Jedenástka 7. – Ukrajinská múka a paragrafy. . .

6. mája 2023, elenaistvanova, Jedenástka

Ukrajinská múka mohla narobiť riadnu šarapatu za ten čas, čo ju tu kšeftári nakupujú, zrejme aj melú a do kadečoho dávajú.

Myslím, že by nám kompetentní mali jasne povedať, odkedy sa ukrajinská múka a výrobky z nej k nám dovážali, koľko tej múky sa tu priviezlo a tiež poskytnúč presný zoznam ďalších potravín, v ktorých ten pesticíd mohol byť,

Stav globálnej núdze pre covid už je zo strany WHO zrušený oficiálne – https://www.noviny.sk/slovensko/788915-koniec-pandemie-who-odvolala-globalny-stav-nudze-pre-covid-19

tak tu hlavný hygienik skutočne nemá o čom uvažovať – azda nebudeme celosvetovou výnimkou, že budeme v respirátoroch chodiť kvôli pandémii, ktorá oficiálne neexistuje. Mal by ich nosenie u nás zrušiť bezodkladne.

Ale mal by preveriť riadne ukrajinské škodliviny. V čom všetkom sú doteraz popchaté?

Aké to môže mať dopady na zdravie konzumentov? Mal by sa k tomu hlavný hygienik verejne vyjadriť – lebo ak niekto predáva výrobky zdraviu škodlivé, nesie aj zodpovednosť za škody na zdraví tých, ktorým ich predáva. 

 

A samozrejme, keď som uvažovala nad tými ukrajinskými nekvalitami, tak som si uvedomila, že tu i ďalší trestný čin môže byť páchaný zo strany predajcov a aj nákupcov múky. lebo program Obilie z Ukrajiny mal dodávať obilie s podporou 150 miliónov dolárov i z prostriedkov EÚ – a pravdaže mal ich dodávať krajinám ohrozeným hladom a suchom. Jednalo sa o africké krajiny, ktoré boli aj menované, ako Jemen, Etiópia, Sudán, Somálsko. Rozhodne medzi nimi nebolo menované Slovensko, ani iné európske krajiny, patriace do EÚ.

Bolo by to i divné, nakupovať tú pšenicu odtŕhaním jej od úst hladujúcim v Afrike. Najmä keď, ako píše na svojom webe Rada Európy

https://www.consilium.europa.eu/sk/infographics/ukrainian-grain-exports-explained/

EÚ je významným svetovým producentom a vývozcom pšenice. Podľa odhadov EÚ vyviezla v roku 2022 približne 36 miliónov ton pšenice letnej. Medzi cieľové krajiny patrí Alžírsko, Maroko, Egypt, Pakistan a Nigéria.

Ako významný svetový producent pšenice EÚ nepochybne nie je v žiadnej svojej členskej krajine odkázaná na dovoz obilia z Ukrajiny. Tobôž nie na úkor krajín ohrozených hladom. A akýkoľvek dovoz obilia do krajín EÚ by nepochybne nebol dotovaný 150 miliónmi dolárov.

 

Ak nakúpili mlyny v SR ukrajinské obilie, šlo o obilie dotované  tými 150 miliónmi dolárov? Potom podľa môjho názoru môže ísť o podvod s financiami Európskej únie a požiadala som kontrolné orgány EÚ OLAF o dôsledné preverenie týchto skutočností.

 

Elena

 

K diskusii

popelka  z ČTK to prevzalo viacero slovenských novín,

Oficiálnu stránku RE citujem, takže oni to majú oficiálne takto doslovne zverejnené. Úlohou OLAF bude preveriť, či šli peniaze na pšenicu posielanú do EÚ, lebo ak áno, ide o podvod s financiami EÚ.

A áno, veľkú časť ukrajinskej pôdy vraj zakúpili dve americké firmy.