Založ si blog

O kanade, indii, peru a japonsku

Na začiatok musím hneď povedať – nie, nemám tam chybu! Nemajú tam byť veľké písmená, lebo to nie sú to názvy krajín (samozrejme, sú to aj názvy krajín, no nie v tomto prípade). Poďme však pekne po poriadku…

Nedávno som hľadala v synonymickom slovníku synonymá k slovu zábava. Myslela som, že moja slovná zásoba je celkom bohatá, avšak presvedčila som sa o opaku – jedno slovo ma prekvapilo. V synonymickom slovníku stálo, že zábava sa dá povedať aj slovom „kanada“. Ako príklad tam bola veta „S priateľmi je kanada“.

Nešlo mi to do hlavy, prečo práve kanada? Je to podľa Kanady, tej krajiny? Pokiaľ viem, tak tam majú pomerne chladno a skôr by som so zábavou spájala nejaké Španielsko alebo Brazíliu. Tam sa dejú pravidelne fiesty, karnevaly a rôzne iné zábavy (alebo kanady, ak sa vám toto slovo páči viac). Ale možno toho o Kanade viem málo a tam to zábavou proste žije nonstop. No možno ani netreba žiadne párty, možno je to o ich zmysle pre humor.  Hovorí sa predsa, kanadský žart… Asi tam bývajú zábavní ľudia, nejakí srandisti – kanadisti. Aby som bola presná, kanadskí kanadisti.

Aby som aj ja prispela nejako do spoločnosti, opäť rozširujem slovnú zásobu o pár slov (po dobročincoch, pokojistoch a nohodrsníkoch). Tentokrát nebudem originálna, bude to tiež podľa krajín.

Napríklad navrhujem slovo „india“. India je jedna z najľudnatejších krajín sveta, preto by sa to mohlo používať na situácie, kde sa nachádza veľa ľudí.  Napríklad, mama by mala narodeniny a prišlo by jej cez víkend gratulovať veľa ľudí (ale to sa nikdy nestalo – aby ste si náhodou nemysleli, že je nenapraviteľná žúristka). Viem si to predstaviť, že  sa ma niekto na spýta „Ako víkend, Kika?“ a ja odpoviem „Mama mala narodeniny, tak to bola riadna india.“ Alebo už celkom jasne vidím, ako by to mohlo byť použité v novinách – „Na festivale vystúpila aj skupina Bastille, ktorú určite potešila india pod pódiom.“ Alebo keď by som niekam meškala, lebo som stála vo veľmi dlhom rade, stačilo by povedať iba: „Prepáč, bola india.“

Ďalej navrhujem „peru“. Krajina Peru je vo vyššej nadmorskej výške a ľuďom sa tam ťažšie dýcha. Preto by sa peru mohlo používať na situácie, kedy sa človeku ťažšie dýcha. Napr. po skúške by som kamarátke mohla hovoriť: „Vieš aký som mala stres keď som písala? Peru, potila som sa – no nevedela som si spomenúť na nič… Asi som to nedala.“ Alebo v lete by pani v správach mohla hovoriť: Dnes boli tropické teploty a ľudia to zle znášali. Záchranári museli zasahovať pri peru a iných zdravotných ťažkostiach… Navyše by to bolo aj praktické – ľudia, ktorí by prežívali peru by omnoho ľahšie povedali záchranárom „peru“ ako „ťažkosti s dýchaním“.

Ako posledné mi momentálne napadlo „japonsko“. Japonsko je „krajina vychádzajúceho slnka“ – inak povedané – nových začiatkov. Preto by sa to mohlo používať, keď by človek zažíval niečo nové. Napr. by som išla s kamarátkami do čajovne. Pre nich by to možno bola bežná vec, ale pre mňa by to bolo japonsko. Alebo aj tento článok je pre vás teraz japonsko (a snáď aj kanada).

Na záver prinášam komplexný príklad použitia nových pojmov:

„Išla som s kamarátkami zo školy. Mali sme dobrú náladu, lebo v škole bola kanada. Tá nás však na zastávke MHD prešla, lebo tam bola riadna india. A v autobuse to nebolo o nič lepšie – aj tam bola india a preto malo pár ľudí peru. No nebolo to japonsko, toto je bežná situácia v stredu poobede.“

Keď tak nad tým uvažujem, som proste geniálna. Viete, koľko času nám to ušetrí?

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004871x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie