Veru 6. – O chlapovi, ktorý netára, ale koná. . .

1. marca 2023, elenaistvanova, Veru

Mimoriadne dôležitá vec sa dnes začína.

A k tomu nadpisu – škoda veru, že vás nemôžem nechať hádať, kto je takým chlapom na pravom mieste – koľkí z vás by to naozaj uhádli. Lebo tento chlap sa skutočne mediálne nepredvádza, ale efektívne pracuje.

Prezradím vám to teda – je to náš verejný ochranca práv.

No a toto si naozaj poriadne prečítajte, je to moc dôležité

VEREJNY-OCHRANCA-PRAV-VSIMAJME-SI-VIAC-NASICH-BLIZKYCH-POCAS-HOSPITALIZACIE-NA-PSYCHIATRII

 

Verejný ochranca práv  u nás zameral pozornosť na pomoc ľuďom, ktorí sa ocitnú v psychiatrickej liečebni, alebo ich označia ako pacienta s psychiatrickým problémom – že je v rámci nemocničnej liečby úzkostný, nepokojný, a zdravotníci pacienta „fixujú“ alebo „tlmia“.

Keď nedávno na Infovojne popísala pani Iveta desivý príbeh svojho brata, ktorý v nemocnici prišiel aj o život

https://www.infovojna.bz/prehravac/dopoludnie-na-infovojne-s-adrianom-1112023

hovorila som si, že takémuto niečomu sa nemôžeme mlčky prizerať. Ja teda rozhodne nemlčím, však som aj potom podanie GP poslala – azda ste si nemysleli niekto, že v tom blogu o liste generálnemu prokurátorovi žartujem

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2023/02/12/ooo-8-list-pre-generalneho-prokuratora/

Nie, rozhodne nie. Tak snáď už vo veci konať začali.

 

Ten, kto ale určite koná, je verejný ochranca práv – ak by zdravotníci pri hospitalizácii použili obmedzujúce prostriedky voči pacientovi – či už „fixovanie“, alebo chemické pritlmovanie, budú od dnešného dňa mať povinnosť to do 48 hodín oznámiť osobe, ktorú si určil pacient.

O každom jednom použití takéhoto prostriedku bude musieť zdravotnícke zariadenie viesť dôsledný záznam, a aj informovať pacientom určenú osobu.

Nech je prípad pani Ivety a jej brata pre nás všetkých varovaním. Jej brat sa tejto pomoci, žiaľ, nedožil. Ale vaši blízki ju oddnes majú pre svoju ochranu k dispozícii.

Žiadne zľahčovanie zdravotnej starostlivosti nadmerným pritlmovaním pacienta, ani „zvládanie nepokoja“ neagresívneho pacienta.

Od dnešného dňa platí novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá pacientovi toto právo v SR garantuje. Verejný ochranca práv o tom informuje vo vyššie uvedenom linku, a sú tam aj kontakty na neho – v prípade potreby neváhajte linky využiť, je to zjavne správny chlap na správnom mieste.

 

Elena

 

K diskusii  anysta  zlatko, musia to mať s Vami Vaši blízki ťažké, ak ste schopná rozprávanie pani Ivety o smrti jej vlastného brata vyhlásiť za dezinfo…