Založ si blog

S láskou, mama 10. – Tie najmúdrejšie slová o eutanázii. ..

Eutanázia je ťažká dilema pre spoločnosť. Morálna pasca podľa mňa. Poviem vám, pravdaže, v dnešnom blogu otvorene, kto povedal podľa mňa tú najmúdrejšiu vec, ktorú som kedy počula o eutanázii

 

Zlo je skrátka ako kysnúce cesto…

Kanada už pár rokov špekulovala o eutanázii. Najskôr schválili v provincii Quebec beztrestnosť asistovanej samovraždy v 2013. Potom v roku 2016 v Kanade zlegalizovali aj eutanáziu:

  • Pôvodne len ako možnosť pre ľudí nad 18 rokov, trpiacich smrteľnou a nevyliečiteľnou chorobou.
  • Neskôr ju rozšírili o ľudí s degeneratívnymi ochoreniami.
  • Následne ju doplnili o možnosť eutanázie aj pre deti, ak sú mentálne postihnuté.

A ako sa dalo čakať, rozbehla sa lavína problémov. Objavili sa žiadosti rodičov o eutanáziu svojich postihnutých či chorých detí. Nuž, svoj patologický vzor majú – Holandsko, pre niektorých krajina neobmedzených možností. Raj drog a drogovo závislých, „sexuálnej slobody“. A Groningenského protokolu, pravdaže, dodávam tvrdo – podľa neho môže lekár beztrestne usmrtiť dieťa s rázštepom chrbtice, či s hydrocephalom. Pretože postihnutie je podľa nich legitímny dôvod na smrť. A svet, namiesto toho aby Holandsko vylúčil zo spolupráce a zrušil s nimi obchodné dohody, pokojne sa tomu prizerá. Pre mňa je to odstrašujúci príklad popletených hodnôt. Užívanie akejkoľvek drogy a v akomkoľvek množstve pokladám za slabosť charakteru človeka, a nie za cestu ku duchovnému oslobodeniu. Človek, ktorý skutočne duchovne rastie, nepotrebuje na svojej ceste nijaké pochybné barličky. O „sexuálnej bezzábranovosti“ mám tiež svoj názor, podľa mňa zrelý dospelý človek dokáže šťastne žiť v kvalitnom, monogamnom vzťahu, pretože sex si prepojí s citovou väzbou.

Iste, aj ďalšie krajiny povolili podobnú eutanáziu – Belgicko, asistovanú samovraždu aj Švajčiarsko. A počet „eutanazovaných“ dramaticky narastá.

http://pjsaunders.blogspot.com/2013/04/stunning-4620-increase-in-belgian.html

Populácia starne. A normy v spoločnosti sa patologicky posúvajú v rôznych oblastiach – vo vzťahu ku slušnosti, čestnosti, vernosti, zodpovednosti, aj eutanázii. Spomínate si na efekt kĺzačky, ktorý som v blogu pred časom popísala? Ak sa zlu len prizeráme, ono narastá. Vždy narastá, ak ho nezastavíme. Je ako kysnúce cesto…

 

Tie najmúdrejšie slová o eutanázii…

Povedal ich Norman Kunc, chlap žijúci na vozíku, od narodenia s postihnutím mozgovou obrnou. Vyštudoval vysokú školu, je ženatý a má dve deti. Jeho príbeh nájdete v článku Právo na eutanazii na http://mujautismus.cz/2018/10/pravo-na-eutanazii/

Podľa neho zákon o eutanázii pripravuje Kanaďanov s postihnutím o bezpečnú sieť duševného zdravia, pretože postihnutie u človeka vníma ako „správny“ dôvod, prečo by sa mohol rozhodnúť zomrieť. Povedal: „Keby zomrela moja žena, a ja by som začal trpieť depresiou a samovražednými myšlienkami, na rozdiel od zdravého človeka by ma neliečili, ale pokladali by to za racionálne rozhodnutie zomrieť.“ A preto žiada, aby mal rovnaké právo pomoci dostať sa z depresie, získať odbornú pomoc formou liečby, a nie smrť v podobe „asistovanej samovraždy“, alebo eutanázie.

Celé jeho vyjadrenie nájdete

https://youtu.be/FCe9dsNr5P0

 

Áno, tieto jeho slová odhaľujú falošné hranice v nás samých…

Tí, ktorí by ho mali chrániť a liečiť, vkladajú vlastné predsudky do pohľadu na neho a na jeho život, pretože jeho život s postihnutím vnímajú ako neznesiteľný a nehodný rovnakej ochrany ako u človeka bez postihnutia – na rozdiel od neho samého.

Myslím, že spoločnosť by mala dvojnásobne prísne monitorovať názory zdravotníkov v tomto smere. A to nielen na základe jeho prípadu. Mám som aj osobnú skúsenosť. Môj syn bol po jeho smrti v priebehu súdneho konania s nemocnicou vystavený podobným patologickým názorom právoplatne odsúdenej páchateľky – lekárky, ktorá spokojne vypisovala súdu do občianskoprávneho konania svoje názor o menšej hodnote života človeka s postihnutím. Ja som musela znášať tieto názory, štát ma pred nimi účinne nechránil, rovnako ako moje mŕtve dieťa.

Je menej znesiteľný a menej cenný život človeka s postihnutím, alebo… a mohli by sme tam dosadiť skutočne kadečo…

Rovnako by sme mohli hovoriť, či bol väčším prínosom pre ľudstvo život Hawkinga, alebo…

Ach, ach, koho všetkého by sme „eutanazovali“?

 

 

Elena   7.2.2019

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004550x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie