Založ si blog

Tornádo 9. – Nie, nie, nie, percentá neumierajú. . .

 

Prípad rodičky bez rúška tu máme. Dávam do pozornosti, že píšem prípad – a nie príbeh, takže to vypovedá už v tejto chvíli o tom, čo si o celej veci myslím

https://www.tvnoviny.sk/domace/2011203_prisla-rodit-do-nemocnice-no-odmietala-rusko-test-aj-komunikaciu-s-personalom-na-telefone-mala-pravnicku

Je to precedens.

A moja filozofia je, že žiadny precedens nemožno zanedbať, lebo nabudúce tu budú ďalšie podobné prípady – a my musíme vedieť, ako na ne reagovať. Preto sa k tej situácii vyjadrím.

 

Privolať políciu na pôrodnú sálu nebol dobrý nápad…

Jedna vec je, že polícia určite nemá čo robiť na pôrodnej sále v nemocnici. Ani riešiť akýkoľvek priestupok, práve tam prebiehajúci. Môže ho riešiť ex post, následne. A pani rodičku by som určite trestne stíhala, generálny prokurátor vydal už v marci usmernenie, akým spôsobom vo veci treba konať.

 

Druhá vec je, že pani nedodržujúca bezpečnostné opatrenia na tej pôrodnej sále tiež nemá čo robiť.

Nebola určite v situácii, že dieťa a ona umierajú, keďže mala čas telefonovať s právničkou. Mala nepochybne čas aj odpochodovať do nejakého iného zariadenia, kde môže rodiť „hore bez, dole bez, neviem ako bez“.

  • Takže by som jej pri príjme vysvetlila, že v našom zariadení je nutné dodržiavať tieto opatrenia – ak ich dodržiavať nechce, nech vyhľadá iné zariadenie.

Tam vidím chybu nemocnice. Neprijímať ľudí, ktorí nie sú v stave bezprostredného ohrozenia života, ak sa odmietajú podrobiť pravidlám zdravotníckeho zariadenia.

Neviem, kde bola právnička nemocnice, lebo tá mala už k príjmu nabehnúť tiež a rodičke náležite vysvetliť trestnosť takého správania, že niekto šíri nákazu. A že prípadné nakazenie personálu ju môže doviesť do situácie trestného stíhania, aj že by museli k nej pristupovať ako k nakazenej, čo by všetkým skomplikovalo situáciu tými opatreniami.

A poviem otvorene – keby sa stalo niečo dieťaťu v čase pôrodu, ja by som vinila hlavne tú matku, lebo pracovať v takých koronaoblekoch je náročné.

 

Mobil na pôrodnej sále? 

Tam vidím druhú chybu nemocnice. Na pôrodnej sále mobil nemá čo robiť, ani na čakačke by som ho nenechávala. Zvrtnúť sa môže v takej situácii hocičo, môže byť potrebný rýchly operačný zákrok napríklad, a aby personál ešte na mobil pozor dával v takej situácii? Nemá čo telefonovať v takej situácie ani lekár, ani pacient. Veď čo si tam dovlečie nejaká iná mamička nabudúce – televízor, koňa?

 

Určite by som ju nenechala vyvolávať s kýmkoľvek počas pôrodu. Ani s právničkou nie.

Predstava, že s nejakou takou rodičkou a jej podobnými sa roztočí kolotoč telefonovania právnikov do nemocnice s personálom, je desivá. Lebo lekári by sa mali venovať liečbe, a nie telefonovaniu s právnikmi počas pracovnej doby, veď potom polovica personálu môže byť vyťažená telefonovaním a nebude sa môcť venovať ošetrovaniu iných chorých, a ani tých klientov právnikov, ktorých práve ošetrujú. Lebo nedá sa naraz telefonovať, aj niekoho ošetrovať.

Telefonovať právnici do nemocnice iste môžu, ale nech volajú na riaditeľstvo, a nie službukonajúcemu personálu.

 

Pani právničku, ktorá s ňou takto komunikovala, som tiež už zaregistrovala

– čítala som jej vyjadrenia a počula som ju v nejakých vysielaniach na fb.

Názor na jej spôsob komunikácie s ošetrujúcou lekárkou si urobte sami. Hulákala do telefónu, mne sa takéto správanie advokátky vôbec nepáči a nezdá sa mi v poriadku ani profesionálne, ani ľudsky. Ja by som jej ten mobil na mieste lekárky zložila, na pôrodnej sále nemá čo viesť telefonické rozhovory počas pôrodu, nech to právnička rieši s vedením nemocnice. Navyše stresovať kohokoľvek takým spôsobom komunikácie pri výkone náročnej práce vonkoncom nie je vhodné. – lekár musí byť plne sústredený na prácu, nie psychicky rozhodený. A ako by ste sa cítili vy, keby na vás niekto pri práci takto bliakal?

Myslím, že i tento prípad ukazuje, ako za hranicu etiky sa posúva u nás advokácia. Na mieste komory by som skutočne bezodkladne zvážila kroky na vnesenie etiky do tejto profesie a konania svojich členov.

Nuž, na spôsob jej komunikácie mám názor jednoznačný. Prezradím vám, v diskusii k jednému jej príspevku som ju verejne požiadala, že ak by vystupovala v menej národa, aby hovorila, že vystupuje v mene národa mínus Ištvánová. Lebo za mňa nie.

 

Z celej tej situácie je zrejmé, že zdravotnícky personál nie je na takéto situácie pripravený a preškolený.

Je potrebné ich preškoliť, upraviť poriadok nemocníc. Lebo mať mobil pri pôrode nie je ľudské právo, aby sme boli v obraze – nič na tom nemení akokoľvek hulákajúca právnička.

Inak, verejne vzdávam úctu pani doktorke v tej nahrávke, dobre zvládla komunikáciu s pani právničkou.

 

Situáciu vnímam aj osobne.

Moje stredné dieťa rodilo minulý týždeň – a ak by ju v pôrodnici nejaká takáto „rodička“ (och, stálo ma veľa energie napísať tu toto slovo, a nie nejaké razantnejšie) nakazila, riešila by som situáciu s ňou nekompromisne.

Lebo toto jej konanie nie je v poriadku. Ak by nakazila ostatné rodičky či deti, to je jeden uhol pohľadu. Lebo môže tam byť rodička s cukrovkou, astmou, či obéznejšia – a mohla by zomrieť kvôli nákaze. Čo by pani rodička potom povedala – jaj, chúďatko dieťatko je sirota, ako mi je ho ľúto?!!! Aj slzičku ľútosti by nad ním vyronila?

Ako by sa pani rodička vyrovnala so svojim svedomím? Splavne a bez zaváhania, jej právnička predsa povedala, že ona má právo byť v pôrodnici bez rúška za akúkoľvek cenu? Veď čo tam po iných – keby tá mamička nemala nejakú chronickú chorobu, cukrovku, obezitu, astmu, tak by prežila – to je jej smola, že ju mala, nie?  Čo už, no tak umrela, jej dieťatko bude sirota, ach, chúďatko dieťatko, ako ho ona ľutuje…

Pod vplyvom tejto predstavy veru nemám žiadny súcit s rodičkou, ktorá takto bezohľadne koná voči iným.

 

Kam šla potom rodička? 

Skutočne by ma zaujímalo, či potom pani rodička odpochodovala na nadštandardnú izbu, ktorú si zaplatí, a bude tam sama, alebo sa dala natrepať na izbu ku nejakej inej rodičke, a ako tá by k tomu prišla, aby ju a jej dieťa ktosi ohrozil zdravotne kvôli vlastnému sebectvu a pohodliu?!

Uvažujem tiež, že kde tá pani pracuje, aby som tam v živote nevkročila – ak sa správa takto nezodpovedne a bezohľadne voči iným aj bežne, je strata času s ňou riešiť čokoľvek.

 

Ale i keby vystavila riziku nákazy „iba“ personál, je to na stíhanie.

A týka sa to nás všetkých – lebo ak personál ochorie, či odpochoduje do karantény, tak kto bude pri pôrode ostatných rodičiek, ktoré prídu po nej? To je filozofia dotyčnej pani rodičky – „ja si robím čo chcem, a čert ber ostatných“?

Dochádza vôbec niekomu z tých tárajov na fb, ktorí ju v tom hlúpom nápade podporujú a odobrujú jej ho, že môžeme skončiť v situácii neposkytovania zdravotnej starostlivosti, lebo ju nebude mať kto poskytovať? Že nám ochorie či dostane sa do karantény priveľa zdravotníkov? A že ak potom príde rodiť trebárs vaše dieťa, bude mať smolu a môže na to doplatiť i životom svojim či vytúženého dieťaťa, lebo personál bude chýbať?

A otvorene – vonkoncom sa mi nepáči byť v solidárnom systéme s indivíduami, ktoré neberú ohľad na iných. Vlastne toto nie je solidárny systém, lebo funkčný solidárny systém je o vyspelosti ľudí v ňom, o vzájomnej ohľaduplnosti a čestnosti konania, toto čo tu máme je podivná forma nútenej charity.

 

Nákaza sa šíri tým, že niekto nakazený nedodržuje bezpečnostné opatrenia.

Tak sa šíri každá nákaza – nielen korona, ale i chrípka, infekčná žltačka a podobne. I pri chrípke by mali ľudia nosiť rúško, ak sú chorí – a nie nie kašľať a sopliť na celý autobus či obchod. V kultivovanom svete sa tak bežne deje, že ľudia pri chorobe nosia rúška i pri chrípke, ktorou niektorí toľko operujú teraz vo vzťahu ku smrtnosti.

Istou ochranou sú aj opatrenia, ktoré dodržujú ostatní, ľudia, potenciálne nakaziteľní. Ale to neznamená, že by sme mali nechať nakazených sa premávať bez obmedzení s filozofiou v štýle „nech sa chránia pred nákazou odo mňa tí ostatní“.

Keby rodička mala infekčnú žltačku, nikto so zdravým rozumom by neprotestoval proti ochranným opatreniam na pôrodnej sále. Ibaže koronu niektorí podceňujú, lebo nevidia žiadne príznaky a pripadajú si úplne zdraví. Prezradím vám otvorene – mám pochybnosti, či je to naozaj tak – lebo ten vírus pokladám za umelý, mnohostranne pôsobiaci a skutočne uvažujem, aké ďalšie, zatiaľ nezistené a až časom odhaliteľné, následky môže mať. Ale i keby žiadne nemal – je skupina ľudí, ktorí v dôsledku vírusu zomierajú, kruto a bolestne. Ohľaduplné konanie voči nim je preto namieste.

Najviac sa mi páči, ak človek nepracujúci mudruje o tom, že veď nech sedia doma tí ohrození (ktorí na rozdiel od neho pracujú a skladajú sa mu na živobytie), on rúško mať nemusí – veď ak by s ním pracujúci nesolidarizovali, tak určite mu peniaze na sociálne dávky či dôchodok natlačí Matovič so Sulíkom v pivnici Úradu vlády.

 

Nestotožňujem sa s celoplošným testovaním.

Testovanie spôsobí škody aj priame aj nepriame. A som za jeho zastavenie. Pokladám to za zbytočne vyhodené peniaze, mali by okolnosti nákupu testov bezodkladne preveriť orgány činné v trestnom konaní. A aj konanie niektorých firiem, ktoré sa zamestnancom vyhrážali prepustením, ak sa neotestujú a aj obchodných reťazcov, ktoré vyvesili oznam, že zákaz vstupu bude bez testu.

Je nutné hovoriť o škodách, ktoré tento nápad Matoviča spôsobí. Lebo falošne označí kopu ľudí ako pozitívnych a utrpia stratu príjmu kvôli zbytočnej karanténe. Na druhej strane nechá behať kopu pozitívnych s falošne negatívnym testom. Je úbohé, že Matovič nemal odvahu riešiť takéto škody – nezachoval sa čestne, a nechcel preto aby bol ďalej premiérom – a zasa na všetko majú doplatiť iba tí zodpovední.

Vzniká škoda veľkého rozsahu v dôsledku celého postupu Matoviča okolo korony. Pravdou je, že nám jeho šírenie tu zavinil nielen Matovič svojim nezodpovedným konaním – upustením od potrebných bezpečnostných opatrení, ktoré znamenali pre niekoľko sto ľudí nepohodlie – karanténu a test pri návrate cez hranice, či obmedzenie počtu hostí na svadbe.

Zavinili ho s ním i tí, ktorí nákazu roznášajú. Lebo pri ich zodpovednom prístupe, dodržiavaní karantény, ohľade voči iným, by sa u nás nákaza nešírila. Keď sa vrátili zo zahraničia či veľkej svadby, mali zodpovedne zostať 10 dní v karanténe. Správali sa bezohľadne a nečestne voči ostatným, ak takto nekonali a šírili nákazu.

Som proti celoplošnému testovaniu, no ak by som šla do nemocnice, akceptovala by som test pri príjme. Lebo chápem, že pozitívny pacient môže naozaj ohroziť iných na živote.

 

Tento prípad je podľa mňa mementom, kde končia práva jednotlivca

– ako niečia bezohľadnosť môže ohroziť ostatných. Lebo ak by bola pani rodička nakazená, má nemocnica i ostatné rodičky problém.

Máme problém i v tom, že sa plnia nemocnice ľuďmi s respiračnými problémami. Nastane čas nedostatku prístrojov – modlite sa, aby práve váš blízky nebol ten, komu prístroj nedajú, lebo už niet. Tuším 25% nákazou či karanténou odstaveného zdravotníckeho personálu je kritický limit pre stratu schopnosti nášho zdravotníctva pokryť potrebnú zdravotnú starostlivosť – volajte potom, prosím, tej právničke, bezrúškači, určite vám to pomôže.

 

A hej – keď sa podaktorí tak oháňate nízkym percentom smrtnosti pri korone, nezabudnite pochopiť, že neumierajú percentá, ale ľudia…

 

 

Elena  28.10.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003163x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie