Založ si blog

Óóó 8. – List pre generálneho prokurátora. . .

Je potrebné v tejto spoločnosti čeliť pravde a vykročiť ku spravodlivosti. Som fanúšikom spravodlivosti, a tak malý výkop v jej mene som urobila.

 

Vážený pán generálny prokurátor,

 

vzhľadom na medializované oznámenie o skutočnosti že Generálna prokuratúra SR začala prešetrovať nadpriemerné úmrtia spojené s pandémiou COVID-19 v SR, pokladám za moju občiansku povinnosť upozorniť Vás na podozrenie, že v situácii pandémie mohlo dochádzať ku nadbytočným úmrtiam ľudí i z dôvodu nekvalifikovanej obsluhy umelej pľúcnej ventilácie (UPV) v nemocniciach SR.

Žiadam Vás o preverenie uvedeného podozrenia a ďalších mnou uvádzaných skutočností, či nedošlo ku spáchaniu trestného činu v súvislosti s nimi.

K veci uvádzam:

 

Dňa 21. septembra 2021 uviedol denník SME v článku v linku

https://domov.sme.sk/c/22746994/koronavirus-na-slovensku-covid-19-plucna-ventilacia.html

že na Slovensku máme vyše 400 vysokoprietokových ventilácií.

Žiadam Vás o preverenie  uvádzanej skutočnosti o počte UPV v SR v skutočnosti, nakoľko článok v denníku Pravda zo dňa 13. septembra 2020 v linku

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/562774-slovensko-ma-dvetisic-plucnych-ventilacii/

uvádza, že Slovensko má dvetisíc pľúcnych ventilácií.

Je nepochybne potrebné preveriť, že  ak Slovensko v roku 2020 malo 2000 UPV, kam sa podelo 1600 z nich počas niekoľkých mesiacov. Pretože na nadmernosť úmrtí Slovákov v pandemickej situácii mohol pôsobiť aj nedostatok UPV.

 

Taktiež denník SME v článku zo dňa 21. septembra 2021 – link príslušného článku vyššie poskytujem –  uviedol, že

Keď sa pacient na ventiláciu dostane, má najvyššiu šancu, že infekciu koronavírusom prežije. Počas druhej vlny pandémie covidu sa však pravdepodobnosť prežitia na ventiláciách veľmi líšila v závislosti od nemocnice. Niekde zachránila život viac ako ôsmim pacientom z desiatich, inde len slabú polovicu. Kompletnú štatistiku úmrtí na umelých pľúcnych ventiláciách za jednotlivé nemocnice sa denníku SME nepodarilo získať, lebo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) ju neposkytlo z dôvodu ochrany štatistickej dôvernosti.

Tým NCZI znemožnilo pacientom zvoliť si miesto, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť v situácii závažného ohrozenia života percentuálne významne úspešnejšie. Pacient by mal mať právo vedieť, kde je aká kvalita zdravotnej starostlivosti poskytovaná – o to závažnejšia je táto skutočnosť, ak sa jedná o záchranu jeho života.

K veci tiež uvádzam, že – citované z vyššie uvedeného článku  napojenie pre pacienta bolo Najlepšie na vysokoprietokovú, ktorá je najlepšou umelou pľúcnou ventiláciou dostupnou v našich nemocniciach.

Ibaže pacienti nemali k dispozícii informáciu, v ktorých nemocniciach sa táto pre nich najlepšia vysokoprietoková ventilácia nachádza. Domnievam sa, že nesprístupnenie tejto informácie je porušením práva pacientov na primeranú informovanosť. Doteraz nevieme, či boli rozdelené tieto najlepšie UPV rovnomerne po všetkých nemocniciach, alebo ich mali iba vybrané nemocnice, a kvôli čomu.

I to môže znamenať porušenie práv pacientov z hľadiska dostupnosti kvalitnej zdravotnej starostlivosti.

K veci tiež uvádzam, že citovaný článok uvádza tiež

Jeden z najväčších odborníkov u nás na vysokoprietokové ventilácie anestéziológ Pavol Török z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych ochorení (VÚSCH) v Košiciach vraví, že pod rozdielnu úmrtnosť sa podpísala aj rôzna schopnosť pracovať s ventiláciami. Nepriamo z toho vyplýva, že prežitie ťažko chorého pacienta na ventilácii závisí aj od toho, do akej nemocnice sa dostane.

Bolo porušené právo pacienta na informácie. Z uvedeného vyplýva, že neinformovaním o kvalite schopnosti nemocníc pracovať s UPV riadne a včas bola znížená šanca niektorým pacientom na ich prežitie.

K veci tiež uvádzam, že v článku v denníku Pravda zo dňa 23. novembra 2021

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/607944-lekar-visolajsky-kam-zmizli-ventilacie-alebo-zmizli-ludia/

sa šéf lekárskych odborov Visolajský vyjadril

Sú len dve možnosti, buď nám niekto z našich nemocníc ukradol vyše sto drahých prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu, alebo z našich nemocníc odišlo príliš veľa skúsených lekárov a sestier, ktorí tieto ventilácie obsluhujú. Ak je pravda, že sa tu udiala takáto rozsiahla krádež prístrojov, ide o vážny prečin, lebo ide o všeobecné ohrozenie zdravia a životov obyvateľstva. Ak nám však od jari odišli z našich nemocníc stovky zdravotníkov a minister zdravotníctva voči tomu neurobil za celý rok NIČ, tak len mykneme plecom?“

Stotožňujem sa s jeho názorom vo veci, a preto Vás žiadam, aby ste preverili aj nasledovnú skutočnosť, že či došlo ku zníženiu počtu UPV zatiaľ neznámym páchateľom zatiaľ neznámym spôsobom. Na rozdiel od lekára Visolajského však poukazujem, že nešlo o rozdiel 100 prístrojov, ale o podstatne väčší rozdiel, až 1600 UPV. Ak by niekto tieto prístroje zo slovenských nemocníc niekam vzal, to by bola nepochybne škoda veľkého rozsahu, nehovoriac o ohrození životov slovenských občanov.

Na základe citovaného vyjadrenia lekára Visolajského poukazujem na skutočnosť, že ak sa preverením skutočností zo strany GP zistí, že sa v slovenských nemocniciach nachádzali všetky UPV i po roku, t. j. v plnom počte v roku 2021 v porovnaní s rokom 2020,  potom je potrebné preveriť, koľko zaškolených odborníkov na prácu s UPV sme mali v uvedenom období na Slovensku – t. j. koľko ich bolo v roku 2020, koľko ich bolo v roku 2021 – či sa zakladá na pravde vyjadrenie lekára Visolajského o odchode týchto odborníkov, znížení ich počtu v nemocniciach. Lebo ak áno, potom nepochybne nečinnosť kompetentných osôb by mala zakladať ich trestnú zodpovednosť za ohrozenie verejného zdravia.

Rovnako ma vedie táto informácia i ku názoru, že je potrebné preveriť, či sa v situácii pandémie zaškoľovali ďalší odborníci v prípade ich nedostatku v slovenských nemocniciach. Lebo ak nie, potom nepochybne nečinnosť kompetentných osôb by mala zakladať ich trestnú zodpovednosť za ohrozenie verejného zdravia.

K veci zároveň uvádzam, že pokiaľ sa šetrením GPO preukáže, že UPV boli v slovenských nemocniciach v plnom počte pôvodne zakúpených UPV a boli riadne rozdelené do slovenských nemocníc rovnomerne, respektíve pomerovo, je potrebné pre zistenie príčin nadmernej úmrtnosti slovenských občanov na COVID-19 v pandemickej situácii vziať do úvahy a riadne preveriť aj skutočnosť, či v dostatočnom počte disponovali príslušné nemocnice s UPV aj dostatkom odborníkov zaškolených na obsluhu UPV.

Žiadam Vás preto, pán generálny prokurátor, aby ste preverili okrem iného aj skutočnosť, či nemocnice v SR, ktoré disponovali UPV, mali aj dostatok príslušne zaškolených odborníkov na každej smene, t. j. nepretržite počas 24 hodín denne počas týždňa. Respektíve, ak nemali dostatok primerane zaškolených odborníkov, kto potom obsluhoval UPV v čase ich neprítomnosti na pracoviskách. Lebo neodborná obsluha môže byť tiež jednou z príčin nadmernej úmrtnosti Slovákov v pandemickej situácii na COVID-19.

Ako oznamovateľ Vás žiadam o informovanie o postupe a výsledku vyšetrovania. Ďakujem.

S úctou

 

 

Elena

 

K diskusii  palenque   prešetrenie je pomerne jednoduché –

 

počty UPV v jednotlivých nemocniciach Slovenska

počty vysokoprietokových UPV v jednotlivých nemocniciach Slovenska

počty zaškolených odborníkov s certifikátom o zaškolení na prácu s UPV (nejde o jednodňový kurz)  v jednotlivých nemocniciach Slovenska.

 

Nič viac netreba.  Teda hej, zverejniť to – nech konečne ľuďom dôjde pravda. 

A samozrejme vyzvať na verejné vyjadrenie ministra zdravotníctva a vedenie NCZI, prečo ľuďom neboli poskytnuté pravdivé informácie o úspešnosti jednotlivých nemocníc v prežití pacienta na UPV.

 

 

A hej, prezradím Vám, že podnet zasielam opätovne doplnený o ďalšiu skutočnosť  – preverenie odbornosti odborníkov v krízovom štábe.

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho [...]

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,861
Celková čítanosť: 9035436x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív