Založ si blog

Hm 3. – Vrahyňa Božka. . .

Prepustili na slobodu „Brutálnu Božku“ – ako médiá nazvali vrahyňu.

V súvislosti s tým prípad dvoch brutálne utýraných bezdomovcov zarezonoval niektorými médiámi na Slovensku. Vražda sa odohrala v roku 1997 – a tých dvoch bezdomovcov utýrali 4 ďalší bezdomovci skutočne hrozným spôsobom,  Smiali sa na tom, ako ich obete kričia od bolesti, detaily činu popisuje článok v linku

https://www1.pluska.sk/krimi/jedna-najbrutalnejsich-kriminalniciek-je-25-rokoch-slobode-co-ma-tato-vrahyna-rovasi/4

A tak v blogu dnes uvažujem nad páchateľmi podobných činov.

 

Článok v nižšie uvedenom linku popisuje jej život na slobode po 23 rokoch. Už deviaty mesiac brázdi slovenské ulice

https://www1.pluska.sk/krimi/exkluzivne-prve-slova-brutalnej-bozky-23-rokoch-vazenia-toto-je-zivot-nestoji-nic

Vydesilo ma v článku najviac to, že vyštudovala za zootechničku v Liptovskom Mikuláši. Preboha, začnime už konečne robiť dôsledný výber do profesie – aby sa k práci so zvieratami nedostávali anetickí psychopati. 

Otvorene – pri čítaní článku som si uvedomovala, ako sa psychopatia skutočne v čase nemení. Ani slovo súcitu s obeťami, ktoré utýravala niekoľko dní. Ani slovo ľútosti nad činom – len bagatelizovanie a výhovorky – bola opitá, aj lump spolupáchateľ na ňu zvalil všetku vinu. Ani slovo porozumenia pre iných – jedine veľká sebaľútosť. Rodina za ňou nechodila na návštevy, to jej priťažilo – lebo nikto jej neposielal peniaze a aj v posudku mala, že nemá zázemie. No teda, nemali by nakoniec tú rodinu potrestať?  Ani náznak toho, že jej je ľúto, ako ona sama svojim činom sťažila život i svojej rodine – lebo i na nich iste mnohí pozerali cez prsty. A hej, pravdaže, nikde ani slovo o tom, že jej blízki chýbali – len že kvôli ich nechodeniu mala tie vyššie uvedené nevýhody.

 

Má zdravotné problémy so žalúdkom i nohami, no tak sa jej poskladáme i na ich liečenie, však? Teraz dostáva „iba“ 70 eur na mesiac. 5 rokov vraj šila topánky, ako píše jeden z článkov.  Sama uvádza, že nepracovala ani vo väzení, hoci mohla. Ani teraz nemá prácu, ako inak, len prázdne fľaše zbiera. Ale chcela by dotykový mobil s internetom a facebookom. Nie napísať blízkym tých, ktorým brutálne zabila deti a ospravedlniť sa, nie ísť na hroby obetí a zapáliť im aspoň raz sviečku. Nie začať robiť niečo užitočné, aby vrátila spoločnosti to, čo minula svojim pobytom v base.

Za 23 rokov sme sa jej pritom vyskladali slušnú kopu peňazí na väzenský pobyt. Celkom presne ich uviesť neviem, pretože sa v priebehu rokov výdavky na deň menia, narastajú a mení sa aj hodnota peňazí v čase inflačne. Uvediem vás do obrazu – napríklad v base v Trenčíne na jednu väznenú osobu na deň boli v roku 2018 náklady vyše 101 eur, v roku 2020 už boli tie isté náklady vyše 150 eur na deň. Priemerne  mali na deň 222 väzňov, takže za rok 12, 2 miliónov.

https://web.ac-mssr.sk/wp-content/uploads/2021/Statisticka_rocenka_2020/ZJVS/Ro%C4%8Denka%202020.pdf

Kristepane, za kvalifikovanú prácu nám toľko štát nezaplatí, koľko vynaloží na jedného kriminálnika v base. 

 

A to je len jedna väznica. Len jeden rok. Obrovské peniaze by sme ušetrili, keby sme nemali na krku kriminálnikov. O koľko vyššie by mohli byť u nás dôchodky? O koľko viac nemocníc by sme mali? Ako by sme zlepšili život ľudí s postihnutím bezplatnými rehabilitáciami a kúpeľnými liečbami? Aké útulky pre zvieratá s pomocou štátu pravidelnou by sme mohli vybudovať? Aké by mohli byť naše cesty, životné prostredie? O koľko lepšie platy by sme mohli mať? O koľko viac by sme mohli oddychovať, keby sme ustavične nesolidarizovali s kadejakými nezodpovednými lumpami?

Namiesto toho sa skladáme na život rôznym darebákom – robíme čoraz viac a čoraz dlhšie.

Pritom nejde len o výdavky na pobyt v base. K tomu prirátajme nepriame náklady – že ak človek má deti a nepracuje, aby ich živil, musia sa im poskladať na živobytie a na všetky ich životné náklady  (školstvo, zdravotníctvo, sociálne služby) iní ľudia, ktorí pracujú. Ak niekto nezarába  a nedáva na generačnú dôchodkovú solidaritu, musí na jeho rodičov vyrobiť niekto iný, aj na ich výdavky v zdravotníctve a v sociálnych službách,

Kladiem si čoraz častejšie otázku, o koľko času nášho života a o koľko našej životnej úrovne nás okradnú tí, ktorí žijú nezodpovedne. A cítim čoraz menej ochoty sa s nimi deliť a niesť dopady za ich nezodpovedný život.

 

 

 

Elena

 

K diskusii  mirsa  Nezodpovednosť je ľudská vlastnosť. A popisovaná situácia je problém nezodpovedného majiteľa, nie psov, Možno si to ani neuvedomuje, jednoducho mu to treba jasne povedať. Ak by pokračoval v tomto správaní, stačí podať sťažnosť správcovi bytovky.

 

milan1  Ďakujem za upozornenie. Základom však je, že na jeden deň pobytu väzňa dáme sumu, ktorú nedostane pracujúci človek na kvalifikovanú prácu – a to z tej sumy pracujúci živí celú svoju rodinu, A nedostáva ju za víkendy. Suma rátaná na väzňa je denná jednotka, a náklad iba na neho samého. Samozrejme, ako som uviedla v článku, popri priamych nákladoch sú i náklady na to, čo by mal väzeň zaistiť svojou poctivou prácou – živobytie pre deti a generačnú solidaritu rodičom – aj tieto náklady namiesto neho dávame.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999461x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie