Založ si blog

No toto 9. – Ak menej, tak viac. . .

Ak menej, tak viac – táto úmera funguje v živote v rôznych oblastiach.

Platí to tak v živote človeka, ako aj v živote spoločnosti a v prírode celkovo – ak je niečoho menej, je zároveň niečoho viac, Ak je menej  spojov vo verejnej preprave, tak je viac problémov s dopravou. Ak je menej dažďa, tak je viac problémov so suchom. Ak je menej peňazí, tak je viac problémov s chudobou. Ak je menej spravodlivosti, tak je viac problémov s násilím.

A takto to dopadne podľa mňa aj v situácii, kedy štát prístupuje k zníženiu dostupnosti spravodlivosti pre ľudí v oblasti riešenia pochybení zdravotníkov. Ak zavedú poplatok na podania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, tak podľa mňa je riziko zvýšenia agresie pacientov voči zdravotníkom. Lebo zúfalí ľudia po poškodení zdravia alebo smrti blízkeho v dôsledku zle poskytnutej zdravotnej starostlivosti bez nádeje na spravodlivé riešenie veci spoločnosťou môžu reagovať skratovo. Bojím sa, že tento krok povedie ku zvýšeniu rizika násilia pri pocite ich bezmocnosti.

 

Ani doteraz neboli dobré podmienky pre spravodlivé riešenie pochybení lekárov u nás. Ich zhoršenie zavedením poplatku pokladám za veľmi zlý nápad. Je síce pravdou, že každý z nás môže urobiť v živote i v práci chybu. ale naše chyby majú často dopad i na iných ľudí – niekedy aj veľmi závažný. Ak ste kuchárom v reštaurácii a presolíte, pripálite či nedovaríte jedlo, pri pochybení nanajvýš tak hostia vrátia objednaný obed a prestanú do tej reštaurácie chodiť. Ak ste učiteľom a váš postup pri učení bude nesprávny, nielenže žiakov niečo nenaučíte, ale zanecháte v nich pocit neochoty sa učiť. Ak ste šoférom, môžete chybou zaviniť škodu na majetku iných ľudí,  alebo ich pripraviť o život.  A ak ste  zdravotník, tiež môžete svojou chybou pripraviť pacienta navždy o zdravie či aj o život.

Na rozdiel od šoférov, ktorí za svoje pochybenie nesú zodpovednosť často rokmi väzenia, niet u nás ani jediného zdravotníka, ktorý by bol za preukázané závažné pochybenie odsúdený nepodmienečne. Situácia obetí pochybení zdravotníkov je u nás ťažká i bez spoplatnenia podaní. Kým sa Úrad vyjadrí, čakáte nekonečné mesiace. Kým prešetruje polícia trestné oznámenie, prejdú ďalšie mesiace či roky. Kým trvajú súdne konania, plynú roky i desaťročia plné bolesti. Toto je prístup ku spravodlivosti pre obete pochybení zdravotníkov na Slovensku.

Už na začiatku je človek, ktorého blízky zomrel pochybením lekára, v nevýhode oproti lekárovi. Lebo ten má bezprostredne prístup ku zdravotnej dokumentácii, á vedomosti z medicíny a na ich základe vie argumentovať a aj sa vyviňovať.  Má kontakty, lebo každý policajt, sudca, právnik, prokurátor, so svojou rodinou potrebuje lekárov.  Na druhej strane je človek, ktorého blízky zomrel pochybením lekára – psychicky zosypaný stratou milovanej osoby, často bez peňazí a pritom so zvýšenými výdavkami na pohreb,  bez medicínskych a právnych vedomostí a kontaktov.  Bez bezprostredného, okamžitého prístupu ku zdravotnej dokumentácii, čo by mu zaručilo, že táto nebude upravovaná.

A táto vláda takému človeku chce ešte sťažiť beztak zúfalú cestu ku spravodlivosti?

 

Úrad pre dohľad uvádza, že ľudia sa sťažujú.

Nuž, zrejme preto sa sťažujú, lebo sú nespokojní – dôvodov u nás na to podľa mňa majú viac ako dosť.

