Založ si blog

Za slovami 8. – Dievčatko so zápalkami na Slovensku. . .

Krehký smutný Andersenov príbeh o dievčatku, ktoré sa hrialo zápalkami,  je silne inšpiratívny.

Kým niektorých z nás vedie k súcitnej úvahe o tom, prečo niektorí žijú v bohapustom luxuse a využívajú iných, tak niekoho zjavne smeruje tento príbeh ku myšlienke „postačia im zápalky“.

 

A tak sa objavujú „dobré rady a súťaže“, podľa ktorých by sme mali spať pri vypnutých radiátoroch v noci.

Vraj finančne i zdravotne to je pre nás lepšie. Vizitka hlúposti, či zámer? Navyše, sklamem tých radcov – u nás v bytovke sa radiátory na noc už roky vypínajú automaticky o 22 hod. a zapínajú sa opäť o piatej ráno. Kúri sa tu probugasom, takže úsporné opatrenia máme dávno. Tak na čom môžeme teraz ušetriť – vypneme radiátory i cez deň, beztak sme v práci?

A prípadne sa prestane kúriť úplne? Veď otužovanie je zdravé, nie?

Celé zle, podľa mňa.

Odhliadnúc od toho, že niektorí ľudia sú doma počas dňa, vypínať kúrenie podľa mňa akurát tak povedie ku vyšším nákladom, ako keď stále temperujeme, keďje potrebné priestory opätovne vyhrievať. Nie som odborník na vykurovanie, ale myslím si, že to vypínanie a škrtenie radiátorov v bytovkách vedie iba k narušeniu vyregulovaného systému. Nie je v poriadku, ak niektorí v bytoch kúria a nad sebou či pod sebou máte „šetriča“, ktorý využíva prestupy tepla. Navyše vidím problém i v dopade na celkový stav bytovky pri nedostatočnom vykurovaní – najmä ak podaktorí dlhodobo len temperujúalebo nekúriavôbec –  ako u nás, kde sú mnohé byty len rekreačne využívané. No neviem, odborníci, mýlim sa?

 

Šetriči všetkého druhu…

Nie je mi radostne, keď si všímam v obchode, ako výrobcovia zmenšujú veľkosť balení a výrobkov, a i tak ich zdražujú. Čo bude nasledovať – rada, aby sme menej jedli?Aby sme dodržiavali pôst každý druhý deň, lebo to má úžasný zdravotný benefit?  Namiesto dôstojných dôchodkov a platov hlúpe rady na oblbovanie, ako máme viac šetriť na tom a hentom?

 

Celá zlá je tá filozofia, ako sa máme uskromňovať čoraz viac.

Keby som bola premiérom ja, zaviedla by som na každú bytovku v rámci podpory štátu bezplatne inštaláciu solárnych zariadení, či iný podobný alternatívny podporný zdroj energie. Lebo som idealista a myslím, že zdroje spoločnosti by sme mali využívať na dobré ciele, pre dobro ľudí.

Nevidím ako správnu cestu bezhlavé šetrenie – treba pomenovať pravdivo, že máme právo na dôstojný život a mzdu, ktorá tomu zodpovedá. Aj primerané zaistenie v starobe po poctivo odpracovaných rokoch majú dôchodcovia. Takže zasa raz nás tu ktosi šáli a kabáti, ako sa máme uskromňovať v bežnom každodennom živote, lebo je to“normálne a správne“.

 

Nie, nie som márnivý človek,  nepotrpím si na luxus.

Neohúrite ma značkovými kúskami a módnymi trendmi – pravdu povediac, takým ľuďom sa skôr vyhýbam. Nakupujem rada v sekáčoch a nijako sa za to nehanbím. Mám rada jednoduchosť a prirodzenosť. Môj ideálny spôsob životaje svojpomocná komunita, nie ruch veľkomesta. Nekupujem si drahé kozmetiky, maľujem sa len výnimočne – a moja obľúbená voňavka je  Summer od Toma Taylora, čo nie je žiadna luxusná cena. Občas si kúpim knihu, no nefajčím a nechodím po baroch. Jediná drahá vec, za ktorou mi piští srdce, je svietiaca fontána – ale i tú by som bola ochotná budovať si na kolene. Takže štát by sa mal tešiť, ako žijem úsporne.

Ale zato mňa neteší, ako neúsporne žije štát – 2 miliardy na obrnené vozidlá, ďalľích 1,6 miliardy na stíhačky  – a to je len základná zmluva bez prevádzkových nákladov, ktoré ich predražia vraj až na bezmála desať miliárd. A pritom sme ich vôbec nemuseli toľko kúpiť – kupujeme ich, aby sme POŽIČIAVALI – to vážne???!!

Styčný dôstojník pre projekt F-16 Tomáš Novotný skonštatoval, že základná úloha stíhačiek bude zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Myslí si tiež, že by na to 14 nových stíhačiek F-16 mohlo stačiť.

„Pri projektovaní toho počtu sa myslelo aj na to, že by Slovensko napríklad prispelo dvojicou či štvoricou lietadiel na obmedzený čas, tak, ako to robia niektoré ostatné štáty NATO, ako príspevok do ochrany vzdušného priestoru tých krajín, ktoré svoje letectvo nemajú,“ uviedol.

Ide napríklad o pobaltské štáty, Slovinsko či Island. „Proste sú krajiny, v ktorých sa kontingenty ostatných členských krajín NATO striedajú, aby im chránili vzdušný priestor,“ dodal Novotný.

https://www.webnoviny.sk/nad-slovenske-stihacie-lietadla-f-16-by-mohli-byt-nasadene-aj-v-zahranici/

 

A prečo sme nešetrili i my, ako tie krajiny, a namiesto toho vyhadzujeme i na požičiavacie stíhačky? To sme takí bohatí?

A tu bude tento štát na nás šetriť, cenu stravných lístkov nedvíhať, platy nezvyšovať?

Poviem vám otvorene  – tomu „sa myslelo“ by mali tú cenu štyroch stíhačiek navyše dať zaplatiť. A treba stíhať toho „sa myslelo“ za vlastizradu. Lebo to je škoda veľkého rozsahu spôsobená kúpou majetku pre štát, ktorý v skutočnosti nepotrebuje.

 

 

Elena

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002432x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie