A JE TO 1. – Pán Pavelka, šírili ste poplašnú správu a uvádzali občanov do omylu?

15. júla 2021, elenaistvanova, A JE TO

Pán Pavelka by mal podľa môjho názoru ako expert vidieť veci okolo pandémie – či epidémie či čo to je vlastne – s tým COVID-19 – oveľa jasnejšie ako my.

A to hneď z viacerých dôvodov

Mal by preto dvojnásobne vážiť svoje slová, najmä ak ich vypúšťa mediálne.

 

Ministerstvo zdravotníctva SR včera vydalo oficiálne vyjadrenie ku COVID-19 vo verzii delta

https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-14-7-2021-delta-priznaky

Infekčnejší delta variant  ochorenia Covid-19 (ďalej len „delta variant“) sa nielen výrazne rýchlejšie šíri, no môže sa prejaviť aj čiastočne inými príznakmi.  Strata chuti a čuchu sa vyskytuje o niečo zriedkavejšie, často sa prejavuje len ako bežné sezóne prechladnutie. 

 

Ak sa pozrieme na vyhlásenie pána Pavelku o delta variante

 ako toto jeho vyjadrenie uvádza článok v linku

https://domov.sme.sk/c/22688096/delta-variant-udrie-asi-uz-v-polovici-jula-zasiahne-nezaockovane-regiony.html?ref=njct

nezaočkovaní v niektorých regiónoch na juhu, východe a severe Slovenska budú podľa Martina Pavelku z Inštitútu zdravotníckych analýz (IZA) delta variantom „rozmetaní ako veternou smršťou“

zdá sa vám adekvátne vzhľadom ku reálnemu oficiálnemu popisu príznakov toho ochorenia?

Veru ani mne nie.

 

A čo sa týka toho uvádzania do omylu –

Doktrinálna definícia: Uvedením do omylu je konanie, ktorým páchateľ predstiera okolnosti, ktoré nie sú v súlade so skutočným stavom veci.

Uvedenie do omylu môže byť spáchané konaním, opomenutím i konkludentným konaním.

Doktrinálne zdroje: IVOR J., POLÁK P., ZÁHORA J.: Trestné právo hmotné. Osobitná časť 2. Bratislava: Wolters Kluwer, 2017. ISBN 978-80-8168-585-9.

 

Pán Pavelka zjavne šíril verejne informáciu ohľadne toho „rozmetania nezaočkovaných“ Covidom -19  v jeho delta verzii v nesúlade so skutočným stavom veci, ktorý podľa vyššie uvedeného vyjadrenia MZ SR  pripomína prechladnutie.

 

Preto som sa ako zodpovedný občan ešte v minulom týždni obrátila na generálneho prokurátora SR s podozrením, že týmto verejným a medializovaným vyhlásením pána Pavelku môže dochádzať ku trestnému činu šírenia poplašnej správy a uvádzaniu do omylu veľkej skupiny občanov Slovenska.

 

 

Elena

 

K diskusii  anysta       je namieste si všimnúť, že nejde o „moju pravdu“, ale o oficiálne stanovisko uverejnené MZ SR včera…