Človečina 4. – Prvomájovo. . .

1. mája 2021, elenaistvanova, ČLOVEČINA

Prvý máj – sviatok práce a boja za práva ľudí práce –  či sviatok lásky, lepší ako valentínsky?

Prečo lepší ako valentínsky – a ktorý z nich teda? Hm, odpoviem vám v závere…

 

Dymovobiele oblaky sa sunú kamsi do diaľky. Slnečné lúče prenikajú oknom a vo vlasoch mi hádže zlatisté odlesky – ach, od oddychu ma delia ešte dva dni a noci písania. V krátkej chvíli oddychu od písania oddychujem písaním blogu. A keďže prvomájovo, tak niečo nežné a krehké dám.

Milujúci sa dnes bozkávajú pod rozkvitnutou čerešňou.  Dnes dokonca autobusy zvážali ľudí z pol Slovenska, ako som videla na internete – až z Hliníka nad Hronom vyrážali autobusmi na Brdárku na výlet kvitnúce čerešne obdivovať Ja som tam zašla minulý týždeň, to ešte nekvitli (ale budúci týždeň tam idem zasa, to už budú v plnom kvete).

Tým, ktorí nemáte čerešňu poruke, prikladám aspoň obrázok z minulotýždňovej Brdárky,

 

 

Hm, ktovie prečo práve čerešňa je takým bozkávacím symbolom, mne sa páčia viac nežne ružové kvety jabloní.

Všetko čo si volíme o nás vypovedá – výber psa prezrádza, aký je majiteľ. A rovnako voľba rastliny, ktorá nám symbolizuje lásku, by o nás veľa hovorila, však?

No, čerešňu by som si ako symbol lásky nevybrala. Mne lásku symbolizuje skôr kvet jahody, lebo láska by mala byť nežná a krehká, a potom prinášať sladké plody ako jahoda, nie?  Láska by mala zvládať i prekážky, a to mi takisto viac asociuje s jahodou, ktorá sa odvážne prebojuje suchou trávou, ako s kvetom pohodlne rastúcim na strome. A tiež by som v láske nechcela iba byť jeden z kopy kvetov, ale jediná. Skutočne, jahoda mi pripadá výstižnejšia k mojej predstave lásky ako čerešňa.

Ľudia hľadajú v láske kadečo – postavenie, peniaze, sex, krásu. A potom i žijú v kadečom namiesto lásky.

To, čo v nej pokladám za dôležité ja, je čistá duša.

 

 

Alebo by ju symbolizoval môj obľúbený kvietok – sedmokráska. Sedmokrásky sú prekrásne, pokorne a pritom odvážne sa ťahajú zo zeme hneď s prvým dychom jari. Aj divá šípová ruža je nádherná, ale stačí jedna búrka – a lupene sú preč. Sedmokráska sa i po lejaku otrepe z dažďových kvapiek a kvitne ďalej. Aj láska musí mať odvahu a vytrvalosť. Sú zdanlivo nenápadné kvietky sedmokrásky, no ani v láske nie je ukrytá krása v nápadných gestách a pekných rečiach, ale v každodenných maličkostiach, v schopnosti stáť pevne v ťažkých časoch.

 

 

 

 

 

Ach, áno, robievam si z tých prvých sedmokrások na jar pohár čaju tri či štyri roky, tak sa nejako semokráskujem symbolicky…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A keď už o láske  – tieto srdiečkové kamene mi Zámer sveta na Brdárke minulotýždňovej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hej, Brdárka – ale na ňu zaspomínam inokedy – budúci týždeň ju nafotím i s rozkvitnutými čerešňami…

 

 

Nuž, sľúbila som ešte odpovedať na otázku z úvodu.

Prvý máj je pre mňa ako sviatok lásky lepší ako valentínsky, lebo  láska by sa nemala potácať mrazom a snehom, ale byť zázračne hrejivá ako lúče slnka na jar…

A ako prepojiť sviatok lásky a práce? Prečo dva v jednom?  No, je dôležité robiť prácu, ktorú robíme, s láskou. A  pracovať na tom, aby sme si lásku udržali – chrániť jej krehký plamienok deň za dňom svojou čestnosťou, spoľahlivosťou, úprimnosťou, zodpovednosťou. Inak môžeme oslavovať radšej Valentína…

 

 

Elena

 

P.S.: všetky fotky sú moje,  pravdaže.