Koľkí z nás majú smutnú skúsenosť s neprimeranou komunikáciou a správaním zdravotníka. Ak UDZS SR hovorí o vysokom počte sťažností, mohlo by ich byť podľa mňa ešte viac – len niektoré veci ani neriešime. Uvedomte si, že aká je u nás dostupnosť liekov, aký je deficit personálu, aké sú čakacie doby na vyšetrenie  špecialistov, či i na ošetrenie na oddeleniach akútneho príjmu, aká je redukcia lôžok, ako musia pacienti za vyšetreniami cestovať a ako nedôstojne musia vyčkávať nadránom na to, aby si zaistili časenku či poradie v ten deň (chorí ľudia, nie ľudia na výlete!). Pritom nejde o láskavosť, ani o charitu, ale o službu, ktorú si platíme v poistnom systéme a zo svojho príjmu na ňu dávame nie malú sumu.

Ak sú ľudia frustrovaní z čakania na zdravotnú starostlivosť, či z nevhodného narábania s nimi počas jej poskytovania, nečudujem sa ich nespokojnosti. Pochybenie zdravotníka so závažným následkom pre pacienta je v takej situácii poťahovaním povrázku už beztak na prasknutie napnutého. A ide o pochybenia ktoré drasticky zasahujú do života človeka – niektoré medializované prípady sú desivé – operácia nesprávneho oka, nesprávnej nohy, a to nehovoriac o prípadoch úmrtia v dôsledku pochybenia zdravotníkov.

 

V súvislosti s navrhovaným poplatkom za podnet, ktorý by pochybenie preveroval, sa vynára  viacero nejasností. Napríklad ak človek zaplatí ten poplatok aj opakovane, v oboch prípadoch ich posudok nepreukáže pochybenie, ale v konaní pred súdom sa ukáže, že posudky zhotovili nedbalo, nepravdivo a pochybenie sa preukáže – vráti UDZS SR tie platby človeku? A prípadne i nejakú pokutu zaplatia, že posudky vystavili zavádzajúce?

Sociálny aspekt vraj zaistí, že poplatok nebudú platiť nezamestnaní. Nuž, zasa raz na to doplatia čestne pracujúci ľudia, ako asi na všetko v tomto štáte. Varovným signálom, že cesta ku spravodlivosti je pre obete pochybení zdravotníkov už teraz u nás krivolaká, je aj skutočnosť, že na posúdenie sa čaká i rok a pol. A tiež počet sťažností, pri ktorých sa až na opakované prešetrenie potvrdilo závažné pochybenie – nuž, môžeme spolu uvažovať, prečo ho predtým prehliadli. Napríklad tu

https://www.aktuality.sk/clanok/798077/pacientka-zomrela-urad-zistil-chyby-nemocnice-pokutu-jej-ale-nestihol-vymerat/?fbclid=IwAR1XV3bOULuAknfZg2kk1pUgiuynvOcFIc0CwoXWEkbS19M26Osoc0T2KkI

 

Nápad  aby najskôr človek komunikoval a jednal s príslušným zdravotníckym zariadením môže viesť aj ku pohodlnému dopisovaniu do zdravotnej dokumentácie, takže sa žiadne pochybenie nepreukáže. V takom prípade by človek mal dostať bezodkladne zdravotnú dokumentáciu – jej kópiu – v plnom rozsahu. Viete, iba hlupák si myslí, že sa nemocnica dobrovoľne prizná ku chybe v rozhovore s poškodeným a dá mu dobrovoľne odškodnenie. Ak štát sťaží podmienky, pocity ľudí o tom, že ich blízky mohol žiť a nežije kvôli niečej chybe, sa zázračne nezmenia. Akurát že sa podľa mňa u tých ľudí, ktorí si nebudú môcť dovoliť platiť ten poplatok, bude kumulovať hnev a niektorí z bezmocnosti zúfalo môžu brať spravodlivosť  do vlastných rúk.

Ach veď hej – menej rozumu, viac nesprávnych rozhodnutí…

 

 

Elena

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004600x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie