Založ si blog

Za slovami 3. – Prečo ľudia na pľúcnych ventiláciách u nás tak často zomierajú?

Ktosi chcel v tomto štáte ešte i odvrátiteľné úmrtia hodiť na neočkovaných, že hlavne o nich sú ľudia, ktorí ešte mohli žiť a už nežijú. Ibaže – aby nás tu ktosi nešálil a nekabátil –  odvrátiteľné úmrtia nie sú o odmietnutej zdravotnej starostlivosti – teda v tomto prípade mali na mysli dobrovoľnú účasť vo vakcinačnom pokuse. Odvrátiteľné úmrtia sú o neposkytnutí potrebnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti.

 

Nahodím verejne otázku, ktorá sa mnohým nebude páčiť –   koľko ľudí zomrelo po pripojení na UPV nie kvôli ťažkému stavu pri covide, ale kvôli neodbornému prístupu ošetrujúceho personálu? 

Ako som v blogu nedávno poukázala, pľúcnych ventilácií sme mali v SR minulý rok 2000 kusov.  Ak teraz končíme s kapacitou na 250 UPV, tak kde sú tie ostatné? Vysvetlenie, čo sa mihlo médiami, že vraj i iné ochorenia potrebujú UPV, akosi neberiem. Takže ujasnime si  – aké ochorenia u nás potrebujú vyše 1700 tých ventilácií, keď nezostáva viac pre covidpacientov? Čo máme, mor?

Už aj nedostatok zaškoleného personálu v médiách spomenuli, ale tak veľmi letmo. Lebo na takom prístroji UPV by mal pracovať iba lekár so zaškolením trvajúcim cca 5 rokov. Nie s týždenným  či mesačným kurzom, či nebodaj i bez neho.

Nech nám prezradí verejne minister zdravotníctva, KOĽKO takých naozaj zaškolených odborníkov v súčasnosti  v slovenských nemocniciach máme? 

 

Lebo pri neodbornom obsluhovaní tých prístrojov ľahko môže úmrtnosť pacientov na UPV byť presne taká, aká u nás je. Teda niekde je, zrejme nie všade.

O tom, že nejde o hoax, ktorý som si ako zákerná antivaxerka vymyslela o našich obetavých zdravotníkoch, svedčí i nie tak dávny článok denníka SME, https://domov.sme.sk/c/22746994/koronavirus-na-slovensku-covid-19-plucna-ventilacia.html

podľa ktorého až 8 z 10 covidpacientov v niektorých nemocniciach na Slovensku prežije.

IBAŽE nie v každej slovenskej nemocnici.

Ako píše spomenutý článok, kompletnú štatistiku úmrtí na umelých pľúcnych ventiláciách za jednotlivé nemocnice sa denníku SME nepodarilo získať, lebo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) údaje neposkytlo z dôvodu ochrany štatistickej dôvernosti.

Takže neviete, ktorá nemocnica je ako úspešná v tomto smere, ak sa sami nepriznajú, ako napríklad  tu

https://www.teraz.sk/spravy/v-komarne-zomieraju-pacienti-napojeni/593317-clanok.html

Enormne stúpla oproti druhej vlne pandémie aj úmrtnosť pacientov, napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, skonštatoval riaditeľ nemocnice.

 

Aby sme si rozumeli – nepoukazujem teraz na zdravotníkov a ich neodbornosť či chyby v tomto smere – lebo ak niekam nútene navelia sestru z ušnej, očnej či gynekologickej ambulancie, nemožno čakať že po letmom zaškolení bude fenomenálne obsluhovať nejaký prístroj, ktorý by mal obsluhovať kvalitne zaškolený lekár. Sotva môžeme viniť v takej situácii tú sestru – o sestrách a nie iba o lekároch píšem, lebo ich spomína článok

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/607944-lekar-visolajsky-kam-zmizli-ventilacie-alebo-zmizli-ludia/

„Sú len dve možnosti, buď nám niekto z našich nemocníc ukradol vyše sto drahých prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu, alebo z našich nemocníc odišlo príliš veľa skúsených lekárov a sestier, ktorí tieto ventilácie obsluhujú. Ak je pravda, že sa tu udiala takáto rozsiahla krádež prístrojov, ide o vážny prečin, lebo ide o všeobecné ohrozenie zdravia a životov obyvateľstva. Ak nám však od jari odišli z našich nemocníc stovky zdravotníkov a minister zdravotníctva voči tomu neurobil za celý rok NIČ, tak len mykneme plecom?“ upozorňuje v statuse na sociálnej sieti Visolajský. 

 

Plne s tým povedaným súhlasím.

Pritom ma zaujíma, či UPV majú obsluhovať i sestry, alebo len zaškolení lekári.

Jedno je isté. Zo zdravotníctva u nás ľudia poodchádzali počas roka. Koľko? A prečo?

No, nebude to tým, že táto vláda sa správa ku zdravotníkom bez úcty a docenenia, ako ku svojim sluhom či otrokom?

Presne ako ku nám všetkým, ktorí tu pracujeme.

 

Ak kážu o nezodpovednosti nám „neočkovaným“, potom by mali pozrieť kritickým zrakom hlavne na svoje postupy a skutky.

Lebo peniaze vrazené do tej sprostej a zbytočnej lotérie mohli a mali využiť úplne inak. V zdravotníctve, pre osoh nás všetkých.

Lebo chýba systematické dopĺňanie personálu v zdravotníckej sieti a ordinovanie prestarnutých lekárov sa vydáva za normálne a dokonca za krásne príklady. Nič proti vyše 90-ročnej lekárke, je to úctyhodný vek i vitalita, ale vážne toto má byť náš ideál? Sieť je potrebné systematicky dopĺňať.

Lebo na tretiu vlnu sa bolo treba pripravovať. A nie nákupom obrnených vojenských vozidiel za vyše dve miliardy, ale kvalitným dovybavením nemocníc.

Nemal by za tento zúfalý stav prevziať nejaký verejný činiteľ zodpovednosť – čo poviete?

Popri tom si odpovedzte aj na otázku, či v takejto situácii chcete, aby akúkoľvek nemocnicu menili na doliečovák a či máme nadbytok lôžok…

 

No čo si budeme klamať, niečo je tu nadbytočné. Žeby táto vláda?

 

Elena

 

K diskusii:

anysta  šup do nemocníc pomáhať by mali urobiť v tejto chvíli všetci, ktorí sa vláčili od minulého leta po zahraničných dovolenkách – lebo vláda  im neodporúčala cestovať, a i tak sa vláčili kade-tade. A prichádzali sem s nákazou, my sme sa im skladali na liečbu nákazy covidu, ktorú nadobudli vlastným nezodpovedným konaním. Aj na škodu veľkého rozsahu, ktorú tu šírením nákazy spôsobili, sa všetci pracujúci poskladáme.  A nie, nie sú vonkoncom anonymní, RUVZ majú trasovania tých, ktorí sa vrátili nakazení a liečili sa na covid.

Otvorene hovorím, že mám už dosť systému, v ktorom zakaždým solidarizujem s inými pre ich nezodpovednosť.

 

palenque  prístroje sú rovnaké, ale úroveň ich obsluhy nie – o tom píšem. Takže v niektorej nemocnici u nás má človek  šancu prežiť na UPV vyššiu ako v inej nemocnici.

 

A predstavte si – minister Naď chystá zdravotníkom pomoc. Lenže ja neviem či sa máme tešiť z toho –  namiesto chýbajúcich lekárov a sestier ako zdravotníkov – odborníkov pôjdu do nemocníc na Slovensku vojaci – preškolenci z kurzov sanitárov – a nielen v čase vyhláseného núdzového stavu, ale kedykoľvek – to možno bude fakt lepšie tie nemocnice na doliečováky meniť rovno…

https://spravy.rtvs.sk/2021/11/pomoct-s-covidovymi-pacientmi-maju-aj-vojenski-sanitari/

A čítajte hodne pozorne – prídu vojenskí sanitári

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že ozbrojené sily počas minulého roka vycvičili niekoľko stoviek sanitárov, ktorí by mohli vypomôcť v našich nemocniciach. Upozornil však, že problémom je chýbajúca legislatíva, ktorá by im umožnila vykonávať zdravotnícke úkony tak, ako bežnému lekárskemu personálu.

 

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939601x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie