To svetlo svieti 11. – Kvapky dobra – nemusíte mať menej, ale môžete dať viac. . .

24. decembra 2023, elenaistvanova, to svetlo svieti...

Správy a obrazy mihajúce sa nám pred očami ako výpoveď o svete, v ktorom žijeme.

Dve postavy – matka a jej dieťa – kráčajúce v temnote rána popri ceste odhodlane raz či dva razy do týždňa smerom k mestu. Chodia hľadať jedlo v kontajneroch.

X

Recyklisti – ak posedíte chvíľu pri čakaní na bus v Revúcej, určite uvidíte aspoň dvoch-troch ľudí, ktorí sa chodia prehrabávať košmi a hľadajú fľaše na recyklovanie.  Záchvat smiechu som dostala nedávno pri naivnom článku o tom, ako prekvapivo vzorne Slováci vracajú tie plastové fľaše, že to ani nečakali autori nápadu v takom rozsahu. Nuž, prezradím autorom nápadu pravdu – keby sme nemali recyklistov, výsledky by boli podstatne, podstatne horšie.

X

 

Ďakujem ti za túto správu, nič krajšie som už dlho nečítala. A pritom by možno stačilo málo, nie je problém vymyslieť nejaké vylepšenie – povedala som Zámeru sveta so slzami v očiach. Nikto okrem neho ma nevidí plakať, veru nie – to by bolo vzácnejšie ako jednorožec – musela by som vám skutočne veriť, aby som pri vás plakala. To isto z tej prekonanej virózy teraz som ešte takto rozcitlivená . utierala som si slzy chrbátom ruky.

Veru nie, zavrtel hlavou, ty si takto trafená furt. Ustavične sa im snažíš uľahčovať cestu, pritom ťažká cesta ich môže vylepšiť. Potom sa zasmial a objal ma. Doberám si ťa, vieš. Táto tvoja úporná snaha  – ako to zakaždým na mňa skúšaš, že spolu tento svet vylepšíme – sa mi na tebe páči najviac.

Rozosmialo ma to – a hej, tu je ten nádherný článok

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/766360/zachran-jidlo-nesnedene-skolni-obedy-na-praze-5-uz-nekonci-v-kosi-vozi-je-do-azyloveho-domu.html

 

V čase vianočnom by stačilo málo, aby pár kvapiek dobra rozžiarilo svet. Ten článok by mohol byť inšpiratívny i povianočne, po celý rok – toľko jedla sa vyhadzuje u nás – a pritom sú ľudia, ktorí chodia po košoch zbierať zbytky.

Možno by stačilo urobiť na sídliskách pri košoch panel s poličkami, aby ste tam položili potraviny s končiacou zárukou. Alebo také, ktoré nestihnete zjesť, lebo niekam odchádzate. Prípadne sa podelili o kúsok jedla s inými len tak, pre radosť – pár kúskov koláča. Nespotrebované desiaty či ovocie, prípadne aj obedy v balení nechať dostupné pre tých, ktorí sú hladní.

A podobne aj pri reštauráciách – ten nápad s kávou zaplatenou navyše nie je zlý, no mohli by sme ho rozšíriť o poličku pri vchode, kde by sa vyložili naporcované nepredané jedlé. Škatuľka s polievkou alebo druhým jedlom, aby si ju okoloidúci mohlli zobrať. Nemali by toľko bioodpadov, a pomohli by takto ľuďom v núdzi.

 

Elena

 

 

K diskusii  moj.pokus  Naivný v očakávaní, že ich uvedomelo vracajú samotní konzumenti. Inak som, pravdaže, rada, lebo recyklistom to pomáha, že si takt prilepšia o pár eur denne.