Založ si blog

Fúkanie do púpav 1. – Vatikán sa rozhýbal. . .

Kedy, ak nie dnes?

To je zásadná otázka, ktorá nás v živote posúva dopredu.

Takže – kedy hovoriť o utrpení detí, ak nie dnes, na Medzinárodný deň  nevinných detských obetí agresie, ktorý upriamuje pozornosť na bolesť a utrpenie detí celého sveta ako obetí fyzického, mentálneho a sociálneho zneužívania?

Spomínate si ešte na príbeh malého Alfieho? Nevyliečiteľne chorých detí je vo svete veľa, žiaľ, aj u nás sú. Aby ich nepostihol osud Alfieho, vznikla Charta práv nevyliečiteľne chorých detí – o nej teraz viac.

A prečo jedenástka Fúkanie do púpav? Ľudia prepájajú fúknutie do púpav so splnením priania. Ja som púpavy nikdy takto nefúkala – vždy iba tak, rozsievajúco – pre radosť semienok, nech letia voľne svetom na miesto, kam majú doletieť.

V tejto jedenástke budem fúkať do púpav so želaniami. Jedno fúknutie – jedno prianie.

A hej, každé z mojich prianí konštelačne podporím.

 

Fúkanie do púpav…

Čas púpav, púpavovanie – je prekrásny. Zlatisté kvety rozžiaria lúku. Ich biele hlávky ju skrášlia rozprávkovou nehou.

Biele padáčiky sa vznášajú, letia s vetrom a spoznávajú svet. Zosadnú raz, nevedno kam. „Fúha, toto je moje pravé miesto, áno, tu zostanem.“ A zostanú, aké jednoduché.

Mám moc rada čas púpav. Fascinuje ma ich odolnosť a vytrvalosť, dokážu vyrásť na nečakaných miestach – v pukline skaly, v suchom pni, uprostred asfaltu.

Fúkanie do púpav je mi blízke…

Fúkam do nich srdcom. Vedú ma cez hranicu času. K môjmu synovi – a nášmu fúkaniu púpav. Maroško mi chýba. Priveľmi.

Hej, cítim jeho blízkosť, no chýba mi spôsob života, aký som žila vtedy.

A hej, mám rada ľudí, ktorí fúkajú do púpav. Len tak, pre radosť, aby nechali semienka púpav letieť svetom…

 

Fúknutie prvé…

Deti, tie krehké bytosti – budem za ne kopať až do konca síl.

Deti s postihnutím či závažnou chorobou – bezbranné voči ľudskej bezohľadnosti a zlobe.

Prípad Alfieho Evansa som v mojom blogu spomenula opakovane. Zomrel, lebo mu nemocnica zastavila nielen poskytovanie lekárskej pomoci a liečby, ale aj vody a jedla.  Zdalo by sa vám v poriadku, ak by takto lekári a sudcovia poslali na druhý svet vášho blízkeho?

Pár mesiacov predtým rovnako skončil prípad malého Charlieho – obe deti zomreli v dôsledku toho, že im bolo odmietnuté ďalšie poskytovanie lekárskej pomoci ako „beznádejným prípadom“. Sú vizitkou amorálnosti súčasného zdravotníctva i súčasnej spoločnosti v prístupe ku slabším a bezbranným. Pretože podľa čl. 4 Dohovoru o právach dieťaťa sú to práve vlády, ktoré za napĺňanie práv detí zodpovedá.

Týka sa nás to všetkých, nemlčme.

Verejne prehlasujem, že došlo ku porušeniu práv detí v prípade Charlieho aj Alfieho – a ľudské spoločenstvo sa s tým musí nejako vyrovnať. Nemožno podľa mňa tolerovať posúvanie noriem smerom k fašizácii postojov v zmysle – „necháme ich zomrieť, lebo sme sa tak rozhodli“. Dokonca zomrieť krutou smrťou hladom a smädom, ako v prípade Alfieho Evansa.

Som rada, že  sú ľudia, ktorí sa rozhodli nemlčať a riešiť veci. Vatikánska detská nemocnica Bambin Gesú zostavila návrh Charty práv nevyliečiteľne chorých detí. Prostredníctvom Európskeho parlamentu ňou chcú ochrániť práva týchto detí vo všetkých krajinách. V tejto charte uvádzajú, že existujú deti nevyliečiteľné, ale nie neliečiteľné. Zdôrazňujú právo rodiny na účasť pri liečbe, zakotvujú právo na názor iného lekára a výber zdravotníckeho zariadenia (i zahraničného), aj právo na prístup k liečbe experimentálnej a paliatívnej.

 

Moje prvé fúknutie do púpav a prianie

Prajem si, aby sa Charta práv nevyliečiteľne chorých detí šírila a bola medzinárodne prijatá.

 

Elena   Predná Hora, 4.6.2018

 

P.S.: Práve dnes som absolvovala ďalšie vypočutie za podnet ohľadne pôrodného poškodenia u môjho syna. A hej, práve dnes posielam list, ktorým niekoho pozývam na Slovensko – zajtra vám prezradím, že koho a prečo.

 

A hej, obrázok nie je môj, je z pinterestu. Moc sa mi páči, je zvláštne filozofický, má silné posolstvo. Ale nie každý ho v ňom vidí…

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005600x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie