali Juhosláviu. Zomierali ľudia, bomby ničili hodnoty, ktoré ľudia v Juhoslávii budovali desiatky rokov.
Presnejšie – v tento deň pred 22 rokmi
len začali bombardovanie Juhoslávie jednotky Severoatlantickej aliancie, trvalo desivých 78 dní.
Povedzme si otvorene, že šlo o nezákonný zásah – nemali mandát Bezpečnostnej rady OSN na taký vojenský zásah a konali v rozpore s medzinárodným právom. 
Hrozné následky pomenovali otvorene pri príležitosti 20. výročia tej udalosti pred dvomi rokmi
https://www.teraz.sk/zahranicie/vucic-bombardovanie-juhoslavie-silam/385821-clanok.html
„Smrť 2500 civilistov, 79 detí, devastácia krajiny, škody dosahujúce desiatky miliárd dolárov, to bude pre nás vždy zločinom,“ citovala tlačová agentúra DPA slová Vučiča počas spomienkového obradu v meste Niš.
Hlava srbskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Irinej pri príležitosti nedeľňajšieho výročia obvinil západných lídrov z naplánovania „zničenia a rozčlenenia“ Srbska. „Spôsobili nám nešťastie, spustošili naše továrne, priemysel, cesty a dokonca i nemocnice. Je to niečo, čo poteší len diabla,“ povedal.
Je to smutné výročie nielen pre Juhosláviu, ale i pre nás, Slovákov.
Smutné výročie si s Juhosláviou môžeme pripomenúť o to smutnejšie, že náš vtedajší predstaviteľ Mikuláš Dzurinda odsúhlasil prelet bombardérov cez naše územie.
Poviem to otvorene  – Dzurinda národu klamal
https://www.jangaso.sk/su-toto-slovenski-vojnovi-zlocinci/
A čo s tým Havlom v nadpise?
Mravná autorita, disident, český prezident a údajne aj ťažký alkoholik Havel vraj vyhlásil, že to bombardovanie má humanitárnu úlohu
https://informace.rozhlas.cz/geneze-slovniho-spojeni-humanitarni-bombardovani-7947097
„Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii, a dopad na NATO.“
Havel sám potom popieral autorstvo tých slov.
Václav Havel v MF Dnes 24. 5. 2004 v odpovědi Richardu Falbrovi označil pojem „humanitární bombardování“ za obskurní a popřel, že by jej ho vymyslel nebo použil, „a použít nemohl, neboť mám – troufám si tvrdit – vkus“.
Každopádne to svedčí o jedinom –  že i on si uvedomoval, aké je absurdné a neľudské vykladať o humanitárnom bombardovaní. A o práve porušovať právo.
No tak asi bol riadne pripitý, keď to vtedy povedal a nespomínal si na to potom…
Elena