Založ si blog

Kde bolo 3. – Tichá reč vecí. . .

Milujem tichú reč vecí.

Kráčajú s nami dňami.

Dýchajú na nás teplom domova.

Ofukujú naše rany – to sme my, nás predsa poznáš, sme tvoj dôverne známy svet – šepocú nám vo chvíľach, keď máme pocit že sa rúca svet.

Nie, nevyhodím ju, čo si – povedala som Petrovi, ktorý mi prerába byt, na jeho návrh, aby som vyhodila ten starý krám, lebo mu pri práci prekáža  a musí ho stále presúvať. Myslel tým policu, ktorá žila v tomto byte od začiatku. Usadená v kuchyni v rohu pri dverách, hrdo niesla hrnčeky, aj dve sošky husí a veľkú sošku anjela, kým ich deti nerozbili, aj dva nádherné porcelánové taniere zo svadobného servisu mojej starej mamy – v modrých odtieňoch, s obrázkom čerešní.

Zložila som ju zo steny len pri prerábke bytu – dám ju do WC, povedala som si, pretierajúc ju na bielo. Zaplnila ale priestor až k dverám, nie, naozaj tam nemohla ísť. Čo s ňou? Odovzdane čakala v chodbe. V oddelenej časti komory, ktorú som hrdo nazvala práčovňa, už nebolo po nastierkovaní stien miesto na 60 cm regál, ten skončí v pivnici. A tak prišiel jej čas.

Pozri, keď rozrežeš túto policu napoly, povedala som zamyslene, budú tam dve dvojpolice, jedna nad druhou, presne tie potrebné rozmery majú. Pod nimi bude kôš na špinavú bielizeň. A vedľa políc zboku  nad práčkou bude tá skrinka nad práčku. 

Tak aj je – polica žije spokojne ďalej. Rozložila sa popri odpadovej rúre, ktorú som pretrela lesklou bielou.

 

Nie je k dispozícii žiadny popis.

 

Bolo by mi smutno, keby som ju vyhodila, chýbala by mi. Fotka je moja, pravdaže.

Snažím sa veci, ktoré ma sprevádzajú, uchovať. A som naozaj rada, ak vďaka tvorivému nápadu nájdu svoj druhý život, uplatnia sa. Kedysi ľudia veci chránili a dedili z generácie na generáciu, napríklad stôl či skriňu si vážili ako rodinný odkaz. Dnes ich pokladajú za morálne opotrebované, vyhodia ich bez mihnutia oka, neuvažujúc o tom, koľko ľudskej práce je za nimi ukryté. Ani to, čo s nimi tie veci prežili.

Mám úctu k ľuďom, ktorí majú úctu k veciam. Dokážu načúvať ich tichému hlasu. Vdychujú im nový život. A potom načúvajú ich radostnú pieseň…

 

Elena

 

Téééda 4. – Záverečná, Zuza. . .

16.06.2024

Ani nechcem zoširoka bilancovať bývalú prezidentku. Výstižne ju zhodnotili viacerí, napríklad tu Blaha https://www.hlavnydennik.sk/2024/06/16/bye-bye-mrs-caputova Môj názor na ňu som písala jasne v blogu opakovane v priebehu času. Pre mňa je bývalá prezidentka osobou, ku ktorej úctu som stratila hneď na začiatku jej „prezidentského vykročenia“. Osobou, ktorá [...]

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcich zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

Naozaj 2. – Iba šanca. . .

12.06.2024

Z úbočí stúpali oblaky pary a posledný lúč slnka nebo rozžiaril do ružovkasto oranžových odleskov. Oblohou plával oblačný snehobiely drak. Dívala som sa na neho šťastne a, zhlboka som dýchala voňavý vzduch včerajšieho podvečera. Som doma, som doma, opakovala som si. Iba šanca to bola – povedal Zámer sveta mäkko. Na štyri dni ma odpratal do nemocnice. [...]

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,894
Celková čítanosť: 9163765x
Priemerná čítanosť článkov: 3166x

Kategórie

Archív