Čas pravdy 9. – Otázky okolo smrti generála Lučanského. . .

29. decembra 2022, elenaistvanova, ČAS PRAVDY
Prísľub prokuratúry, že anonymizovanú záverečnú správu z vyšetrovania smrti generála Lučanského zverejní na webe, sa dosiaľ nenaplnil.
Hoci sú to práve dnes dva roky od jeho záhadného samoobesenia. V nasledujúci deň, teda 30. decembra 2020, napokon zomrel.
Ako podotýka článok v linku
https://domov.sme.sk/c/23102378/dva-roky-po-lucanskeho-samovrazde-prokuratura-ma-stale-problem-vysvetlovat.html?ref=njctse
definitívne závery vyšetrovania mali vyvrátiť pochybnosti skeptikov, ktorí hľadali v prípade cudzie zavinenie. Prokurátori sľubovali verejnosti všetky podrobnosti kauzy, ku ktorým sa nedostali na tlačovej besede.

A kde nič – tu nič.

 

Nepovedia nič oni, poviem pár slov ja. Pripomeňme si, že zavedenie kamerového systému v slovenských väzniciach sme realizovali. Toto opatrenie reaguje aj na incident v košickej väznici, kedy dozorcovia ponižovali odsúdených.

Podľa zmeny zákona o výkone väzby a výkone trestu možno na účely ochrany života a zdravia obvinených, odsúdených, príslušníkov zboru justičnej stráže a iných osôb vybaviť niektoré cely kamerovým systémom,“ uviedol Adrián Baláž, riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže. – ako hovorí článok v linku

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/305795-vaezni-budu-pod-dohladom-kamier/

Bude monitorovať priestory, v ktorých sa nachádzajú problematickí väzni. Kamery budú monitorovať nielen správanie samotných väzňov, ale aj väzenských dozorcov. Obrazové a zvukové záznamy budú môcť byť použité ako dôkazy v trestných alebo disciplinárnych konaniach. Podľa zákona môžu byť kamery v miestnostiach, kde sú umiestnení väzni, ktorí sú agresívni a ohrozujú spoluväzňov či stráž. V celách, kde si väzni odpykávajú disciplinárny trest a samoväzbu, či v celách, kde sedia chránení svedkovia. Tiež v celách s bezpečnostným režimom či celách, kde sedia väzni so špeciálnym zaobchádzaním, napríklad odsúdení, pri ktorých súd rozhodol o ich ochrannom liečení, či v celách v uzavretom oddelení. Väzni musia byť oboznámení s tým, že cela je monitorovaná kamerou.

 

Jaj, počkajte, zabudla som vás upozorniť, že to bolo nie teraz, ale už v roku 2014.

To mali teda hodne času, aby ten kamerový systém spravili vo väzniciach poriadne, nie? Pozrite si väzenskú ročenku, koľko sa vynakladá na basy,  z toľkých peňazí by nemal byť problém zaistiť funkčný kamerový systém.

 

Takže na cele väzňa ako bol generál Lučanský – minimálne od jeho samoúrazu oka – podľa mňa kamera určite byť mala.

A čo dodať k tomu, že bol vraj nedostatočne funkčný aj kamerový systém chodby pri jeho cele?

Nuž, ja mám rada rozprávky od Rúfusa, nie od predstaviteľov väzenského zboru…

 

 

Elena

 

K diskusii  moj.pokus  však daj link, pozrieme…