Založ si blog

Iba ja 9. – Naozaj vidieť. . .

Ručanie jeleňa sa nieslo podvečerom. Ozvena v prednohorskom tichu zosilnila jeho hlas, dunel akoby jeleň bol tu medzi stromami. Ozýval sa mu sok niekde v diaľke na protiľahlom svahu. Obloha číra, len s drobným bielym obláčikom. Slnečné lúče prenikajúce pomedzi stromy zlátili krajinu s pozvoľna padajúcimi listami. Krúžili pochabo v dychu vetra. Ach, jeseň je tu – nastavila som tvár okamihu rýdzeho života. Mám rada tie chvíle, keď vnímame svoje hlboké prepojenie so svetom. Iba malá súčasť sme, maličká, nie páni tvorstva.

Stála som tam so zablatenými rukami a zlámaným nechtom na ukazováku. Som živel, a jasne to o mne prezrádza môj spôsob práce so zemou – hrabem v zemi rada rukami, bez lopatky. Sadila som lipy. Pred pár rokmi som na prechádzkach so synom maličké lipy na pokraji vyhynutia kade-tade popri ceste zachraňovala a sadila do kvetináčov pod bytovku. Prežili, rástli, zosilnievali – a v pondelňajšom podvečere  som teraz 11 z nich dala slobodu. Aj slivka a orech z kvetináčov odkráčali a stali sa strážcami cesty lesom smerom „k partizánom“. Zopár líp a gaštanov v kvetináčoch stále čaká, všetky okrem jednej lipy – tej prvej – ich ešte teraz vysadím na tej ceste, ak príde babie leto. Zatiaľ to u nás vyzerá skôr na príchod Mrázika.

Cestou späť chladný vietor na nebo odkiaľsi privial hŕbu páperistých bielych oblakov. Zastala som pri čistinke a uvažovala som, ako sa všetko v čase mení – nielen ľudia či veci, ale i miesta.

Na obrázku môže byť príroda a stromNa obrázku môže byť príroda a strom

 

Kedysi ju stromy a kríky obkolesovali v kruhu a vytvárali miesto pohody. Teraz už čistinky niet. Je len miesto v lese, kde bola.

Na čistinke je stará rozbitá chatka, zrub bez okien, a už i bez dverí – a ja zakaždým pri pohľade na ňu uvažujem s akou radosťou ju ktosi kedysi budoval. Koľko srdca do toho dal. Ako sa tešil z dokončenia diela a s akou dychtivou radosťou v nej trávil nejaké tie noci. Posteľ z brvien a stôl z brvien, také malé provizórium, no je pre mňa výpoveďou o silnom ľudskom zámere.

Na čistinke stáli lavičky a dva stoly, bolo tam veľké ohnisko so sedákmi z kmeňov stromov okolo. Opekala som si tam s deťmi občas. Sedávala som pri nedeľnajších prechádzkach práve tu so synom, bola ako medzizastávka pred našou cestou popri vykrývači „k partizánom“. Šli sme tou cestou, nazbierala som do škatuľky trochu malín, jahôd alebo černíc, a za nedeľným obedom sme mali misky s pudingom či krémom zdobené ovocím. Raz som tu oslavu narodenín najmladšej dcéry robila, vyzdobili sme jej s deťmi všetko papierovými girlandami.  Moje deti a ich kamaráti. Deti nechceli odísť, už sa stmievalo a tak sme tam sedeli, debatovali a spievali s prenosným rádiomagneťákom – nakoniec sme z lesa domov kráčali až v tme pri hviezdach. Nádherná silná spomienka.

Čttttt, zašepkal Zámer sveta náhle. Usmiala som sa naň s dôverou. Zakaždým ma fascinuje nenáhodnosť jeho zásahov.

Vrátil k nám malého čierneho kocúrika, dcéra ho nazvala Bubu – to posledné mača túlavej mačky, ktorú som prichýlila s jej piatimi mačatami. Vraj mraučal v noci, hneď na druhý deň ho vrátili, A tak sa Micka hrá s malým Bubu – je to láskavá, starostlivá a trpezlivá mačacia mama. Dokonca u nás začala priasť hlasno, tak ako naše mačky a posedáva rada obďaleč mňa, takže prechádza za mnou bytom, všade kam idem.)

Ale vrátim sa k tomu jeho Čttt. Spozornela som – prečo má tíšiš, Zámer sveta? – a uvedomila som si silné protichodné pocity vo mne, lebo pre mňa má tá spomienka potom i desivú časť, ale tú vám nepoviem – odovzdala som ju vetru so slovami „tak to bolo“  a kráčala som ďalej.

Zato sa podelím sa s vami o postreh z tej „cesty sadenia“ – úžasný strom som na nej objavila.

Dívajte sa pozorne.

 

Na obrázku môže byť príroda, strom a trávaNa obrázku môže byť strom, príroda a oblohav

 

Prezradím vám jeho príbeh.

Komusi stromček stojaci opodiaľ lesnej cesty do oka padol.  Nevedno komu, no myslím si, že niekomu z „lezcov“. Opilcov vykrývač televízneho signálu priťahuje, a lezú po ňom občas. Sotva by duševne zdravý človek, psychicky v pohode, bezdôvodne ničil stromy.

Snažil sa ho vylomil – zlámal mu vrcholec, polámal mu vetvy, ohol ho. No nezlomil ho – silu jarabinky vidíte, vypustila malé zelené výhonky odvážne.

 

Na obrázku môže byť strom a prírodaNa obrázku môže byť strom a príroda

 

No hej, mnohí si pod slovami „úžasný strom“ predstavia mohutný strom s rozložitou korunou, nápadne čnejúci v jeho okolí. Jasné, je úžasný  – tak prvoplánovo.

Neupúta nás na prvý pohľad takáto jarabinka, ak vnímame len prvoplánovú úžasnosť – aby sme si všimli jej úžasnosť, musíme sa vedieť pozorne dívať.

Rozumieť ozajstnosti.

Je to skrátka o našej schopnosti vidieť úžasnosť,

 

Otvorme si náhodne – nenáhodne nejakú knihu.

„Občas sa bojím, že si uvedomíte, aký som obyčajný“ povedal chlapec. „Láska nepotrebuje, aby si bol neobyčajný“ odvetil krtko. 

V tejto chvíli sa zhodneme, Zámer sveta.

 

 

Elena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936687x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie