Čas pravdy 3. – Kultúra smrti. ..

21. decembra 2022, elenaistvanova, ČAS PRAVDY

Povoliť eutanáziu je ako vypustiť džina z fľaše.

Niektorí žiadajú o možnosť eutanazovania pre situáciu, v ktorej sa cítia zdravotne bezvýchodiskovo. No spoločnosť by mala hľadať spôsob, ako im tlmiť bolesť, ako ich nenechávať s pocitom samoty a nepotrebnosti. Písala som o tej téme v blogu párkrát, napríklad tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/02/06/s-laskou-mama-10-tie-najmudrejsie-slova-o-eutanazii/

alebo tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/07/04/aerian-9-eutanazovat-eutanazovat/

 

Eutanázia je každopádne témou, ktorej by spoločnosť mala venovať pozornosť, pretože podľa mňa sa pod jej rúškom šíri fašizmus v jeho najobludnejšej podobe.

Nechajme teraz bokom prípady ľudí s postihnutím, o ktorých som kedysi písala v mojich blogoch a ktorých doslova lekári utýrali niekoľkodňovým zomieraním bez jedla a vody – hoci skutočne ma zaujíma, či by nechal niektorý lekár tak zomierať svoju matku či dieťa.

Pozrime sa na príklad Kanady a reálnu súčasnú situáciu v nej, kde sú do samovraždy doslova tlačení niektorí ľudia. V roku 2016 legalizovali eutanáziu  a  podľa záznamov tam lekári dodnes usmrtili viac ako 30-tisíc ľudí. Eutanázia bola sprvu legalizovaná v roku 2016 pre informovaných a súhlasiacich dospelých Kanaďanov, u ktorých sa predpokladá „ťažký a nenapraviteľný stav“ a existovali  opatrenia pred zneužitím – aby bola žiadosť podaná písomne pred 2 nezávislými svedkami,  možnosť kedykoľvek túto žiadosť stiahnuť a povinné obdobie na premyslenie. V roku 2021 boli tieto opatrenia oslabené  – stačí len jeden nezávislý svedok, netreba požiadavku konečného vyjadrenia súhlasu a zrušila sa desaťdňová lehota na premyslenie. Zároveň sa zväčšila oprávnenosť na eutanáziu o novú skupinu: pre „osoby, ktorých prirodzená smrť sa nedá rozumne predvídať“. Patria sem Kanaďania žijúci so zdravotným postihnutím a od marca tohto roku budú mať na ňu nárok aj tí, ktorých jedinou zdravotnou ťažkosťou je duševná choroba.

Článok v linku

https://www.postoj.sk/120645/kam-az-kanadsku-spolocnost-doviedla-legalizacia-eutanazie

popisuje smutnú skúsenosť vojnovej 52-ročnej vojnovej veteránky, ktorej po žiadosti aby bol v jej dome nainštalovaný výťah pre invalidné vozíky, ponúkli eutanáziu.

„Madam, ak ste taká zúfalá, môžeme vám ponúknuť MAID, lekársku pomoc pri zomieraní,“ napísal 52-ročnej žene zamestnanec VAj žiadosti, aby bol v jej dome nainštalovaný výťah pre invalidné vozíky.

Gratulujem takej spoločnosti – nielen firme, ale i celej kanadskej – je skutočne na úrovni.

 

Ako píše článok v linku

https://www.postoj.sk/119505/lekarske-kolegium-navrhlo-kamuflovat-udaje-o-vykonanych-eutanaziach

V niektorých častiach krajiny tvorí eutanázia až 5 percent všetkých úmrtí. Za posledné roky sa eufemistické pomenovania pre eutanáziu menili od samovraždy s pomocou lekára cez umieranie s pomocou lekára, lekársky asistovanú smrť, „lekársku pomoc pri umieraní“ až po MAiD (s malým písmenom „i“; z angl. Medical Assistance in Dying, pozn. prekl.) a nakoniec po pokus o vymazanie skutočnosti, že ide vôbec o skratku. Eutanázii sa v Kanade teraz nepovie inak ako MAID.

Článok popisuje zaujímavú vec, ako chcú lekári kamuflovať údaje o eutanázii. Sú tam veci hodné pozornosti.

A jednu z nich záverom –

v bývalom koncentračnom tábore Mauthausen pod sklenenou vitrínou sa nachádza register úmrtí od hlavného lekára tábora SS. V sprievodnom popisku múzea sa píše:

Oddiely SS falošne evidovali príčiny úmrtí. Väzeň Ernst Martin, pridelený ako úradník, pridával do registra úmrtí tajné značky k prípadom, pri ktorých sa dozvedel, že väzni boli zabití úmyselne. Umiestnením bodky za miestom narodenia označil obete smrtiacich injekcií.

Podobnosť s kanadskými lekármi a ich snahou zametať stopy „eutanazovania“ čiste náhodná?

 

Byť pravdivý je prvým krokom k obnoveniu morálnej triezvosti. 

 

Elena