Založ si blog

Na krídlach vetra 2. – Rok. . .

Bez dieťaťa a bez prístupu ku spravodlivosti – toto je situácia obetí pochybení lekárov na Slovensku jednou vetou.

Toto je aj moja situácia – včera prešiel rok od zatiaľ posledného pojednávania s nemocnicou vo veci usmrtenia môjho syna – a ja márne čakám na ďalšie pojednávanie. Najbližší polrok údajne nebude – súdy sú preťažené. Musia sa predsa starať o dodržiavanie lehôt pre páchateľov, v rámci ochrany ich ľudských práv…

Už piaty rok bojujem za spravodlivosť pre svoje dieťa. Kladiem si v tejto chvíli otázku – dokedy ešte dovolím tejto spoločnosti, aby mi týmto spôsobom ubližovala. A dám na ňu sama sebe pravdivú odpoveď.

 

Ako to je…

V minulom týždni som bola na úžasnom seminári o psychotraume. A teraz pomenujem problém otvorene.

  • Smrť dieťaťa je VŽDY spojená s posttraumatickou stresovou poruchou rodiča.

O to horšie, ak Vaše dieťa mohlo žiť, a zomrelo v dôsledku chyby niekoho iného.

  • Neliečená posttraumatická porucha trvá, následky sa prehlbujú – nemožno ju liečiť počas trvania aktívnej traumy.

Aktívnou traumou rozumieme aj trvanie riešenia veci – je to ustavičné jatrenie rany, ktorá sa tak nemôže hojiť.

Odborníci majú výskumne i praxou podložené poznatky z oblasti psychotraumy. Kladiem si preto otázku, prečo tento štát nekoná v prospech obetí a stará sa len o práva páchateľov?

  • vyšetrovanie veci a trestné aj súdne konanie vo veci je zdĺhavé, trauma obetí sa tým prehlbuje – možno to kvalifikovať ako SYSTÉMOVÉ TÝRANIE.

Je podľa vás v poriadku čakať roka a viac len na odborný posudok ohľadne zavinenia smrti dieťaťa – viete si predstaviť seba v takejto situácii nekonečného čakania?

Je podľa vás v poriadku nerovnosť postavenia obete a páchateľa v slovenskej legislatíve, rodič dieťaťa ktoré zomrelo vinou lekára nemá postavenie účastníka trestného konania – viete si predstaviť, že niekto zaviní smrť vášho dieťaťa a vy budete v konaní s páchateľom iba divákom, bez akýchkoľvek práv?

Je podľa vás v poriadku po smrti svojho dieťaťa v dôsledku chyby lekára znášať amorálnosť argumentov podaktorých slovenských právnikov?

  • strata obetí a ich trauma sa v SR bagatelizuje – „každý má právo urobiť chybu, aj lekár“ – veď pre mňa tá jeho chyba znamená, že zabil moje dieťa a mne spôsobil ťažké narušenie a znemožnenie dovtedajšieho spôsobu života!!! Spoločnosť nechce vidieť, že nám bolo ublížené.

V prípade môjho syna, ktorý zomrel vinou lekárov, právnik žalovanej nemocnice na súde argumentoval

  • že máme predsa ešte ďalšie deti, skutočne ma zaujíma, či by takýto argument akceptoval on sám, keby niekto zabil jeho vlastné dieťa,
  • že i život s postihnutým synom bol traumou – vďaka čomu pre nemocnicu vykoledoval moje ďalšie trestné oznámenie, a to vo veci pôrodného pochybenia u môjho syna, ktoré podľa mňa zavinila tá istá nemocnica – nuž, treba mať silný žalúdok na také argumenty potom ako preukázane zavinili aj jeho smrť, však?
  • právnik páchateľky dokonca zaslal súdu pozoruhodné dva vyjadrenia za svoju klientku – v nich vypisuje, že život človeka s postihnutím je menej hodnotný ako život človeka zdravého a že také dieťa ani človek nemôže mať predsa tak rád ako zdravé.

A nie, rozhodne nejde o ojedinelý prípad amorálnosti právnikov a páchateľov voči obetiam, Komora advokátov na môj list vo veci sa písomne vyjadrila, že ide o bežnú advokátsku prax voči obetiam pochybení lekárov na Slovensku.

Takže v tomto štáte vám lekár zabije dieťa – a potom vás ešte dlhodobo traumatizuje namiesto čestného priznania si viny. Ako by ste sa cítili na mojom mieste, ak by vrah vášho dieťaťa vypisoval takéto vyjadrenia – a navyše, ak by ich mohol vypisovať beztrestne?

Čo myslíte, milí čitatelia, ako by ste si vážili takú spoločnosť, ktorá takéto správanie páchateľovi voči vám umožňuje?

 

Zaujíma ma

  • kedy sa do etického kódexu právnikov dostane etické správanie voči obetiam, ak zastupujú páchateľa – nezraňujúce, akceptujúce ich osobnú hranicu, ktoré nebude ich traumu prehlbovať???
  • dokedy tento štát bude prehliadať odborné fakty o traume rodičov detí mŕtvych vinou lekárov a bude ich zranenosť dlhodobo prehlbovať systémovým týraním???
  • dokedy budú mlčať odborníci v oblasti liečby traumy, aj v oblasti práva, namiesto aby sa postavili na stranu obetí pochybení lekárov???
  • dokedy v tejto spoločnosti budeme vo vzťahu ku obetiam tolerovať neetický prístup páchateľov a ich obhajcov – právnikov???
  • dokedy v tejto spoločnosti bude štát zaisťovať nadštandardnú ochranu práv páchateľov a nerovnosť postavenia ich obetí voči nim???
  • dokedy budeme tolerovať hru na spravodlivosť – dokedy budú štátne inštitúcie platené z našich daní vypisovať obetiam nič nehovoriace a nič neriešiace táraniny – ako vyjadrenie ministerky zdravotníctva, vraj ak nie sme spokojné s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou, máme požiadať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o nápravu stavu???

 

Nekompetentní „kompetentní“…

Opakovane som písala o tom, že zdravotník môže pochybiť, ale musí vedieť čestne za svoju chybu prevziať zodpovednosť – a to sa v tomto štáte nedeje vôbec.

Už dávno mali konať

  • Komora lekárov – zostaviť etické zásady postupu pre svojich členov v prípade pochybenia,
  • Ministerstvo zdravotníctva SR – vydať usmernenie, ako majú nemocnice postupovať pri vlastnom pochybení.

Je predsa absurdné, aby nemocnica vyhlasovala veci, ktoré sú v príkrom rozpore s rozsudkom na úrovni Najvyššieho súdu, neakceptovala ho v plnom rozsahu,

taký postup by mal byť varovný odborne pre MZ SR, že zrejme v tej nemocnici nepochopili chybu, akú spravili a tým pádom sú naďalej hrozbou i pre ďalších pacientov v podobnej situácii, podľa mňa takú situáciu možno kvalifikovať až ako situáciu verejného ohrozenia, aj s postihom vo veci príslušných orgánov, ktoré by mali byť stíhané za spolupáchateľstvo a nečinnosť,

taký postup by mal byť varovný odborne pre VUC, pri pretrvávaní takého postupu by mala byť zdravotníckemu zariadeniu pozastavená licencia.

Namiesto toho sme my, matky detí mŕtvych vinou lekárov, dostali na náš Otvorený list premiérovi SR od ministerky zdravotníctva SR písomnú odpoveď zo dňa 10.7.2018 č. S08561-2018-OZS-5 s odporúčaním požiadať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o nápravu stavu.  Skutočne, pani ministerka zdravotníctva, SKUTOČNE?

Milí čitatelia, zdá sa vám v poriadku taká odpoveď ministerky zdravotníctva matkám detí mŕtvych vinou lekárov?

 

Záverom…

Zaujíma ma, kedy slovenská spoločnosť nastaví hranicu svojmu vlastnému amorálnemu a bezohľadnému správaniu voči obetiam pochybení lekárov. Naozaj potrebujete nejakú tragédiu, aby ste konečne začali všetci vidieť to utrpenie, ktorému nás táto spoločnosť vystavuje???!!

 

Elena   5.9.2018

 

P.S.: Dňa 12.9.2018 máme my, matky detí mŕtvych vinou lekárov stretnutie s ministrom spravodlivosti SR. Prosím, príďte nás v našom boji za spravodlivosť podporiť svojou prítomnosťou pred budovu Ministerstva spravodlivosti SR Župné námestie 1, 811 03 Staré Mesto  dňa 12.9.2018 v čase od 8,00 do 9,00 hodiny. Ďakujeme.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005018x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie