Veru 4. – Radi si to prečítame, drahý štát. . .

22. februára 2023, elenaistvanova, Veru

Predstavte si, zasa hoaxeri dajaký hoax vymysleli.

Že vraj Ministerstvo vnútra SR spisuje, čo od nás môže pri vojne brať. Teda, presnejšie, nie je to hoax, že to môžu brať a ani to, že to spisujú, ale je hoax, že to vraj spisujú len teraz, podľa ministerstva to spisujú každý rok.

Celé to upresnil článok v linku

https://www.hlavnespravy.sk/na-internete-koluje-dokument-ktory-vyvolava-obavy-ministerstvo-vnutra-vysvetluje/3051880

Na dokumente, ktorý je pod hlavičkou spomínaného rezortu, sa píše, že je potrebný “zoznam právnických osôb, fyzických osôb oprávnených na podnikanie a fyzických osôb, ktorým môže byť v čase vojny alebo vojnového stavu uložená povinnosť poskytnúť vecné prostriedky-predloženie”.

Podľa rezortu  toto „tlačivo“, ktoré vyvolalo mnohé otázky na Facebooku, vôbec nesúvisí s aktuálnou situáciou na Ukrajine. Na úseku obrany túto úlohu plnia všetky okresné úrady každoročne.

A keď som si pozrela veci k tej povinnosti, tak aj takéto niečo vraj úrady každoročne spisujú, tak pozrite – spisujú toto všetko – pracovnný zoznam, vecný zoznam a ubytovací zoznam, aby mohli potom rýchlo vydať

  1. nariadenie na doplnenie vecnými prostriedkami je dokument, ktorým riaditeľ odboru mobilizácie a záloh ozbrojených síl sekcie ľudských zdrojov ministerstva ukladá okresnému úradu v sídle kraja v spolupráci s okresnými úradmi v jeho územnom obvode doplniť vojenský útvar vecnými prostriedkami,
  2. nariadenie na uloženie pracovnej povinnosti je dokument, ktorým riaditeľ odboru mobilizácie a záloh ozbrojených síl sekcie ľudských zdrojov ministerstva ukladá okresnému úradu v sídle kraja v spolupráci s okresnými úradmi v jeho územnom obvode doplniť vojenský útvar fyzickými osobami na plnenie pracovnej povinnosti,
  3. požiadavka na zabezpečenie ubytovania je dokument, na základe ktorého vojenské útvary, ozbrojené zbory, Hasičský a záchranný zbor a osoby, ktoré plnia úlohy hospodárskej mobilizácie požadujú zabezpečiť ubytovanie v čase vojny alebo vojnového stavu,

 

No do kelu – každý rok to spisujú, a my vôbec nevieme o tejto našej občianskej povinnosti – iba keď nám raz na dvere zabúchajú, že „dajte“, „hybajte robiť do pekárne na nočnú zmenu“, alebo „sme tu, ideme k vám bývať“.

Takže do akého veku je pracovnú povinnosť možné uložiť? Zapátrala som – vraj až do dosiahnutia stanoveného dôchodkového veku. Naštvalo ma to – ak by tento štát viedli takí debili, že by nás zatiahli niekde do vojnového konfliktu niekedy, tak nechcem pre nich a ani pre ich sprostých voličov ani pohnúť prstom.

A kde je zoznam nehnuteľností, v ktorých by mohli ubytovávať nútene? Mal by byť verejne prístupný, aby to nebolo o tom, že kamošov nezapíšeme a tých ostatných hej. Ja si veru neprajem u mňa doma žiadnych hasičov, ani záchranárov či vojakov. Moje mačky sa cudzích ľudí boja, a ja ich tu veru tiež nechcem.

A nebudem ani analyzovať, čo by som bola tomuto štátu ochotná dať v prípade vojny – je nám to všetkým jasné, však?

 

Predsa to nemôže byť tajný dokument, tak nech to zverejňujú povinne okresné úrady. Aby sme si ako občania boli takejto svojej povinnosti vedomí a mohli sme sa v tom zozname aj nájsť, že čo by od nás chceli, však?

 

Elena