Čas pravdy 1. – Rozprávky a LGBTQI+ téma v nich. . .

17. decembra 2022, elenaistvanova, ČAS PRAVDY

Na časy, kedy som ako dieťa chodievala každú nedeľu do kina cestou z detských služieb božích z kostola, rada spomínam. A rozprávky mám rada doteraz, pravdaže tie klasické – v Rúfusovom básnickom podaní.

 

Ešte šťastie, že to bolo vtedy, a nie dnes, to moje chodenie do kina na rozprávky, skonštatovala som po prečítaní dnešného článku, v ktorom sa vyjadrujú rozhorčení rodičia o rozprávke, na ktorú vzali svoje 7-ročné dieča

https://www1.pluska.sk/regiony/bratislava/nahnevani-rodicia-preco-nas-nikto-neupozornil-sexualny-podton-lgbt-ideu-rozpravky/2

Psychiatrička a sexuologička Danica Caisová hovorí, že chybu v danom prípade urobili nielen distribútor, ale aj matka. „Prvý v tom, že nedal k filmu krátku anotáciu, a rodič zasa, že si nezistil viac o obsahu rozprávky, na ktorú plánoval zobrať svoje dieťa, za ktorého duševný svet zodpovedá.

 

No a článok uvádza, že rozprávka Neobyčajný svet (Strange World) nie je jediná, kde je sexuálny podtón a idea LGBT. V kreslených filmových i televíznych seriáloch vystupujú napríklad nielen homosexuálni ľudia, ale aj zvieratká: Káčerovo – Duck Tales (žije s dvoma otcami), My Little Pony (lesbický párik poníkov), Arthur (vystrojenie homosexuálnej svadby), She-Ra a princezné moci (objaví sa tam asi 23 LGBT postáv) a Frozen (lesbická kráľovná Elsa).

Nuž, ak tvorcovia chcú vyrábať takéto rozprávky, je to ich vec. Ale pokladám za korektné, aby avízovali – upozornili férovo rodičov o takomto obsahu, aby si mohol každý zvoliť, či tam pôjde so svojim dieťaťom.

Takže, milí rodičia, kontrolujte už aj obsah rozprávok, na ktoré by sa malo vaše dieťa pozrieť.

 

Ja osobne som bola znechutená počinom v roku 2019, že sa v rozprávke Ariella malá morská víla  pôvodne snehobiela s ryšavými vlasmi  – zmenila na černošku

https://www.rewind.sk/ariel-cernoska-halle-bailey/

Prečo si, preboha, nevyrobia černosi vlastné rozprávky s vlastnými princeznami? Ja osobne by som si to celkom rada pozrela, nemala by som s tým žiadny problém.  Však aj deti by sa oboznámili s ich rozprávkami a tradíciami, kultúrou takto. Ale nepáči sa mi takéto „kradnutie hrdinov“.

 

No čo na toto dodať?

Skutočne už len čakám na tvorivý počin, že sa objaví nová verzia Jánošíka ako černošského predstaviteľa LGBTQI+.

 

Elena