Založ si blog

Kvapky krvi 7. – Prečo som petíciu proti sexuálnej učebnici SAV pre školy podpísala. . .

Návrh na novú učebnicu sexuálnej výchovy na Slovensku ministerstvo školstva dostalo.

Petícia proti nej na internete beží, a tak som si pozrela, o čo vlastne ide. Lebo materiálov k tomu, vrátane tej navrhovanej učebnice, bolo na stránke viac ako dosť

https://citizengo.org/sk/210261-ziadame-slovensku-akademiu-vied-o-distancovanie-sa-od-jej-perverznej-nekvalitnej-ucebnice?fbclid=IwAR3Cjb6yB1-2E5p470ip6kM3Jv9WaWKeJld75BnRM94cahld6DyWLXu1gH8

Denník Postoj v článku v linku napísal, že pri takej sexuálnej výchove

https://www.postoj.sk/126999/ked-pod-plastikom-ludskych-prav-dochadza-k-plosnej-sexualizacii-spolocnosti

je dokonca otázka, či to nehraničí s porušovaním paragrafov 211 a 371 Trestného zákona o ohrozovaní mravnosti a mravnej výchovy mládeže.

 

Poprezerala som si všetky tie materiály.

Čo dodať? Nuž, ani učebnicu sexuálnej výchovy netreba pomaľovať pohlavnými orgánmi, isteže, ale na tom som sa len zasmiala. Jednoduchý autor, jednoduchý nápad, čo už.

Potom som zistila, že ide o aktivitu Ústavu sociálnej komunikácie SAV a smiech ma prešiel. To ako dlho toto zliepali za naše dane?

Dovolím si tvrdiť, že by som ju zostavila za jedno doobedu. Skutočne ma zaujíma, za koľko tento paškvil chcú predávať školám. Zlepím potom zo desať takých „učebníc“ na rôzne témy a tiež ponúknem ministerstvu komerčne.

 

Učebnica sa snaží vytvárať priaznivé postoje voči LGBTaneviemčoešte komunity a rovnosti ich práv. Úprimne sa snažím hľadať nejakú spoločnú hranicu medzi právami LGBTneviemčokomunity a ostatných. Poznám dosť ľudí, ktorí žijú v usporiadanom partnerstve a nepokladám to za žiadny problém, že žijú s partnerom či partnerkou rovnakého pohlavia,

Mám výhrady proti ďalším BTQneviem čo – detailne nepoznám, čo všetko to obsahuje a úplne mi teraz stačí, čo viem. Pedofilov vynechajme, o ich právach má u mňa diskusia stopku. Nie som ochotná ani  nikoho oslovovať ako „oni“ či „ono“, Rovnako nie som tolerantná voči tomu, ak sa niekto vydá za luster trebárs, som presvedčená, že namiesto oslovovania lustra ako manžela dotyčnej osoby by ju jej príbuzní mali radšej vziať ku dobrému psychiatrovi.

A pretláčanie práv transrodových osôb? Lengvársky by mal skutočne niesť zodpovednosť za svoj podpis na takom dokumente. Ak tí ľudia chcú byť označovaní ako Xpohlavie, potom je potrebné hovoriť o zmenách, ktoré by to v spoločnosti vyžadovalo, a až tak čokoľvek meniť. Skutočne by ma obťažovalo trebárs byť na izbe v nemocnici s transrodovou osobou. Ak má niekto pocit, že je žena, to ešte neznamená, že je žena. Je už dostatok skúseností z iných krajín – vrátane USA – ktoré poukazujú, že transrodovosť je zneužívaná, a už aj tie pôvodne hlboko a vysoko ústretové krajiny začínajú dávať hranice – najnovšie napríklad transrodové osoby nebudú môcť v športe súťažiť v ženských kategóriách.

Toto je ale oblasť, v ktorej som ochotná diskutovať. Už som pred časom písala v blogu, že toto je téma, o  ktorej by sa malo v spoločnosti diskutovať bez manipulácií a strany by si mali načúvať navzájom. Je o čom diskutovať. V článku spomenutý návrh rodovo citlivého jazyka ale beriem skôr ako vtip – nemienim sa prispôsobovať takému „rodovo citlivému“ jazyku

čerešničkou na torte je dokument s príkladom rodovo citlivého jazyka, ktorý by mal rešpektovať aj ľudí, ktorí údajne nie sú ani mužmi, ani ženami. Newspeaková veta „Bolo som za učiteľstvom a te sa ma zastalo“ po slovensky znamená: „Bol som za učiteľom a ten sa ma zastal“.

 

V článku

https://www.postoj.sk/125518/galeria-penisov-katalog-sexualnych-identit-a-rady-ako-na-prvy-sex

sa vysvetľuje, že tie učebnice sú dve – jedna pre deti 10 až 15-ročné, druhá pre SŠ.

Kniha určite nie je o partnerstve a rodine, je to iba akási sexuálna príručka s návodmi na masturbovanie, pokreslenými pohlavnými orgánmi (no, chválabohu že len pokreslenými, však mohli i nafotiť, dodala som si v duchu s humorom). Ak chcú deťom vykladať o masturbácii a ochrane rôznych druhov, nech vykladajú.

Dôvod, pre ktorý som podpísala tú petíciu, som však našla ďalej. To, čo ma fakt naštvalo, bol v časti 2 uvedený príklad na diskusiu.

Sexuálna výchova by podľa mňa mala zahŕňať ako dôležitú oblasť vzťahy a rodinu. No a táto vydarená učebnica sa síce volá Partnerské vzťahy a sexuálna výchova, ale nijaké partnerské vzťahy zmysluplne nerieši. Nazvali to autorky že „pracovný zošit“, ale na čom pracuje u vašich detí posúďte sami. Som rada, že moje deti už školopovinné nie sú, lebo by som rozhodne odmietla, aby im túto príručku niekto prezentoval. V tej príručke autorky údajne reflektujú aktuálne myslenie a vedecké poznatky. A píšu, že vychádzajú zo Štátneho vzdelávacieho programu pre gymnáziá a SOŠ, pre oblasť etiky, ale skutočne pochybujem, či mali správnu verziu toho ŠVP.

A i článok v linku na to narazil – no som rada, že nie som v tomto štáte sama, komu také niečo prekáža, povedala som si.

Veď posúďte sami. Tu je ten skvelý príklad:

V téme Čo ak ma niekto odmietne a ako odmietnuť? je zaradená diskusia. V nej majú žiaci rozoberať situáciu mladej ženy – milenky, ktorá sa trápi pre vzťah so ženatým mužom. „Už sú tam city z mojej strany a to nebola súčasť dohody. Problém je, že je tam ďalšia žena – tá jeho manželka. A on mi povedal, že ju nikdy neopustí a že nechce byť so mnou vo vzťahu.“ Ďalej opisuje, ako veľmi trpí, nechutí jej jesť a že to nedokáže ukončiť. Sťažuje sa, ako má ženatý muž výhody a ona za ním behá a nič nechápe.

Na situáciu reagujú autorky konštatovaním, že sklamanie z neopätovanej lásky alebo náklonnosti je úplne bežné. Nerieši sa pritom, že ide o mimomanželský pomer a takýmto vzťahom mladá žena – milenka ubližuje nielen sebe, ale aj rodine muža, s ktorým má pomer, a preto nie je vhodný. Publikácia jej odporúča rozhovory s blízkymi, rodinou či odborníkom, šport, kreatívne aktivity alebo pobyt v prírode.

Óóóó, aké skvelé odborné rady – skutočne by ma zaujímalo, čo dotyčnej povedia jej blízki na to. Mohli by prípadne autorky doplniť pokračovanie tej skvelej učebnice v tomto smere pokračujúcim zošitom s nahrávkami rozhovorov tých blízkych a rodiny, určite si to rada prečítam a vypočujem.

No a myslím si, že by tú učebnicu mali  v SAV rozhodne premenovať – dalo by sa aj jedným slovom, podľa tohto ich príkladu usudzujem.

 

Nevera vždy poškodzuje nevinných ľudí – podvádzaného partnera a deti, utrpenie a stres zanecháva dopady na ich zdraví. Pre mňa je žena, ktorá sa vláči so ženatým chlapom, pobehlica – ak nemá zábrany ubližovať svojim konaním iným ľuďom, nemám zábrany nesolidarizovať s ňou v ničom. Sprotivil sa mi solidárny systém práve preto, že v ňom musím tak veľa – viac ako tri dni v každom týždni – robiť i na ľudí, ktorí si to podľa mňa vôbec nezaslúžia  a dobrovoľne by som na nich nevynaložila ani cent a ani minútu môjho života.

Nemyslím si, že potrebujeme rozširovať rady šlápot na Slovensku príkladmi takej učebnice, bola by som skôr úprimne rada, keby sa ženy bez morálnych zábran a ohľadov stali u nás vymierajúcim druhom. A tak petícia môj podpis dostala.

 

Elena

 

K diskusii   luna 5  Normálne je, ak vzťah nefunguje, ukončiť ho. Ale najskôr ho ukončiť a tak začať nový. Pre mňa každá žena, ktorá sa vláči so ženatým chlapom, je a zostane šľapka, ktorá bez zábran ubližuje iným ľuďom.

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000544x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie