Založ si blog

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať.

Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia.

Ale veď i Česi,  nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku

https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/

samovrážd pribúda síce vo všetkých vekových kategóriách, ale značne viac u mladých ľudí.

Aj mladí Američania – v krajine neobmedzených možností – sa chytajú akosi častejšie za ruku smrtky než života – ako uvádza článok v linku

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/707298-mladi-americania-pachaju-rekordne-vela-samovrazd-nikto-presne-nevie-preco/

Rekordne veľa ich bolo minulý rok, a tento rok ich je rekordne ešte viac.

Prečo sa to deje?

 

Našiť všetko na kovid  obmedzenia s ním spojené, dlhú izoláciu, sa veru nedá. O to viac, že kovid bol zlý hlavne svojou podstatou, darebáčinou v jeho pozadí. Nie samotnou izoláciou – však sa rozhliadnite v akej izolácii žijeme mnohí aj bez kovidu. Koľko ľudí žije osamelo, lebo deti odchádzajú za prácou do sveta,  a po niekdajších širších rodinách, žijúcich pospolu niet ani stopy. Vzťahy sa rozpadajú – morálka v spoločnosti pokrivkáva. Pevné morálne hodnoty sú dnes pokladané za zbytočnosť, mnoho ľudí lezie zo vzťahu do vzťahu, presnejšie z postele do postele. Všetky tie šlápoty v štýle „príležitosť pre každého“ nám ubližujú – lebo kvôli takým ľuďom prestávame veriť všetkým a uzavierame sa radšej do samoty.

 

Má to ale korene ešte ďaleko hlbšie podľa mňa.

Pozrite sa, ako žijeme – alebo teda skôr nežijeme všetci tí, ktorí konáme čestne a zodpovedne. Vstávate v skorom ráne, driete celý deň, vraciate sa domov a to deň už pomaly končí. Celý deň driete, a potom sa rozdelíte s tými, ktorí sa pohodlne povaľujú. Teším sa, že som našla odvahu z toho kolobehu ujsť aspoň teraz – ale koľko rokov života mi to ukradlo?! Výstižne o tom probléme píše článok v linku

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Prijedou-a-divi-se-Co-mate-ze-zivota-Porad-pracujete-Resi-migraci-uz-od-2015-Byla-u-vseho-753951

kde vysvetľuje česká sociologička údiv migrantov, klamaných prevádzačmi rečami o živote v Európe, a tak prichádzajúcich sem s predstavou, že budú dostávať všetko zadarmo doživotne. Čudujú sa, že kedy žijeme – no aj ja sa čudujem.

Už nejaký čas som aj v blogu poukazovala na klamstvá, v ktorých žijeme – že za zodpovednú celomesačnú odbornú prácu dostávame o dosť menej ako vynaložíme na pobyt jedného kriminálnika v base niektorých typov (je to viac ako 170 eur na deň, násobte krát 30 či 31 – máte taký plat?). Ktosi tu vytvoril pohodlný systém pre lajdákov a lumpov, a hodil nám ich na krk. Štát sa tvári, že je to naša zodpovednosť postarať sa, aby prežili, a nie ich samých.  tak na úkor seba a svojho života robíme i za ľudí, ktorí to jednoducho zneužívajú. Opakovane som aj v blogu vyzývala ekonomických expertov, aby sme verejne prerátali, koľko rokov pracujeme na vlastný dôchodok –  a povedali si otvorene, na čo všetko drieme po tie zvyšné roky. O to viac nadobúda táto otázka na význame, že tu progresívci robia generačné rozbroje – mladých štvú proti dôchodcom. Treba si povedať jasne, že dôchodcovia si na dôchodky vyrobili – a treba verejne a otvorene pomenovať, kto nám tu odčerpáva peniaze bez toho, aby prispel.

Povedzme si otvorene – aká je dnes budúcnosť obyčajných slušných mladých ľudí, ktorí sa vzdelávajú? Putujú do škôl cez víkend, keď ničnerobkovia sladko povalení na gauči trávia víkend. O tom, aká je táto spoločnosť amorálna, svedčí aj skutočnosť, ako zdraželo cestovné cez víkendy – študenti chodia, treba ryžovať.

Takže ja sa nečudujem znechuteniu zo života u mladých – snažíte sa, investujete čas a energiu, peniaze rodiny a vzdelávate sa, a môžete porovnávať svoju drinu s pohodlným životom tých, ktorí sa nesnažia. Po doštudovaní pred vami perspektíva celoživotnej driny do dajakej sedemdesiatky, práci obetujete väčšinu času svojho života, pritom vás poriadne ani neuživí – životné náklady sú drahé a ustavične rastú, uskromňujete sa zo všetkých síl  a pritom máte pred očami hajzlov, ktorí nezaslúžene naryžovali na luxusný život a aj ryžujú na úkor vás. A tiež vidíte kadejakých influencerov, ktorí zbohatli bez toho, aby to bolo vyvážené kvalitou osobnostného rastu a osobných zásluh. Poctivo pracujúci u nás často žijú v kolotoči z ruky do úst. Pritom tí, ktorí nás  všetkých enormne zadlžili za posledné tri roky, nesedia v base doteraz, ale veselo tu pobiehajú a robia ďalšiu šarapatu.

Nie je to lákavá vízia, myslím – to všetko, čo by mali mladí ľudia žiť v najbližšom polstoročí, ak teda dožijú. K tomu si prihoďte všetky tie manipulatívne tlaky, ktoré v ľuďoch chronifikujú úzkosť – počasie, opatrenia vlády, klimatická kríza a čoraz viac rečí o tretej svetovej vojne. Všetkých, ktorí vojnu podporujú, by som na mesiac poslala nútene na vojnou zasiahnuté územie, aby sa im v sprostých hlavách rozležalo a uvedomili si dôležitosť mieru.

 

Položme si otázku, aký by mal byť svet, aby v ňom ľudia žili radi a nechceli zomierať vlastnou rukou? Bezpečný, pokojný, láskavý. Vyvážený, so vzájomnou podporou – nie iba taký, v ktorom jedni len dávajú a druhí ustavične iba berú.

Očami jednej minulotýždňovej diskusie sa dívam teraz – je to správna verzia sveta, a zrejme nás má niečo naučiť svet, aký je. Sme to my, kto má prispieť k tomu, aby vo svete zavládlo bezpečie, porozumenie, pokoj a súcit. Láska, lebo tá jediná pretrvá. Asi by sme si mali položiť otázku, akí potrebujeme byť, aby sme zo sveta vytvorili také miesto.

Aby sme neboli len krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať, pretože sa v nej boja žiť…

 

Elena

 

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9027255x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív