Založ si blog

Nemlčím 5. – Prečo? ? ?

Neviem slušne nazvať tento dnešný blog. Presnejšie nie blog, ale to, o čom v ňom dnes píšem a tú, o ktorej píšem.

Ruská influencerka navštívila pustovníčku a úrady sa obávajú, či ju nenakazila koronou.

https://www.news.sk/rss/clanok/2020/07/1214664/influencerka-navstivila-nejosamelejsi-poustevnici-nakazila-ji-koronavirem-boji-se-urady/

No áno, poviem k tomu niečo.

 

Pustovníci…

Tému života pustovníkov v mojom blogu zachytávam opakovane.

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/11/02/s-laskou-11-kracat-lesom/

Mám k nim úctu, sú pre mňa oddávna inšpiratívni.

Chan-Šan, ktorý sa vzdal najvyšších pôct cisárskeho dvora a odišiel žiť do hôr, kde písal básne na skaly a žil ako pustovník, by dnes pre mnohých boli dôvodom konštatovať, že sa určite zbláznil a mal by sa na neho pozrieť psychiater.

Iste, je rozdiel medzi pustovníkom, ktorý si vybral život v ústraní cielene a medzi tými, ktorých do osamelosti doviedol osud.

Pustovníčka v príbehu, ktorý spomínam, žije v Rusku stovky kilometrov vzdialená od najbližšieho mesta, osamelo v sibírskej prírode po smrti jej rodiny, ktorá ušla do hôr ešte pred Stalinom v tridsiatych rokoch minulého storočia. Jej otec a bratia zomreli náhle potom, ako ich navštívili ľudia z civilizácie, takže pravdepodobne sa nakazili nejakou modernou chorobou. Pustovníčka Agafja neprišla do styku s modernými chorobami a jej imunita je nízka. Iste, môžeme uvažovať o tom, ako vyzerá jej bežný každodenný život, aká je jej životná filozofia, čomu verí.

 

Influenceri…

Influencerka Arina Šumakovová sa vybrala za pustovníčkou prenajatým súkromným lietadlom. Nebrala žiadny ohľad na to, že tým túto ženu ohrozí. Navyše – ako uvádzajú úrady, ktoré ju začali stíhať – nedala si ani urobiť predtým test na COVID, takže sa čaká, či ju nenakazila.

Nie je to podľa mňa iba hlúposť, ani iba bezohľadnosť, ani iba zakomplexovanosť, neviem skutočne nazvať slušne takú egoistickú zvrátenosť. Myslím, že najlepším trestom by bolo keby všetci rozumní ľudia prestali takúto osobu úplne sledovať.

Celkovo pokladám za zvláštny nápad podstatu influencerstva. Zjavne sú ľudia, ktorí nevedia žiť produktívne, a tak čumia a čumia…

 

Zakaždým ich to poznačí…

Varovný a výpovedný je podľa mňa článok, ktorý jeho autor zamýšľal úplne inak, ako vyznieva. Jeho záľubou je cestovať  po izolovaných kmeňoch a skúmať ich život

https://www.interez.sk/blog/navstivil-som-najizolovanejsi-kmen-v-amazonii-a-bol-to-ten-najsialenejsi-zazitok-mojho-zivota/

No ako vidieť z jeho fotky, kde je domorodka v kvietkovaných šatách, civilizačný prienik v takýchto situáciách nastáva. Aj fakt, že väčšina z nich nevie po španielsky (ale menšina áno, tak kontakty a prieniky civilizácie tam sú). A mám vážnu pochybnosť, či Indiáni nosia tie svoje pôvodné oblečenia a maľovania ešte bežne, alebo pózujú „pre výskumníkov“.

Skutočne by sa mali k tým kmeňom dostávať výskumníci len minimálne, nie cestovatelia pre „šialenú skúsenosť“, ako to píše o sebe sám autor toho článku.

 

„Žiť mimo civilizácie…“

Niekedy máme pocit, že by sme neprežili bez moderných vymožeností – a že život ľudí mimo civilizácie je úbohý a mali by sme ich „zachraňovať“. Mali by sme im nosiť „naše vymoženosti“ – a tak známi cestovatelia chodili s kadejakými drobnosťami  a rozdávali ich miestnym obyvateľom, keď chceli skúmať ich život. A po krátkej dobe deti primitívnych kmeňov žuli žuvačky, obyvatelia sa navliekali do tričiek a kraťasov namiesto pôvodných tradičných oblečení. A my sme boli spokojní, ako sme ich scivilizovali.

Koľko ľudí, kmeňov, národností doplatilo na túto hlúpu predstavu. Už iba výnimočne kdesi žije kmeň neskazený našimi zásahmi do ich života – odhaduje sa, že ich môže byť celosvetovo menej ako sto. Z toho údajne asi polovica kmeňov žije v brazílskom pralese.

Jeden taký indiánsky kmeň objavili v roku 2007

https://korzar.sme.sk/c/4454931/objavili-indiansky-kmen-bez-kontaktu-s-civilizaciou.html

iný v roku 2017, a nie, nedopadlo to dobre pre tých domorodcov

https://hnonline.sk/svet/1024739-zlatokopi-v-amazonii-povrazdili-indianov-ktori-sa-nikdy-nestretli-s-civilizaciou

ďalší zasa v roku 2018

https://vat.pravda.sk/zem/clanok/17300-v-brazilii-objavili-izolovany-kmen-indianov/

No drevorubači prales ničia a tým narážajú aj tieto kmene na civilizáciu a prichádzajú o svoj prirodzený spôsob života.

V rezerváciách žije domorodcov okolo 400 000. A brazílska vláda čoraz viac obmedzuje prostriedky na ich ochranu, umožňuje ťažbu v rezerváciách. Prachy sú skrátka prachy, podaktorí za ne zapredajú aj vlastnú matku.

A tak kmene vymierajú. Smutný osud osamelo žijúceho Indiána zachytili ešte v minulom storočí a podľa správ spred dvoch rokov ešte stále žil v pralese

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/477717-v-brazilskom-pralese-natocili-osameleho-indiana-je-zrejme-posledny-z-kmena/

Celkovo v histórii tieto stretnutia s civilizáciou neznamenali pre domorodcov žiadny prínos. Mali by sme sa z toho poučiť, asi náš spôsob života a to, čo ho sprevádza, nie je takou úžasnosťou, ako by sme si mysleli.

 

Záverom…

Ach, v týchto časoch myslím na Rusko, lebo tam už zasa nejaké týždne zúria lesné požiare každoročné.  A tak posielam SIbíri energiu.

A hej, je mi smutno z toho, ako nemáme úctu a hranice.

Prečo ľudia dokážu ničiť bezohľadne všetko čisté, krehké, dobré?

 

Elena 15.7.2020

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9001134x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie